Doğa Gündem Hayvan hakları

‘Park değil, hayvan hapishanesi’

Yazan: Mehmet Furkan Günay
Anadolu Ajansı'nın (AA), parkın açılmasıyla ilgili 8 Kasım tarihli haberi.

İstanbul Tuzla’da açılan kedigiller parkı, hayvan severlerin tepkisini çekiyor.

İstanbul Tuzla ViaPort Marina’daki Aslan Park, ilçe sakinleri ve hayvanseverler tarafından vahşi hayvanlar tutsak edildiği gerekçesiyle tepkiyle karşılanıyor. İşletmeci Via Grubu, Genel Müdür Ogün Turanlı ağzından Hürriyet‘e yaptığı açıklamada tesisin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izni ve onayıyla hayata geçirildiğini dile getirirken hayvan severler, kanunların “hiç bir hayvanın eğlence amaçlı kullanılması”na izin vermediğini, tesisin bu nedenle yasaları da çiğnediğini savunuyor.

Türkiye’de ise ilk olma iddasıyla, Tuzla’da  8 dönümlük bir arazide 29 Ekim’de kapılarını açan AslanPark, 12 farklı türde 30 kedi barındırıyor. Genel Müdür Turanlı bu kedilerin, doğal ortamlarında yaşamakta kapasiteleri kısıtlı kediler olduğunu ve hepsinin Avrupa’daki hayvanat bahçelerinden ve yetiştirme çiftliklerinden getirildiğini

Tesisin açılışını olumlayan haberlerden bir diğeri ntv.com.tr’de yayınlandı: “Kedigiller ailesinden canlılar ziylaretçcilerini bekliyor.”

söylerken, change.org’ta açılan ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı müdahaleye davet eden “Tuzla Viaport Marina Aslan Park’ta hayvanlar esir olmasın!” başlıklı imza kampanyasına yaklaşık 13 bin kişi imzasıyla katkı vermiş durumda.

Hayvanları Koruma, Yaşatma ve Rehabilitasyon Derneği (DOST) Başkanı Adem Gündüz vahşi hayvanların yaşam alanlarından uzaklaştırılarak kafese koyulmalarının onlara zulüm olduğu görüşünde:  “Vahşi hayvanların tabiatlarına uymayan iklimlere sevki ve daracık alanlarda teşhiri başlı başına bir sorun. Burada hayvanların teşhir edileceği alanın oluşturulması hem yabani hayvanlara hem de alanın doğal güzelliğine zarar veriyor. Üstelik bu hayvanların nereden, hangi koşullar altında getirildiği de belli değil.”

Park kelimesinin çiçeklerle, ağaçlarla dolu eğlenilecek ve dinlenilecek yerler anlamına geldiğine dikkat çeken Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Basın Sözcüsü Şule Baylan ise söz konusu işletmelere “park” değil, “hayvan hapishanesi” denmesi gerektiğini savunuyor:

“Karşımızda önemli bir lobi var. Bu hayvanların getirilmesi ve sonrasında elde edilecek gelirler yüksek olacak. 1978 yılında imzalanan Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda ‘hiçbir hayvanın eğlence amaçlı kullanılamayacağı’ maddesinin yer alıyor. Ancak hayvan parkları bu mevzuatlara tamamen aykırı. Bunun adı hayvan sevmek değil, tam anlamıyla yaşam haklarına saygısızlık ve kaygısızlıktır.”

Şule Baylan, HAYTAP olarak TBMM’ye yasa taslağı verdiklerini, kurumların ya da şahısların hiçbir şekilde hayvanlarla alakalı bir yer açamamasını; bu tip işletmelerin açılabilmesine olanak veren şartların tartışılmasının dahi söz konusu olmamasını istediklerini belirtti.

AslanPark’ın internet sayfasında, tesiste bulanan hayvanların doğal ortamda yaşama şansı olmayan bireyler olduğu yazıyor. (Kaynak:aslanparktuzla.com)

İşletmeyle ilgili tek şikâyet hayvanlarla ilgili değil. Tuzla sahilini baştan başa kaplayan ve sahilin doldurulmasıyla genişletilen ViaPort Marina’nın ekolojik dengeye ve ilçelerine zarar verdiğini savunan bölge sakini Hakkı Gürbüz, “38 yıldır Tuzla’da yaşıyorum. Sahilimizin bu şekilde bir rant alanına dönüşmesine resmen seyirci kaldık. Hem rahatlıkla hareket edeceğimiz bir sahil alanı yok hem de sürekli inşaat olmasından dolayı burada yaşayan tüm canlıların yaşam kalitesi düştü” sözleriyle duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor.

 

 

 

 

Yorum yazın