Spor

Eto’o Özbekistan’da, Fenerbahçe’ye göz kırpıyor.

Yazan: HaberVs

Samuel Eto’nun 11 yıllık İspanya kariyeri, Barcelona’nın onu satış listesine koymasıyla sona ermiş görünüyor. Dünyanın hala en pahalı futbolcuları arasında yer alan Kamerunlunun peşinde 10’a yakın kulüp var. Bu kulüplerin arasında Fenerbahçe ve bugün itibariyle de Beşiktaş’ın ismi geçiyor. “Çalışan kazanır” felsefesiyle hareket ettiğini söyleyen Samuel Eto’o, 1981’de Kamerun’da doğdu. Topla olağanüstü hızlı hareket edebilen […]

Samuel Eto’nun 11 yıllık İspanya kariyeri, Barcelona’nın onu satış listesine koymasıyla sona ermiş görünüyor. Dünyanın hala en pahalı futbolcuları arasında yer alan Kamerunlunun peşinde 10’a yakın kulüp var. Bu kulüplerin arasında Fenerbahçe ve bugün itibariyle de Beşiktaş’ın ismi geçiyor.

“Çalışan kazanır” felsefesiyle hareket ettiğini söyleyen Samuel Eto’o, 1981’de Kamerun’da doğdu. Topla olağanüstü hızlı hareket edebilen Eto’o, 17 yaşındayken Real Madrid tarafından keşfedildi. Ancak Madrid kulübü onu sadece keşfetmekle yetindi; “kıymetli” formasını iki maç dışında siyahi futbolcuya hiç giydirmedi (Ki Eto’o, bu iki maçta da gol attı).

Eto’o, Real’deki “mecburi hizmet”ini 1997 ve 1998’de CD Leganes’e, 1999’da Espanol’de kiralık oynayarak geçirdi. Kamerunluyu 2000 yılında kiralayan Real Mallorca, bonservis hakkını Real Madrid’te saklı kalmak kaydıyla futbolcuyu transfer etti. 2000 Olimpiyatları’nda Kamerun Milli Takımı ile şampiyonluk yaşaması Real’i, oyuncudan vazgeçme kararından döndürmedi. Kiralık dönemi de dahil olmak üzere Mallorca’da 177 maç oynayan Eto’o, 2000-2004 arasındaki bu dönemde 66 gol attı. Ve kulübün, gelmiş geçmiş en başarılı golcüsü oldu.

“Çirkin futbolcu forma sattırmaz”

2003/2004 sezonu başlarken Real Madrid başkan Başkanı Florentino Perez’in “Ronaldinho çirkin, forması satmaz” diyerek David Beckham ile anlaşmasının, Eto’o’nun da benzer bir düşünceyle kulüpten gönderilmiş olabileceğini düşündürüyor. Bu görüş, spor kamuoyunda da kabul görüyor. Görünen o ki Kamerunlu futbolcu İspanya’da, henüz ilk yıllardan itibaren derisinin renginden dolayı kötü muamele gördü.

2004’te kariyerinin en önemli imzasını, Real Madrid’in ezeli rakibi Barcelona’ya geçerek attı. Ronaldo’yu da kadrosuna katan Real, Eto’o’nun “vazgeçilebilir” olduğunu söylüyordu. Real ve Mallorca, Eto’o’nun bonservisi için Barcelona’dan 24 milyon avro kazandı. Eto’o,
2004 ve 2008 arasında Katalan ekibinde 108 resmi maçta forma giydi ve 77 gol attı. Barcelona, Eto’o’lu kadrosuyla bu dönemde iki La Liga şampiyonluğu, iki İspanya Süper Kupası ve bir Şampiyonlar Ligi Kupası kazandı.

Kamerun Milli Takımı’nın da yıldızı olan Eto’o, çıktığı 70 karşılaşmada 33 gol attı ve 2008 Afrika Uluslar Kupasından sonra tüm Afrika tarihinin en çok gol atan futbolcusu oldu. 2003, 2004 ve 2005 yıllarında aldığı Yılın Afrikalı Futbolcusu seçildi.


Maymun Eto’o

Zaman zaman maruz kaldığı ırkçı muameleye, La Liga’da gol kralı olduğu 2005/2006 sezonuna kadar önemli bir tepki vermemişti. O sezon oynanan, Barcelona-Real Zaragoza mücadelesi onun için bardağı taşıran damlaydı: Bu maçın oynandığı hafta Barcelona, Şampiyonlar Ligi’nde Chelsea ile karşılaşmıştı. Chelsea taraftarları bu maçta Eto’o’ya karşı ırkçı tezahüratlar yapmıştı. Chelsea maçındaki ırkçı ivme dört gün sonraki maçta hız kazandı ve Real Zaragoza taraftarları maymun taklidi yaparak oyuncu aleyhine bağırdı.

Eto’o önce Real Zaragoza’lı siyahi futbolcu Alvaro’yu göstererek tepkilerin anlamsız olduğunu anlatmaya çalıştı. Ancak tezahüratın devam etmesi üzerine dayanamayarak sahayı terk etmek istedi. Onu sakinleştiren ve sahaya dönmeye ikna eden takım arkadaşı Ronaldinho bu karşılaşmada attığı golden sonra Eto’o’ya sarılarak desteğini bir kez daha gösterdi.

Aynı maçta Barcelona’nın ikinci golünün ortasını da Eto’o yaptı. Olay, dünya basınında da geniş yer buldu. Spor kamuoyundan tepkiler yükseldi. Real Zaragoza taraftarı Türkiye’de de protesto edildi. Özellikle Çarşı grubunun İnönü Stadyumu’nda açtığı “Hepimiz zenciyiz” pankartı Eto’o’ya verilen desteklerin en anlamlısıydı.

Geçtiğimiz yıl Zamangazetesinin ödül töreni için Türkiye’ye gelen Eto’o, “Irkçılık ve küfür sorunlu insanların işidir. Küfür eden ve ırkçı tezahüratlarda bulunan insanlar psikolojik denetim altına alınmalı. Irkçılığın Avrupa’da önemli bir sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Bazı insanlar maalesef yanlış düşünce içindeler. Şekle ve renge bakıyorlar. Futbol sanat gibidir. İyi ya da kötü görüntü olabilir, ama mutlaka izlenmelidir. Futbol, tiyatroların aksine sonucu skorla biten festivaldir. Oynayan, oynatan ve izleyenler zevk almalıdır. Ben, meslek edindiğim futbolu en iyi şekilde sergileyerek izleyenlere keyif vermek istiyorum” demişti.

Fenerbahçe’ye gelir mi?

Barcelona’nın satışa koyduğu, başta da söylediğimiz gibi Avrupa’nın birçok kulübünün listesinde yer alıyor. Doğuştan futbolcu Kamerunlu henüz 27 yaşında ve dünyanın en iyi liglerinde ses getirebilecek güçte. Hal böyleyken, Taşkent ekiplerinden Kuruvchi takımını ziyaret için Özbekistan’a gitmesi büyük bir sürpriz. Öyle ki, Eto’o için 40 milyon doları gözden çıkardıkları söylenen Kuruvchi yöneticileri bu transfere bitmiş gözüyle bakıyorlar.

Petrol zengini Özbekistan’ın, beş büyük petrol şirketi tarafından desteklenen bu kulübünün Eto’o’nun aklını sadece parayla çelmesi uzak bir ihtimal. Futbolcu, dün ajanslara düşen haberde, Fenerbahçe’nin de kendisine teklif getirdiğini ve kararını İspanya’ya dönünce vereceğini bildirdi. Yine dünkü bir ajans haberi, transferi için uzun süre uğraşan Valencia’dan, bu futbolcuyla ilgilenmedikleri yönünde açıklama geldi.

Görünen o ki, Samuel Eto’o’nun 11 yıldır oynadığı İspanya’da kalma ihtimali zayıf. En çok sayıda kulübün peşinde olduğu ancak Chelsea taraftarının ırkçı tezahüratıyla hatırladığı İngiltere’ye gitmesi de yakın gözükmüyor. Gelgelelim, Özbeklerin verdiği parayı da bir başka kulübün vermesi kolay değil.

Bu noktada biz de bir tahminde bulunalım: Eto’o bir İtalyan kulübüne gitmez ise Türkiye’ye gelebilir.

Yorum yazın