Genel

Körfez Köprüsü dünyanın ikinci en uzun köprüsü olacak

Yazan: HaberVs

Esra Ocakeocak@medyakronik.com İzmit Körfez geçiş köprüsü tamamlanıp hizmete açıldığında İstanbul- İzmir arası 4 saate inmiş olacak. Bursa ve İzmir yönünden İstanbul’a ulaşmak isteyen sürücüler Topçular mevkiinde arabalı vapur sırası beklemeyecek ya da 18 kilometre olan Körfez geçişinde üç saat harcamak zorunda kalmayacaklar. Körfez köprüsünün bunların yanında çok önemli bir özelliği daha olacak. Dünyanın en uzun […]

Esra Ocak
eocak@medyakronik.com

İzmit Körfez geçiş köprüsü tamamlanıp hizmete açıldığında İstanbul- İzmir arası 4 saate inmiş olacak. Bursa ve İzmir yönünden İstanbul’a ulaşmak isteyen sürücüler Topçular mevkiinde arabalı vapur sırası beklemeyecek ya da 18 kilometre olan Körfez geçişinde üç saat harcamak zorunda kalmayacaklar.

Körfez köprüsünün bunların yanında çok önemli bir özelliği daha olacak. Dünyanın en uzun ikinci köprüsü olma özelliğini taşıyacak.

Yaklaşık yirmi senedir, yapımı için somut adımlar atılması beklenen Körfez Köprü projesi şu anda ihale aşamasında. Yap – işlet – devret yöntemiyle hayata geçirilecek olan projenin ihalesi 7 Ekim 2008’de yapılacak. Proje tamamlandığında orta açıklığı 1700, toplam uzunluğu ise 3000 metreyi bulan Körfez Köprüsü’nün yanı sıra 420 kilometrelik Gebze – Orhangazi – İzmir otoyolu da hizmete açılmış olacak.

İzmit Körfezi’nin en dar noktası olan Kocaeli’nin Gebze İlçesi’ne bağlı Dilovası Beldesi yakınlarındaki Dilburnu ile Karamürsel İlçesi’nin Hersek burunları arasında yapılması planlanan Körfez Köprüsü, 1700 metre uzunluğu ile dünyanın ikinci uzun köprüsü olacak. 1,990 metre ile Japonya’daki Akashi, dünyanın en uzun asma köprüsü. Halen dünyanın ikinci en uzun köprü ise 1624 metre ile Danimarka’daki Storebaelt köprüsü. Körfez Köprüsü, işte bu iki köprünün arasında bir uzunluğa sahip olacak. Ayrıca, Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün toplam uzunluğuna eşit olacak.

Dünyanın en uzun köprüleri

Akashi
Kaikyo Hyogo, Japonya
1,990

Storebælt
Danimarka
1,624

Humber Hull
İngiltere
1,410

Jiangyin Yangtze
Çin
1,385

Tsing Ma Bridge
Hong Kong
1,377

Verrazano-Narrows
New York
1,298

Golden Gate
San Fransisko Körfezi
1,280

High Coast Bridge
Västernorrland, İsveç
1,210

Mackinac Straits
Michigan, ABD
1,158

Yorum yazın