Medya

Özgür Gündem'in kapatılması sansürdür

Yazan: HaberVs

Özgür Gündem gazetesi yönetimi, bir aylık kapatma cezası ve gazete sayılarına el konulması üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamanın tam metni

Daha önce 20 Aralık 2001'de polis tarafından basılan ve çalışanları gözaltına alınan Özgür Gündem gazetesi dün de (24 Mart 2012) mahkeme kararıyla bir ay kapatıldı. Gazetenin basıldığı Gün Matbaası'na gerçekleştirilen polis baskınıyla bugün bayılerde olması gereken sayılarına da el konan gazete yönetimi bir basın açıklaması yaptı.

İfade özgürlüğü ağır bir biçimde kısıtlanan Özgür Gündem'in sesini kamuoyuna duyurabilmesine katkıda bulunmak için, gazete yönetiminin açıklamasını aynen yayınlıyoruz.

Ayrıca gazetenin 25 Mart 2012 tarihli el konulan sayısına da bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz >>

Özgür Gündem susmayacaktır

109 gazeteci arkadaşımızın cezaevinde tutulduğu Türkiye'de iktidar tarafından basın özgürlüğüne bir darbe daha vuruldu. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, gazetemiz Özgür Gündem hakkında 24 Mart 2012 Cumartesi günü “1 aylık kapatma kararı” verdi.

Gazetemizin basıldığı Gün Matbaası da aynı günün akşam saatlerinde polisler tarafından basılarak, gazetemizin 25 Mart 2012 Pazar günü bayilerde olacak olan sayılarına el konuldu. Kapatmaya gerekçe gösterilen haber, hemen hemen tüm gazetelerde şu ya da bu şekilde yer alan BDP ve DTK'nın AKP'nin -yeni denilen- Kürt sorunuyla ilgili son stratejisiyle ilgili ortak basın açıklamasıdır.

“Gerçekler karanlıkta kalmayacak” şiarıyla 17 yıl aradan sonra geçen yıl yeniden yayına başlayan gazetemiz Özgür Gündem, Kürt sorunu konusunda yazılmayanı yazan gazete olarak dünya basın tarihinde iz bırakmış, yayın yaptığı 1990'lı yıllarda 30 muhabiri ve dağıtımcısı öldürülmüş; ancak yola çıkarken, söz verdiği gibi gerçeklerden asla taviz vermemiş bir gazetedir.

Gazetemize 20 Aralık 2011 tarihinde yapılan polis baskını ve 40 gazetecinin tutuklanmalarının, nasıl ki hukuki değil, siyasi bir karar olduğu bugün ortaya çıkmışsa, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen bu “1 aylık kapatma cezası” da aynı siyasi merkezin aynı saiklerle verdiği bir karardır.

Newroz kutlamalarında da görüldüğü gibi hükümetin “yasaklama kararına” karşın, milyonlarca Kürt'ün sokaklara çıkarak Kürt sorununun barışcıl ve demokratik çözümünü istemesi, taleplerini son derece net bir şekilde dile getirmesi karşısında, uyguladığı siyasi soykırım ve şiddet politikası iflas eden AKP iktidarının paniklemesine neden olmuş gibi görünüyor.

Oysa biz gazeteyiz ve sadece gerçekleri yazdık ve yeniden yayına başlayacağımız bir ay sonra da kaldığımız yerden başlayarak gerçekleri ama sadece gerçekleri yazacağız. Aslında Kürt halkının tüm dünyaya hitap eden muazzam bir medya ağı var ama gazetemizin yeri ayrıca anlamlıdır.

Özgür Gündem gazetesi, Türkçe yayınlandığı için Kürtler ile Türkler arasında bir nevi köprü vazifesi görmektedir. Bu köprüyü yıkmak isteyenler, aslında Türkler ile Kürtler arasındaki diyaloğ ve birbirini anlama anlayışına bomba koymaktadır. Halkların psikolojik yönden ayrıştırılması ise felaketi getirir.

Mahkemenin verdiği bu hukuki olmayan kapatma kararına -özellikle bu nedenle- 26 Mart 2012 Pazartesi günü itiraz edeceğiz. Gazetemize haksız olarak verilen bu kapatma kararından geri dönülerek, kaldırılacağını umuyoruz.

Basının özgür olmadığı bir ülkede, hiç kimse özgür değildir. Gazetemiz hakkında mahkemece verilen bu kapatma kararı, sadece gazetemize uygulanan bir sansür değil, herkesin haber alma hakkına da uygulanan bir sansürdür.

Özgür Gündem Gazetesi
Yayın Kurulu


Yorum yazın