İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Klasik Gitar Bölümü öğrencisi Eda Kocatürk’ün başlattığı Her Mama Bir Nota projesinde, konservatuvar öğrencisi ya da mezunu gönüllü eğitmenlerin verdiği derslerin gelirleri, sokak hayvanlarının tedavileri ve mamaları için harcanıyor.
Her Mama Bir Nota’da dersler her seviye ve yaş için kişiye özel şekilde planlanıyor ve online olarak yapılıyor. Projeye katılan her öğrenciye, alınan eğitimden sonra sertifika veriliyor. Enstrüman derslerinin tamamını konservatuvar ve dengi müzik okullarının son sınıf öğrencileri ya da mezunları veriyor. Ders ücretleri 15 kg kedi ve köpek mama fiyatlarına göre belirleniyor. Enstrüman öğrenmek isteyerek gelen öğrenci adayları için en uygun program planlanıyor. Öğrenciler aylık paket (dört ders) veya tek ders seçimleri de yapabiliyor. Gelen tüm para hayvan mamalarına ve hayvanların tedavi masraflarına gidiyor. Ayrıca ders almadan da mama göndermek isteyenler için bir mama kumbarası bulunuyor.
Ders ücretlerini kedi ve köpek mama fiyatlarına göre belirliyorlar
Her Mama Bir Nota, projeye daha fazla katılım olması ve daha fazla destek toplayabilmek adına çeşitli atölyeler de düzenliyor. Eda Kocatürk mamaların bir kısmını kendisi alıyor ve dağıtıyor. Ayrıca birçok mama kumbarasına projenin gelirleriyle mamam bırakıldığını belirten Kocatürk, destekte bulundukları her kumbaraları Instagram’da @hermamabirnota hesabında paylaşıyor. Ekip, gelen mamaların hepsini Türkiye’nin dört bir yanına dağıtıyor.
Projede piyano, bas gitar, obua, caz ve klasik müzik armonisi, yan flüt, elektro gitar, ukulele, klasik gitar, keman, prodigies, vokal koçluğu/şan eğitimi ve kontrbas branşlarında dersler veriliyor. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden 25 gönüllü eğitmenle beraber dersler zoom programı üzerinden gerçekleştiriliyor.
“Benden not isteyenlerden sokak hayvanları için mama istiyordum”
Proje kurucusu Eda Kocatürk “Lise ve üniversitede arkadaşlarımızla aramızda para toplayıp hayvanlara mama alıyorduk. Hatta üniversitenin ilk yıllarında benden not isteyenlerden mama almalarını istiyordum. Yemek yerken yanımda bir hayvan varsa kesinlikle paylaşırım yoksa içim rahat etmez. Mümkün olduğunca onların yanında olmaya çalıştım, hayatım boyunca devam da edeceğim. Evde beslediğim bir hayvan yok. Birkaç kez kedilere ve kirpilere geçici bir süre baktım, alerjim olduğu için çok istesem de evde evcil hayvan bakamıyorum. Ayrıca evde bir hayvana bakarsam dışarıdakilerle ilgilenemem diye düşünüyorum. Dünyaya gelişimin bir amacı varsa bu tam olarak o!’’ diyor.
Toplam 617 kilogram mama sağlandı
Her Mama Bir Nota şimdiye kadar ihtiyaç sahibi hayvanlara 1170 lira tedavi desteği sağlayarak aynı zamanda 617 kg mama satın aldı. Asıl hedeflerinin büyük bir çiftlik alıp bakıma, yardıma, tedaviye muhtaç sokak hayvanlarının yaşamaları için uygun koşulları sağlayabilmek olduğunu söyleyen Eda Kocatürk “Yardım edecek bir canlı bulamayacağımız, her canlının gerekli yaşam koşullarına sahip olduğu günler görmeyi diliyorum’’ dedi.
Gönüllü eğitmenliğe Her Mama Bir Nota projesi ile başladığını belirten Flüt Öğretmeni Cemre Hendem, “derslerden elde edilen gelir ile minik dostlarımızı yalnız bırakmayacak olmak ve bunu sürekli hale getirebilmek muhteşem bir duygu” diyor. Projenin sadece yardım amacı taşımadığını belirten Hendem, müziğe başlamak için güzel bir gerekçe olduğuna inanıyor: “Aylık ders alan öğrencilerimiz ufak ufak parçaları çalma seviyesine geliyor.”
“Benim için mucizevi bir haz kaynağı”
Her Mama Bir Nota’nın eğitmen kadrosunun güçlü olduğunun altını çizen Gitar öğretmeni Taha Karakoç, gönüllü katılımcıları “Hepsi konservatuvar mensuplarından oluşan ve bu nedenle oldukça kaliteli bir ekip” diye tanımlıyor: “Dolayısıyla, öğrencinin gelişim süreci de buna bağlı olarak olumlu yönde etkileniyor. Öğrencilerimiz, elde edilen gelirin sokak hayvanları için harcanması fikrinin yanı sıra, eğitmen kadrosunun güvenilirliğine de istinaden bu proje aracılığıyla ders almayı tercih ediyor. Benim yaptığım bir saatlik dersin, bir hayvanın karnının doymasına, sağlığına kavuşmasına, huzurlu bir gün geçirmesine katkısı olduğunu bilmek çok önemli. Her mama bir nota benim için mucizevi bir haz kaynağı.’’