Spor

Her şeye rağmen: “Alayına isyan, ölümüne Göztepe”

Yazan: HaberVs

Dilek Gündüzdgunduz@medyakronik.com İzmir’in bir zamanlar hem yurtiçinde hem de Avrupa’daki gururu Göztepe Spor Kulübü’nin trajik çöküşünü Türkiye hayretle izledi. Kulüp, yaşadığı idari ve finansal sorunların etkisiyle 2003 yılından beri istikrarlı bir düşüş yaşadı ve efsane takım şu an amatör kümede mücadele ediyor. Ancak vefalı taraftarları bu sefer de Göztepe’yi yalnız bırakmayarak maçlarına gidip destek oluyor. […]

Dilek Gündüz
dgunduz@medyakronik.com

İzmir’in bir zamanlar hem yurtiçinde hem de Avrupa’daki gururu Göztepe Spor Kulübü’nin trajik çöküşünü Türkiye hayretle izledi. Kulüp, yaşadığı idari ve finansal sorunların etkisiyle 2003 yılından beri istikrarlı bir düşüş yaşadı ve efsane takım şu an amatör kümede mücadele ediyor. Ancak vefalı taraftarları bu sefer de Göztepe’yi yalnız bırakmayarak maçlarına gidip destek oluyor. Hatta bu taraftarların sayısı bazen 5 bini buluyor. Bu da demektir ki, Göztepe, çoğu Süper Lig takımlarından bile daha çok destekle yola devam ediyor.

Omuzlarda yükselen takım

Eski İzmirlilerin gururla bahsettiği, beyaz saçlı amcaların anlatırken gözlerinin dolduğu Göztepe masalı, takımın 14 Haziran 1925’te bir diğer İzmirli spor kulübü Altay’dan ayrılarak Güzelyalı semtinde kurulmasıyla başladı.

Kulüp, İzmir içindeki başarılarının yanı sıra 1969 ve 1970’te iki kez Türkiye Kupası’nı kazandı. O dönemin Göztepe’si başarısını sadece yurtiçiyle de sınırlamadı, 1968’de Fuar Şehirleri Kupası’nda üçüncü tura yükseldi. Ertesi sene bir ilke imza atarak Atletico Madrid’i eleyerek, yarı finale yükselen ilk Türk takımı oldu.

1970 yılında ise Kupa Galipleri Kupası’nda çeyrek finale kadar yükseldi ancak ünlü İtalyan kulübü Roma’ya elenerek yarışı bıraktı. Peki ya şimdi?

Süper Lig’e dönüş ve hüsran

Kulüp, 1990-1991 sezonunda İzmir kökenli Bilgin Grubu tarafından satın alındı. Bu değişiklik, yıllardır Türkiye Birinci Lig’inde mücadele eden Göztepe’nin Süper Lig’e yükselmesini sağladı. Ancak kısa süre sonra, Bilgin Grubu’nun büyük bir mali krize girmesi, kötü günlerinde habercisiydi. Futbol takımı, 2001-2002 sezonunda yükseldiği Süper Lig’de sadece iki sezon kalabildi. 2002-2003 sezonunda puan cetvelinin sondan ikinci sırasında yer alarak tekrar Birinci Lig’e döndü.

Maddi sıkıntılar kulübü o kadar kısa bir zaman zarfında bitirdi ki, yenilgiler art arda gelmeye başlayınca çöküşün önüne geçilemedi. Paralarını alamayan futbolcuların sahada isteksiz koşturdukları top da bu sonu hızlandırdı. Futbolun çılgın ticarileşme döngüsü içinde kaybeden Göztepe oldu. Kulüp, adeta sahipsiz kaldı.

Taraftar, kulübü almak için şirket kurdu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Bilgin Grubu borçları nedeniyle Göztepe’yi devraldı. TMSF kulübü ihaleye çıkardı. Bir zamanlar 70 bin kişilik İzmir Atatürk Stadı’nı “Alayına isyan ölümüne Göztepe” tezahüratlarıyla inleten taraftarları ihaleye çıkan takımlarına destek olmak, ihalede kulübün değerini arttırabilmek için bir şirket kurdu. Göztepe Danışmanlık İşletme ve Spor Hizmetleri Tic. A.Ş. adını taşıyan şirket, taraftarlarının 1 YTL ile 500 YTL arasındaki katkılarıyla toplam 280 bin YTL topladı. Ve ihaleye katıldı.

TMSF’nin, 20 Ağustos 2007’de gerçekleştirdiği ihaleye beş şirket katıldı. Ancak diğer üç şirketin verdiği teklif, taraftarın kurduğu şirketin üzerindeydi. Bu nedenle açık arttırmaya katılamadı. Diğer üç şirket, kulübü satın alabilmek için yarıştı ve fiyat yaklaşık 60 defa yükseltildi. Ve Göztepe, 1 milyon 305 bin YTL’ye Altınbaş Holding’in malı oldu.

Umut ışığı

Şimdilerde Altınbaş Holding’in 2008 – 2009 sezonunda Gençlerbirliği Oftaş’ı da satın alıp Göztepe’yi birinci lige taşıyacağı fısıltıları dolaşıyor. Bu gerçekleşmese bile amatör kümede ikinci sırada yer alan Göztepe, gruptaki terfi maçlarına katılmaya hak kazandı. Bu da tarafların içinde bir umut ışığının yanmasına neden oldu. Belki de Göztepemiz 2003 senesinde yaşadığı düşüşün yarattığı şoku, benzer bir istikrarlı yükselişle telafi edecektir. Kim bilir? Göztepe’yi bekleyen bu zorlu süreçte değişmeyecek olan tek şey ise taraftarın dudaklarından dökülen “Alayına isyan ölümüne Göztepe” tezahüratı olacak…

Yorum yazın