Doğa

Iğdır'da ilk Karabaş

Yazan: HaberVs
fatihizler.com

KuzeyDoğa Derneği'nin 2012 kış sayımları sonuçlarına göre Türkiye’nin en doğusundaki büyük karabaş martı Iğdır'da kayıtlara geçti.

KuzeyDoğa Derneği’nin her yıl Kars, Ardahan ve Iğdır’ın sulak alanlarında yaptığı kış ortası sukuşu sayım sonuçları (KOSKS) belli oldu. KuzeyDoğa Derneği 2008 yılından beri bu üç ildeki alanlarda düzenli çalışıyor. Sayımlar her yılın ocak ve şubat aylarında, sukuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu ve sulakalanlarda biraraya geldikleri zamanlarda gerçekleştiriliyor. Sayımların her yıl aynı noktalarda yapılması, uzun dönemde kuşların nüfus dinamiklerinin analiz edilmesinde kullanılabiliyor ve o yıla dair mevsimsel verilerin kuşlar üzerindeki etkilerini ortaya koyuyor.

KuzeyDoğa ekibi Çıldır Gölü, Aygır Gölü, Kura Nehir Boyu, Kuyucuk Gölü, Aras Nehri Boyu, Karasu-Aralık sazlıkları ve Çalı Gölü olmak üzere 2012’de yedi sulak alanda sayım yaptı. Kuyucuk, Aygır ve Çalı gölleri tamamen donduğundan bu alanlarda sukuşu görülmedi. Diğer alanlarda ise 24 türden toplam 804 kuş sayıldı. Önceki yıların aksine Iğdır’daki Karasu-Aralık sazlıklarının da sert geçen kış nedeniyle kısmen donduğu gözlendi. Yine de en çok sukuşu bu alanda sayıldı.

Görülen türler arasında en dikkat çekici kuş büyük karabaş martı. Türkiye’nin daha çok batı kesiminde, kış aylarında gözlenen kuşa Iğdır’ın Karasu-Aralık sazlıklarında raslandı ve bu gözlem türün “Türkiye’nin en doğusundaki kaydı” oldu. Her sene olduğu gibi bu sene de en çok sayılan kuş sakarmeke (Fulica atra) oldu. İkinci en çok görülen kuş türü ise küçük batağan (Tachybaptus ruficollis), üçüncü ise Çamurcun (Anas crecca) ördeği. 

Sayımlar esnasında ziyaret edilen Tuzluca çöplüğünün ise halen kış aylarında kızıl ve kara akbabaların uğrak yeri olduğu ve birçok akbabanın yiyeceğin iyice azaldığı, bu aylarda çöplükten beslendiği de görüldü. 2008 Ocak ayında üç farklı akbaba türünden toplam 60 birey alanda görülürken bu sene yaklaşık 15 birey kara ve kızıl akbaba sayıldı. Eski sayımların aksine kara akbaba sayısının kızıl akbabadan daha fazla olduğu kaydedildi.

 

Yorum yazın