Spor

F1’de az parayla saadet olacak mı?

Yazan: Ufuk Ülger

FIA (Uluslararası otomobil fedarasyonu) 2009 yılı içinde bazı yeni kuralların alındığını ve bu kuralların 2010 sezonunda uygulacağını açıkladı. Formula 1 için alınan yeni kurallar ile birlikte, Luca Di Montezemola başkanlığındaki Ferrari takımının yönetim kurulu, 12 Mayıs tarihinde yaptığı toplantı sonrasında 2010 sezonunda uygulanacak olan kuralların dayatma olduğunu ve bu kuralların uygulanması halinde 2010 sezonunda Formula […]

FIA (Uluslararası otomobil fedarasyonu) 2009 yılı içinde bazı yeni kuralların alındığını ve bu kuralların 2010 sezonunda uygulacağını açıkladı. Formula 1 için alınan yeni kurallar ile birlikte, Luca Di Montezemola başkanlığındaki Ferrari takımının yönetim kurulu, 12 Mayıs tarihinde yaptığı toplantı sonrasında 2010 sezonunda uygulanacak olan kuralların dayatma olduğunu ve bu kuralların uygulanması halinde 2010 sezonunda Formula 1’e katılmayacaklarını açıkladı. Yapılan açıklamada, “2010 yılında teknik kurallar ve ekonomik parametrel kuraldan öte dayatmadır. Alınan kararların bir çoğu takımlara danışılmadan alınan kararlardır. Bu durum değişmediği takdirde, şampiyonanın başladığı 1950 tarihinden bu yana kesintisiz olarak yarışlara katılan tek takım olan Ferrari önümüzdeki sezondan başlayarak, şampiyonaya araçlarını dahil etmeyecek” açıklamasında bulundu.

4 takım çekildiğini açıkladı

Yıllık 40 milyon sterlinlik bütçe sınırlaması üzerinden doğan yeni kuralların açıklanması ile birlikte yarışlardan çekileceğini açıklayan takım sayısı 4 oldu, daha önce Red Bull ve Toyota yeni kurallar yüzünden yarışlardan çekileceğini açıklamıştı Son olarak 13 Mayıs’da Renault’da bu kervana katılan takımlardan oldu. Yıllık bütçeleri 400 milyon doları aşan Ferrari, Toyota, Renault gibi takımların bu kurallar karşısında ne yapacağı şimdilik merak konusu. Formula 1’e olan ilginin giderek azaldığı bir dönemde takımların bu tarz açıklamalarda bulunması veya yarışlardan çekilmesi durumunda Formula 1’in geleceği tartışma konusu olacağa benziyor. Ferrari 2008 Ekim ayında da “Tek tip motor” kuralına karşı çıkmış ve yarışlardan çekilme kararı almıştı. Bunun üzerine açıklama yapan FIA, “Formula 1 ferrari olmadan da ayakta kalabilir” ifadesini kullandı. 2008 yılının Ekim ayında gerçekleşen bu restleşmeden sonra 4 takımın birden çekilme kararı karşısında FIA’nın yapacağı açıklama merakla bekleniyor.

Bütçe sınırı ortalığı karıştırdı

Takımların en çok karşı çıktıkları kuralların başında “40 milyon sterlinlik bütçe sınırlaması” kuralı geliyor. Bu kural gereğince Formula 1’de isteyen takım bütçesini 40 milyon sterlin ile sınırlayacak. İsteyen takımların da sınırsız bütçe ile yarışacağı kurala göre bütçesini sınırlayan takımlar teknik ve teknolojik olarak diğer takımlara göre daha fazla imtiyaza sahip olacak. Yeni kurallar şöyle:

* Şu anda yarışlara katılan her takımın aracı için geçerli olan 18 bin motor devir limiti şartı da bütçe sınırlamasına dahil olan takımlar için kalkıyor.

* Bütçe sınırlamasına dahil olan takımlar ön kanatlarını 10 derece kadar oynatabilme hakkına da sahip olacak. Bütçe sınırlaması dışındaki takımlar içinse bu hak 6 dereceyla sınırlı.

*
Bütçe sınırı içindeki takımlar ayrıca, pistin hızlı bölümlerinde aracın hızlanması sağlayan en büyük faktörlerden biri olan arka kanatta da bazı ayarlamalar yapabilecek.

*
F1 kurallarının en başında yer alan, “Hiçbir şanzuman sisteminin, iki tekerden daha fazla sürüş yapmasına izin verilemez” kuralı da 40 milyon sterlin bütçe sınırlmasını kabul eden takımlar için geçerli olmayacak. Böylece bu takımlar dört çekişli araçlarla yarışabilecek.

* Şu andaki kurallar takımların sezon içinde test yapmasına izin verilmezken yeni kuralları kabul eden takımlar yıllık bütçelerini geçmeyecek şekilde sene boyunca sınırsız test yapabilma hakkına sahip olacak.

* Rüzgar tünellerinde araçların gerçek boyutunun yüzde 50’si büyüklüğünde modellerle testler yapılmasına izin veren kural da bütçe sınırlamasıyla yarışan takımlar için kaldırılıyor. Yeni kuralların açıklanmasından sonra yarışlardan çekileceğini duyuran Ferrari’nin sadece rüzgar tünelleri testi için yaptığı haracama yılda 20 milyon doları buluyor.

Yorum yazın