Genel

Önce parayı görelim!

Yazan: [email protected]

Derleme. Uğur Orakçı Almanya Stuttgart’taki Daimler Chrysler firmasının bir parçası Maybach-Motorenbau GmbH veya bilinen adıyla Maybach tarafından Mayıs 2005’te üretilen konsept coupe modeli olan Maybach Exelero, gelen yoğun talep üzerine satışa sunuldu. Batman’in filmlerinde kullandığı aracı Batmobile’ in gerçeği olacak kadar güçlü ve heybetli görünüşe sahip. alışılagelmiş süper otomobillerden çok farklı bir estetiğe sahip olan […]

Derleme. Uğur Orakçı

Almanya Stuttgart’taki Daimler Chrysler firmasının bir parçası Maybach-Motorenbau GmbH veya bilinen adıyla Maybach tarafından Mayıs 2005’te üretilen konsept coupe modeli olan Maybach Exelero, gelen yoğun talep üzerine satışa sunuldu.

Batman’in filmlerinde kullandığı aracı Batmobile’ in gerçeği olacak kadar güçlü ve heybetli görünüşe sahip. alışılagelmiş süper otomobillerden çok farklı bir estetiğe sahip olan Exelero, dış görünüşüyle sürat teknelerini andırıyor. Otomobilin iç tasarımında 4 kapılı Maybach modellerinden esinlenilmiş, dış tasarımda da hafif bir Mercedes SLR etkisi görmek mümkün. 5 noktadan bağlantılı emniyet kemerlerine sahip, yarış koltuklarıyla donatılmış olan otomobilin vites konsolunda vites kolundan başka bir şey “görünmüyor… “

5.9 metrelik spor araba…

Aracın boyutları aslında bir spor otomobilden çok limuzini andırıyor. 5899 mm uzunluğu, 2140 mm genişliği ve 1390 mm yüksekliğe sahip otomobilin en etkileyici yeri olan motoru 5.9 litre hacimli ve çift turbo beslemeye sahip bir V12.

Bu motor tam 700 beygir –yanlış okumadınız yazıyla; yediyüz beygir- güç ve 1020 nm tork üretiyor, aracın 2 bin 660 kg’lik inanılmaz ağırlığıyla rahatlıkla başedebilen motor, otomobili 4.4 saniyede 0’dan saatte 100 kilometre sürate ulaştırırken maksimum hızının 351 km/s olmasını sağlıyor.

Önde 376 mm, arkada 355 mm çaplı karbon seramik fren diskleriyle donatılmış olan otomobilde 8 ve 4 pistonlu kaliperler ve 23 inç çaplı jantlar görev yapıyor. Aracı yolda tutmak için de Fulda firmasının sadece bu araç için ürettiği özel yapım lastikler kullanılıyor.

Müşteriler gizli tutuluyor…

Firma yetkilileri otomobile olan talepten memnun fakat aracın fiyatı ve müşterileri konusunda herhangi bir açıklama yapmaktan kaçınıyorlar. Firmanın uyguladığı gizlilik politikasının müşterileri koruma amaçlı olduğu belirtiliyor. Sadece aracı almaya karar veren kişilere fiyat bilgisi veriliyor.
Randevu ile satış ofisine davet edilen alıcı, aracın rengine ve aksesuvarlarına, koltuklarda kullanılacak dikişlerin renginden, döşemede kullanılacak derinin kalitesine kadar her şeyi burada seçiyor.

Testlerden geçemezse geri dönüşüme yollanıyor…

Üretim süresi yaklaşık 8 ay olan otomobilin tamamen el yapımı olduğu ve sadece özel eğitim almış kişiler tarafından titizlikle üretildiği söyleniyor. Otomobil, üretim bandından çıktıktan sonra test aşaması da yaklaşık 2 hafta sürüyor. Araç eğer testlerin tamamından geçerse alıcıya teslim ediliyor. Eğer testlerde başarılı olamadıysa otomobil geri dönüşüme gönderiliyor ve süreç yeniden başlıyor.

Para peşin, teslimat 8 ay sonra…

Aracın fiyatı konusunda birçok rakam ortaya atılmış olsa da aracı almaktan son anda vazgeçen ve isminin açıklanmasını istemeyen İngiliz asıllı milyarder bir işadamının verdiği fiyat dudak uçuklatır cinsten. İşadamı 7.8 milyon dolarlık otomobili almaktan firmanın parayı peşin almak istemesi üzerine vazgeçmiş. Firmanın satış stratejisini değiştirmesi gerektiğine inanan işadamı “daha görmediğim, dokunmadığım, hissetmediğim hiçbir şeyin parasını peşin vermem” diyerek bu sitemini dile getiriyor.

Yorum yazın