Genel

Gıda işinde “aracı” karlı!

Yazan: HaberVs

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre üreticiden tüketiciye ulaşan gıda maddelerinin üretici-perakende satış fiyatı arasındaki fark yüzde 70’le yüzde 279 arasında değişiyor. Üretici ile tüketici arasındaki zincirde bazı ürünlerin fiyatı 4 kata varan oranlarda artıyor. TZOB’un raporuna göre üretici çıkış fiyatı ile market fiyatı arasında en büyük fark soğanda. Soğan üreticisinin eline kilogram başına […]

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre üreticiden tüketiciye ulaşan gıda maddelerinin üretici-perakende satış fiyatı arasındaki fark yüzde 70’le yüzde 279 arasında değişiyor.

Üretici ile tüketici arasındaki zincirde bazı ürünlerin fiyatı 4 kata varan oranlarda artıyor. TZOB’un raporuna göre üretici çıkış fiyatı ile market fiyatı arasında en büyük fark soğanda. Soğan üreticisinin eline kilogram başına sadece 20 YKr geçerken, marketlerde soğanın ortalama satış fiyatı 76 YKr. Yani soğan fiyatı üreticiden çıkıp tüketiciye ulaşana kadar yüzde 279 oranında artıyor.

Soğanın en yakın rakibi patates. Üreticiden 25 YKr’ye alınan patates, sebze-meyve halinde 48 YKr’ye çıkıyor. Pazara 75 YKr’ye gelen patates, markete ulaşana kadar 90 YKr oluyor. Böylece patateste üreticiden tüketiciye ulaşan zincirde fiyat yüzde 259 artıyor.

Benzer şekilde üreticiden 0.63 YTL’ye çıkan elma markette 2.23 YTLye, 0.46 YTL olan ıspanak 1.43 YTL’ye, 1.30 olan kuru fasulye 4.08 YTL’ye, 0.75 YTL olan kırmızı mercimek de 2.60 YTL’ye, 0.74 YTL olan domates 2.12 YTL’ye yükseliyor.

Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki en düşük fark ise yüzde 70’le fındık ve yüzde 83,5’le dana etinde…

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının fiyat artışlarında önemli oranlarda etkili olduğunu belirtiyor. TZOB’a göre bu durumda ne üreticiler ellerine geçen paradan, ne de tüketiciler ürüne ödedikleri paradan memnun kalıyor…

Yorum yazın