Doğa Tvsaire

‘İnsan uyur, yarasa uyumaz’

Yazan: Mert Oynargül-Hikmet Karahasan

Gece boyunca avlanan ve zeytin zararlısı sineklerle beslenen yarasalar, insanlar uyurken Havran ekonomisine hizmet ediyor(du).

HaberVs muhabirleri, 10 Kasım 2009’da Havran’da binlerce yıldır yaşadıkları mağaradan kovulan yarasaların peşindeydi. O gün, tıpkı araştırma için bölgeye giden Boğaziçi Üniversitesi’den bilim adamları adamları gibi, mağaraya girişlerine izin verilmedi.

Muhabirlerimiz Havran’da, yörenin önde gelen zeytin yetiştiricilerinden Murat Narin’le görüştü. Narin, bilim adamları henüz mahkeme kararıyla DSİ’nin inşa ettiği mağaraya girmemişken, Havran Barajı ve bölgedeki yarasa kolonisinin akıbetiyle ilgili endişelerini dile getirmişti.

Narin’e göre zeytin zararlılarıyla beslenen yasaların varlığı, barajdan çok daha önemliydi. Her yönüyle tartışmalı gördüğü barajın, çevre raporları dikkate alınmadan planlanmış ve bölge halkına uzun vadede maddi yük getirecek bir yatırım olduğunu savunuyordu.

Zeytin tarımı, Havran ve çevre ekonomisinin yaklaşık yüzde 70 oran ile en büyük girdisini oluşturuyor. Murat Narin, bu tabloda yarasaların yerini şu sözlerle anlatıyor:

İnsanlar uyurken, yarasalar uyumuyor. Gün batımından, gün doğmununa kadar bölgenin ekonomik gücünün ortaya çıkması için çalışıyor.”

Yarasaların yaşadığı İnboğazı Mağara’nın kapatılmasını ise “vahşet” diye tanımlıyordu:

“Havran Barajı, Türkiye’nin en büyük ikinci yarasa kolonisininin yaşam alanını sular altında burakacak. Siz aynı mağarayı gelişmiş teknolojiye rağmen insan eliyle yapabilme şansına sahip değilsiniz. Yapamadığınız mağarayı hangi hakla yok ediyorsunuz?”

Yorum yazın