Spor

Kadın, erkek, genç, yaşlı herkese açık bir frizbi takımı: ‘‘Türk Kası’’

Yazan: Yahya Özgür Tavlan

Türk Kası, Türkiye’de kurulan ilk “Ultimate Frisbee” (Yeni nesil frizbi) takımı olma özelliğini taşıyor. Andrew Hochstedler öncülüğünde 2006 yazında çekirdek kadrosu oluşan takımın bugün 30’dan fazla üyesi bulunuyor. Üyelerin çoğu çok çeşitli alanlarda meslek sahibi ya da üniversitede okumakta olan genç sporseverlerden oluşuyor. Türk ekibi, ilk etkinlik olarak 2007 Nisan ayında Avusturya’da Baden şehrinde Spin […]

Türk Kası, Türkiye’de kurulan ilk “Ultimate Frisbee” (Yeni nesil frizbi) takımı olma özelliğini taşıyor. Andrew Hochstedler öncülüğünde 2006 yazında çekirdek kadrosu oluşan takımın bugün 30’dan fazla üyesi bulunuyor. Üyelerin çoğu çok çeşitli alanlarda meslek sahibi ya da üniversitede okumakta olan genç sporseverlerden oluşuyor. Türk ekibi, ilk etkinlik olarak 2007 Nisan ayında Avusturya’da Baden şehrinde Spin takımının ev sahipliği yaptığı “Sandsplash” turnuvasına katılarak ilk uluslararası deneyimini gerçekleştirdi. 2007 Eylül ayında ise Almanya’da Erlangen şehrinde bir turnuvaya daha katıldı.

İstanbul’da 2007 sonbaharında ufak bir lig düzenlendi ayrıca birer günlük turnuvalar da düzenleniyor. 2008 baharında İzmir 9 Eylül Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Akademisi’nin ve Adana Çukurova Üniversitesi Spor Akademisi’nin misafiri olarak buradaki öğrencilere Ultimate sporunu öğretmek üzere seminerler düzenlendi. Bu seminerler sonunda İzmir ve Adana’da da Ultimate takımları oluşmaya başladı. Ayrıca 25 Nisan’da İstanbul’da da bir seminer düzenlendi. Seminerler sonunda katılımcılara bir sertifika ve sporu öğretici DVD’ler dağıtıldı. Bir sonraki hedefleri 24 Mayıs’ta Almanya’da SudSee Cup ‘08’e katılıp, bu turnuvada derece almak.

Eğlenceli ve basit kurallarıyla ultimate frisbee

Pasta tabaklarını fırlatmaktan ilham alan Jared Kass ve Joel Silver isimli Amerikalı üniversite öğrencileri tarafından icat edilen ultimate frisbee sporu halen 50 ülkede profesyonel bir spor olarak oynanıyor.
Ultimate frisbee 7 kişilik takımlarla ve 100m uzunluğunda 37m genişliğindeki çim sahada, standart 175 gram ağırlığında frizbiyle oynanan bir spor. Futbol, basketbol, amerikan futbolu ve hentbol gibi pek çok sporun kurallarını içinde barındıran ultimate frizbee’nin stratejik fakat basit kuralları mevcut. Oyunun asıl amacı frizbiyi paslaşarak, tüm sahayı kat ederek ceza alanı (endzone) gelip skor elde ediyor. Frizbi oyununun kuralları gereği; oyuncular ellerinde frizbiyle koşamazlar; sadece 3 adım atabiliyor. Oyuncu frizbiyi yakalarsa durup takım arkadaşına pas atmak zorunda. Maç esnasında frizbi yere düşerse veya diğer takım oyuncusu tarafından yakalanır ya da yere çarptırılırsa frizbi karşı takıma geçer. Bu olaya “turnover” (devir) deniyor. Frizbi oyun sahasının dışına çıktığında da; frizbi diğer takıma geçiyor. Oyun esnasında diğer oyuncuya temas yasak olduğu için; her türlü fiziksel temas faul sayılıyor. Takımlardan biri atak yaparken diğeri savunma yapıyor.

İlgili Linkler:
Ultimate Frisbee
http://www.whatisultimate.com/

TÜRK KASI
http://www.facebook.com/group.php?gid=2323959831&ref=ts

 Ayrıca Boğaziçi Sports Fest kapsamında 17 – 18 Mayıs’ta küçük çapta bir uluslararası turnuva da düzenlendi. University of Central Florida (Amerika Birleşik Devletleri), ELTE Universitesi (Macaristan), BUltimate (Boğaziçi Üniversitesi), ve Türk Kası takımlarının katıldığı bu turnuva’da ELTE birinci, Türk Kası ikinciliği kazandı.

Önümüzdeki aylarda bir dernek kurup işi daha da resmileştirmek isteyen Türk Kası kadrosu önümüzdeki dönemde Türkiye’de daha büyük kapsamlı bir uluslararası turnuva düzenlemeyi planlıyor.

Takım, her yaştan ve her kesimden insana açık. Antrenmanlar her cumartesi saat 14.00 – 16.00 arası İstinye’de ENKA Okulları Atletizm Sahasında yapılıyor. Ayrıntılı bilgi için ultimate_in_istanbul@yahoogroups.com adresine mail atmak, ya da gruba üye olmak yeterli.

1 Yorum

Yorum yazın