Medya Tvsaire

@KarsiDirenis

Yazan: Tuncay Bayram

Dün ani bir kararla kapatılan Karşı gazetesi çalışanları, hakları konusunda işverenle anlaşana kadar gazete binasından ayrılmayacağını dile getiriyor.

Karşı gazetesinin çalışanları, imtiyaz sahibi Turan Ababey’in dün ilettiği ani kapatma kararının ardından gazetenin İstanbul Zeytinburnu’daki binasında “Karşı direnişe” devam ediyor. Hak ettikleri maaş, ihbar tazminatı, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi ve gazete kurulurken yönetim tarafından verilen sözlerin tutulması isteyen emekçiler, bu haklarını alana kadar binadan ayrılmayacağını belirtiyor.

“Gezi ruhundan esinlenerek” kurulan Karşı, “Yalana Karşı gerçeğin gazetesi” mottosuyla 9 Şubat’ta yayınlanmaya başlamıştı. Çalışanların ifadesine göre yönetim, Karşı emekçilerine en az bir yıl çalışma garantisi vermişti.

Saat 13:30’da yaptıkları toplu açıklamada, “‘Penguen Medya’ya karşı bağımsız gazetecilik idealiyleKarşı’da bir araya geldiklerini dile getiren çalışanlar, bu nedenle, kapatma kararının sadece ekonomik mağduriyet değil, gazeteciler için meslekî ve okurlar için de hak mağduriyeti yarattığını dile getiriyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) adına konuşan Gazeteci Arzu Demir, dünden beri Karşı’daki meslektaşlarıyla bir arada olduklarını, destek vermenin ötesinde sendikanın bizzat direnişin içinde olduğunu söylüyor.  

Yayın yönetmenliğini üç gün önce devralan Kutlu Esendemir de HaberVs muhabirlerine yaptığı açıklamada,  gazetenin neden kapatıldığı sorusunun cevapsız kaldığına dikkat çekiyor: “Bu kadar güçlü bir tepkinin ortaya çıkmasının nedeni, gazete patronajının yarattığı güvensizlik. Bu patronajın kendi başarısızlığıdır.”

Karşı çalışanları, ilk sayısını dün hazırladıkları tek sayfalık Karşı Direniş gazetesini, direnişleri boyunca Twitter’da @KarsiDirenis hesabından paylaşacak.

Yorum yazın