Sanat Tvsaire

Emek'i neden yıktırmıyoruz?

Yazan: Yusuf Kasuto - Canol Soybay

Yıkım kararına karşı, 24 Aralık Cumartesi günü büyük bir eylem düzenlenecek olan Emek Sineması neden korunmalı? Sinema yazarlarına sorduk

Sanatseverler ve aydınlar, Emek Sineması’nın yıkımını engellemek için tekrar örgütleniyor. İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nin, yıkımla ilgili geçtiğimiz yıl aldığı “yürütmeyi durdurma” kararını, bilirkişi raporunu gerekçe göstererek 1 Aralık’ta iptal etmesi üzerine bir dizi eylem planlanıyor.

İsyanbul Kültür ve Sanat Varyetesi tarafından duyurulan ilk eylem 24 Aralık’ta Taksim’de gerçekleşecek. Saat 16:00’da meydandan Emek Sineması’nın bulunduğu Yeşilçam Sokak’a yürünecek ve sinemanın önünde bir basın açıklaması yapılacak.

Çadırınızı, uyku tulumunuzu, battaniyenizi, çayınızı, kahvenizi ve isyanınızı alın, gelin!” diyerek tüm sanatseverleri Emek’i korumaya davet eden varteye, müzikle, sohbetle, sessiz sinema oyunuyla sabaha kadar devam edecek bir eyleme hazırlanıyor.

Beyoğlu’daki sinemanın yıkılarak, bir AVM’nin içinde tekrar inşa edilmesini öngören proje geçen yıl gündeme gelmiş, Emek Sineması’nı Yıktırmayalım Platfomu adı altında örgütlenen sanatseverler 19 Nisan 2010’da gerçekleştirdiği büyük eylemle projeye karşı çıkmıştı.  İstanbul 9. İdare Mahkemesi 12 Mayıs 2010’ta “uygulanması halinde telafisi güç ya da imkansız zarar doğuracak nitelikte olduğu” gerekçesiyle proje için yürütmeyi durdurulma kararı almıştı. Mahkeme, kendi aldığı kararı 1 Aralık'ta bozmuş oldu.

Emek Sineması’nın yıkılmasına neden karşı çıkılıyor? ve neden korunması gerekir?  HaberVs, sinema yazarları Tunca Arslan, Atilla Dorsay, Alin Taşçıyan ve Uğur Vardan’a bu soruyu yönetti. 

(SK/CS/GT)

Yorum yazın