Genel

Mikrofon taksicide

Yazan: HaberVs

Mert Oynargül – Görkem Keser İstanbul’daki taksi şoförleri, 11 Ekim Pazar günü Çağlayan meydanında “korsan taksiye” karşı toplanarak seslerini Ankara’ya duyurmaya çalıştı. Sloganlarda ve kürsüden yapılan konuşmalarda hedef, kayıtlı taksilerin aksine vergi vermeden çalışan ve onların “ekmeğini çalan” kaçak taksilerdi. Meydandaki yaklaşık 2 bin şoför bir arada olmaktan ve sorunlarını haykırabilmekten mutlu görünse de, tek […]

Mert Oynargül – Görkem Keser

İstanbul’daki taksi şoförleri, 11 Ekim Pazar günü Çağlayan meydanında “korsan taksiye” karşı toplanarak seslerini Ankara’ya duyurmaya çalıştı. Sloganlarda ve kürsüden yapılan konuşmalarda hedef, kayıtlı taksilerin aksine vergi vermeden çalışan ve onların “ekmeğini çalan” kaçak taksilerdi. Meydandaki yaklaşık 2 bin şoför bir arada olmaktan ve sorunlarını haykırabilmekten mutlu görünse de, tek tek dinlendiğinde dertlerinin biteceğine dair çok da umut taşımadıkları anlaşılıyordu.

Kürsüden meslektaşlarının hakkını savunan, korsan taksilerin hak ve emeklerini gasp ettiğini söyleyen hatta onlar için “namert, şerefsiz” gibi ifadeler kullanan Taksiciler Odası Başkanvekili Mustafa Silahyürekli’nin ağabeyinin bile kaçak taksi işlettiğinin ortaya çıkması bu umutsuzluğun nedenini ortaya koyuyordu.

HaberVs, Çağlayan mitinginden sonra mikrofonunu İstanbul’daki taksi şoförlerine uzattı; korsan taksi ve diğer sorunların neden çözülemediğine dair görüşlerini aldı.

“Emekli polisler kaçak çalışıyor”

Mehmet Tekin (45): “Korsan taksi kullananların önemli bir bölümü polis emeklisi. Devlet, korsan taksiyle uğraşmıyor çünkü uğraşırsa karşısında yine kendini görecek. Polis, toplumun güvenliğinden sorumlu. Ama emekli olunca karnını doyuramıyor ve kanun dışı bu yola sapıyor. Ve görevdeki polislerden destek görüyorlar. Dahası uyardığımız korsan taksiler tarafından tehdit ediliyoruz. Yani hem canımız hem de malımız bu işten zarar görüyor.”

Muammer Genç(52- Valideçeşme Taksi): “Oda bize sahip çıkmıyor. Kaçak durakların nerelerde olduğu belli. Ama ne oda ne polis ne de belediye bunların üzerine gitmiyor. Bizim oda hükümet ve belediyenin aldığı kararları imzalamak dışında başka hiçbir şey yapmıyor, tek işleri hükümet ne derse kabul etmek. Korsan taksi olsun, akaryakıt fiyatları olsun, yeni ücret tarifesi olsun. Taksiciler Odası’dan bir tane açıklama gördünüz mü?

“Plakamdan iki tane var”

Ali Bakırer: “Benim aracımın plakası çoğaltılmış. Devlet üç yıldır benim aracımla aynı plakayı taşıyan aracı bulamıyor. Evime sürekli ceza geliyor. Cezalara bakıyorum benimle alakası yok. Hakkımda şikayetler oluyor, karakolda şikayetçi olan insanlarla yüzleştiriliyorum, ‘Araç ve şahıs bu değildi’ diyorlar. Aracın ön farı ve ön çamurluğu kırılmış denilerek zabıt tutuluyor ama benim aracım sapa sağlam. Yakın bir zamanda soruşturmayı yöneten Eyüp Savcılığı’na gittim ve ‘bir gelişme var mı’ diye sordum. ‘Biz trafik polisi miyiz’ diyerek beni kovdular. Açıkçası benim artık bu işle ilgili çok da umudum kalmadı.”

“Münevver Karabulut cinayetinde kullanılan araç korsan”

Ömer Özkan(Etiler Bizim Taksi): “40 yıldır bu işi yapıyorum, ama iki yıldır para kazanamıyorum. Taksiler 1500 TL trafik sigortası öderken, kaçak çalışanlar 150 TL’ye sigorta yaptırıyor. Ben yılda 4 milyar vergi verirken bu adamlar beş kuruş vergi vermeden çalışıyorlar. ’’ Münevver Karabulut cinayetinde kullanılan araç korsan, İngiliz konsolosluğunun bombalanmasında kullanılan araç yine korsan’’

“Yeni tarife gece işini öldürdü”

Mehmet Ağca (30 – The Marmara Taksi): “Maalesef ülkemizde bir düzenleme yapılmadan önce bunun ne gibi sonuçlar doğurabileceği araştırılmıyor. Avrupa standartlarından bahsediliyor ve bu standartlara göre yaşamamız gerektiğini söylüyor. Ben de o zaman “Taksi fiyatlandırmaları neden Avrupa standartlarına göre yapılmıyor’ diye soruyorum. Eğer yaptıkları zam buysa, biz bunu istemiyoruz.”

Yusuf Çorum (25- Ayaspaşa Öz Taksi): “Önceden 10 TL’ye gittiğimiz yere, yeni uygulamadan sonra 11 TL’ye gidiyoruz. Aslında bu zammın nedeni bize değil kendilerine kazanç sağlamak. Çünkü her taksimetre ayarı değiştiğinde bizden ayar ücreti 50 TL para alıyorlar.”

Dursun Demir(49- Ayaspaşa Öz Taksi): “Madem gece tarifesi kaldırıldı o zaman 2,5 TL yerine taksimetreler 3 TL den açılmalıydı ve kilometre başına alınan ücrete de biraz daha zam yapılması gerekirdi. Biz gece çalışanlar mağdur durumdayız ve bunun değiştirilmesi gerekir’’

Yorum yazın