Yaşam

Allah’ın emri internetin kavliyle…

Yazan: Yelda Ülker - Fatma Şişli

Eskiden daha yaygın olan görücü usulü evlilikler, yerini zamanla kısa süreli flörtlerle başlayan izdivaçlara bıraktı. Görecek kimsesi olmadığını düşünenlerse mektuplarla arıyordu evleneceği kişiyi. Teknolojinin gelişimiyle de hızına yetişilmez ilişkiler ağı sardı her yanı. Televizyonda uzun zamandır dönen evlilik programları sayesinde yaşlısından gencine, yerlisinden yabancısına ne kadar çok eş arayan olduğunu öğrendik. İnternetin hayatımıza girmesiyle de […]

Eskiden daha yaygın olan görücü usulü evlilikler, yerini zamanla kısa süreli flörtlerle başlayan izdivaçlara bıraktı. Görecek kimsesi olmadığını düşünenlerse mektuplarla arıyordu evleneceği kişiyi. Teknolojinin gelişimiyle de hızına yetişilmez ilişkiler ağı sardı her yanı. Televizyonda uzun zamandır dönen evlilik programları sayesinde yaşlısından gencine, yerlisinden yabancısına ne kadar çok eş arayan olduğunu öğrendik. İnternetin hayatımıza girmesiyle de artık eş aramak için televizyon programlarına çıkmaya da gerek kalmadı. İnsanlar sadece bilgi ağını genişletmekle kalmadı, arkadaşlıklara hatta evliliklere bile sanal ortamda adım atılır oldu. Yıllar önce, internetten eş bulup insanlar evlenecekler deseler güler geçecekken sanal âlem kelimesinin hayatımıza girmesiyle birlikte, “sanal eş ya da arkadaş” kavramları hepimize çok normal gelir oldu. İnternet üzerinden tanışıp evlenenlerin de bu tür popüler sitelerin sayısı da gün geçtikçe arttı. Bilgisayarın başına oturup klavyenin tuşlarını kullanarak evlenmek istenilen kişinin özelliklerini seçtikten sonra geriye sadece uygun adayları beklemek kalır oldu. Öyle bir pazar yaratıldı ki popüler arkadaşlık ya da evlilik sitelerine “İslami” usullerle evlilik yaptıranları da eklendi.

Diyanet’ten chat fetvası!

Hatta internette bir çok örneği bulunan İslami tandanslı arkadaşlık ya da evlilik sitelerinde Diyanet’in “chat fetvası” yayınladığına ilişkin yazılar bulmak da mümkün. www.islamievlilik.com isimli bir sitede ise internetin aslında “İslami evlilik” için ne kadar uygun olduğu, “Göz zinasindan korunma imkanı, nefsani duygulardan ziyade karakterin ön planda olabilmesi, sonuçlanmaması halinde yıkıcı etkisinin azlığı, seçilebilecek aday sayısının çokluğu…” gibi bir takım gerekçelerle açıklanmış. İslamiyet’te, sanal alem de evlilik mubah mı değil mi onu bilemiyoruz ama bu tür sitelerin üyeleri bu soruya “evet” diyorlar belli ki. Bu sitelerden biri olan www.gonuldensevenler.com eşlerini arayan insanlarla dolmuş taşıyor. Biz site yetkililerinin yalancısıyız, dediklerine göre şu an 200 binden fazla üyeleri varmış ve bu sayı her geçen gün artmaktaymış. Bizde bu İslami evlilik sitesine kayıt olup, neler olup bitiyor görmek istedik.

En çok cinsel uyum aranıyor

Siteye üye olurken aradığınız eşin özelliklerini belirleyen soruları büyük bir titizlikle cevaplıyorsunuz. Site, sizin tüm bilgilerinizi; görünümünüzü, ne kadar maaş aldığınızı, dini görevlerinizi yerine getirip getirmediğinizi, hangi tarz kitapları tercih ettiğiniz gibi bilgiler soruluyor. Daha sonra karşı cinsten beklentileriniz soruluyor. Bu kısımda da evlenmek istediğiniz kişinin yaşını, görüntüsünü, namaz kılması, oruç tutmasını, içki içip içmemesi ve cinsel uyumun olup olmaması gibi konuları belirliyorsunuz. Benzerlerinden tek farkının İslami motifler içermesi olan site üyelerinin en çok cinsel uyum aradıklarını belirtmesi kafalarımızda soru işaretleri bıraktı. Öyle ya sadece, konuşmanın ve görmenin yetmediği düşünülürse, karşındakiyle cinsel açıdan uyumlu olduğunu nasıl anlarsın? Peki, İslami olduğunu vurgulayan bir sitede böyle bir şıkkın olması, o siteyi ne kadar İslami yapar?

Vallahi de billahi de bilgilerim doğru!

Neyse diyoruz ve aklımızda soru işaretleriyle devam ediyoruz. Tüm sorulara cevap verdikten sonra ilerlemek için, “Verdiğim bilgilerin doğru olduğuna yemin ederim” kutucuğunu işaretleyerek siteye üyeliğinizi onaylatıyorsunuz. Tabi yemin ediyorum butonuna bastığınız için doğru bilgi mi girmiş oluyorsunuz o da ayrı bir konu! Böyle bir şey yazarak, siteyi daha güvenilir kılmayı amaçlandığını iddia edenler olacaktır ama bunun bir aldatmaca olduğunu düşünmeden de edemedik. Sanal yemin caiz midir onu bilmiyoruz ama, böyle bir yemin tarzının verilen bilgilerin doğru olacağının garantisi de olmaz..

Kadınlara bedava çünkü…

Siteye üye olduktan sonra eğer erkekseniz sadece kadın üyeleri, kadın iseniz de sadece erkek üyelerin profilini inceleyebiliyorsunuz. Her ne kadar üyelerin mesajlarını ve profillerini görseniz de konuşmak için bankaya para yatırmanız gerekiyor. Fakat sitede buna da bir çare bulmuş, hazır mesaj diye bir hizmeti var ve buna göre var olan, “Fotoğrafınız harika gözüküyor. Tanışmak ister misiniz? Veya “Fotoğrafınızda çok güzel gülüyorsunuz” gibi hazır ama yaratıcılıktan uzak yazıları sadece kadın üyeler ücretsiz yollayabiliyor. Sebep olarak da kadınların ekonomik özgürlüklerinin sınırlı olduğu söyleniyor! Benzer birçok sitenin, erkek üyeleri çekebilmek için aynı yöntemleri kullandığındar bu açıklamanın ne derece doğru olduğu da şüpheli.

Çarşaflısı da var yarı çıplağı da

Siteye üye olduğunuzda hemen bir mesaj trafiği oluşuyor. Kimi profilinizi geziyor, kimi gülümsüyor, kimide favorilerine ekliyor. Üyelere baktığımızda şaşkınlığınız daha da artıyor aslında. Sitede her tarzda insan var. Yüzü bile zor görünen çarşaflı, başörtülü, permalı kadınlar ve siteye yarı çıplak fotoğraf koyan erkeklere kadar her çeşit üye mevcut. Yüzünün çoğu örtülü olanla, yarı çıplak resmi olanın yan yana olması büyük bir ironi. Ayrıca kim ve neden böyle bir siteye çıplak resmini koyar anlamadık. Hepsinin yazdığı da; bugüne kadar çevrelerinde bulamadıkları saadeti sanal âlemde aradıkları. Peki, internette ki birçok ilişki sitesinin içinde yer alan İslami evlilik sitesinin diğerlerinden farkı ne? Bu sorunun yanıtını gelen mesajlardan görünce anlıyoruz; koca bir hiç. Mesela yazar olduğunu ve aylık maaşının 10.000-20.000 YTL arasında olduğunu yazan başörtülü bir kadın, üye olduğu evlilik sitesinde kendini anlatırken hangi ifadeyi kullanmış dersiniz: “Kendimi her ne kadar sahibinden satılık sitelerine ilan verir gibi hissetsem de hayırlısı deyip konuya geçeyim…”

“Peygamber ahlakından eş aranıyor”

Bir diğer üye ise aradığı erkeğin özelliğini şöyle ifade etmiş; “Peygamberimizin (s.a.v) ahlakından almış bir eş arıyorum”. Üyelerin mesajlarının, normal evlilik sitelerindeki gibi olduğunu fark ettik; “ Görmek için bakmaya gerek yok. Yeter ki bakacak göz göz olsun.” veya cinselliği çağrıştıran “Bir kere sevdaya tutulmaya gör, ateşlere yandığının resmidir” gibi cümleler yer alıyor. Kadınların, eşe dosta ve çevresindeki insanlara eş bulma çabaları internette de devam ediyor. Bazı kadınlar, siteye başka akrabaları için üye olduklarını öne sürüyor: “ Profilde anlattığım insan kuzenimdir. Ben onun adına üye oldum. Kendisi şahane bir insandır” gibi cümlelere rastlanıyor. Yani çöpçatan hanımlar, internetten işlerini yürütmeye devam ediyor.

Dini bütün aşk kölesi

Bununla da bitmedi, bize gelen mesajlarda üyeler kendilerini bakın nasıl anlatıyor? Dini bütün olduğunu vurgulayan Clarkyy rumuzlu bir üye, niyetinin ciddi olduğunu bu sebeple aramızdaki 11 yaş farkının sorun olmayacağını belirtip eklemiş: “Anlaştıktan ve sevdikten sonra gerisi önemli değil. Evleneceğim kişiyle çocuk veya yemek yaptırmak için birlikte olmak istemiyorum. Sevdiğim kadının, kölesi olacağıma garanti veriririm.”
Yaşa, paraya ve tipe bakmayan ve sadece aşk için evlenmek istediğini söyleyen Clarky’nin tek istediği bakımlı bir kadınmış.
Yengeç burcu, duygusal insan, her çiçeğe konup bal almasını seven değil, bir çiçeğe konup ömür boyu ondan bal almak istediğini söyleyen Arda3581 rumuzlu bir başka üye de bu siteye üye olmasının nedeninin ciddi bir birliktelik yaşamak ve ömür boyu mutlu, huzurlu, sevgiye, saygıya, sadakate, aşka dayalı bir evlilik olduğunu söylemiş. Ne kadarı yalan ona siz karar verin Arda3581’in bir metaforlar zinciri gibi mesajı şöyle: “Bu hayatı beraber paylaşmaya ne dersin, Umudum olurmusun? Ben, sen gibiyim. Ya sen, ben gibi olur musun? Ben durulmak istemeyen bir nehir, Sen üzerimdeki virane sal olur musun? Açsam diyorum yüreğimin tüm kapılarını sana, Sen içeri süzülen sevdam olur musun? Ben sen gibi karanlıkta günlüğü yaşadım, Bir dilenci misali soruyorum; Gönlümdeki karanlığı yırtan umudum olur musun?”

 

Cennette de refikam olur musun?
Siteye üye olduğumuz günler boyunca kısmetimizin ne kadar açık olduğunu görsek de sevindiğimizi söylemek mümkün olmadı. İşte kısmetlerimizden gelen mesajlar:
Kuddusi: Cennette de refikam olur musun? Dışı tesettürlü ruhu çıplak olma, dışı mamur içi harap olma, maddeye ilah gibi tapma, son nefesini düşün de ağla, Mevla yardım eylesin ümmeti Mustafa’ya… Şimdi kendimden mesajlar vereyim. sakal, sükut, sadakat, kuran kursu, vakıf, zikir, fikir, tasavvuf, mürşidi kamil, aşk, muhabbet, sohbet, seyahat, İstanbul, Amasya, Urfa.
Mor Kalem: Bazen görmekte iyi değildir, duymakta ve konuşmakta… Hani böyle bir sürü süslü kelimelerin içinde anlamsızca dolaşmakta iyi değildir ne olduğunu anlamadan yâda gerçekliğini hissedemeden her güzel söz insanın kulağına hoş gelir. Ama bundan daha da güzel olan bu sözleri dilinden değil yüreğinden geçirip gözlerinle haykırabilmek değimlidir? Sence insan her şeye yetinebilir ama Müslüman iki şeye yetinemez; biri Allah’a olan ibadeti diğeri de eşine duyduğu saygı ve sevgiye yetinemez ve daima ikisini de çoğaltmak ister yalan dünyamda tek gerçeğim olabilir misin? Bilmiyorum bu yüzden tanışmak istiyorum ne sen bir şey kaybedersin ne ben bir şey kazanırım… Elif gibi yalnızım ne esrem var ne ötrem, ne beni durduran bir cezmim, ne bana ben katan şeddem var… Ne elimi tutan bir harf, ne anlam katan bir harekem… Kalakaldım sayfalar ortasında, işte böyle ben gibi sen gibi… Bir okuyan bekledim bir hıfzeden belki… Gölgesini istedim bir can yoldaşının med gibi siz gibi…

 

1 Yorum

  • Bu haberi Fatma Şişli ile birlikte yapmıştık. Bizim için çok farklı bir deneyimdi ve şimdi helal markalar kavramını incelerken bu makaleye rastlamak çok güzel oldu.

Yorum yazın