Genel

‘PKK listeden çıkarıldı’ haberinde eğip-bükme ödülü CNNTürk’ün…

Yazan: HaberVs

Alper Görmüşagormus@medyakronik.comSimge SunguroğluCNNTürk’te her sabah saat 09.00’da başlayan “Parametre” adlı bir program var. Programı İstanbul’dan Yiğit Bulut, Ankara’dan ise Enis Berberoğlu-Bilal Çetin ikilisi sunuyor. Yiğit Bulut aynı zamanda eski Radikal, yeni Vatanyazarı… Türkiye’yi ve dünyayı çok genel olarak “ulusalcı” diyebileceğimiz bir bakış açısından yorumluyor. Buna benim şahsen hiçbir itirazım yok: İçinde yorumu da içeren bir […]

Alper Görmüş
agormus@medyakronik.com
Simge Sunguroğlu

CNNTürk’te her sabah saat 09.00’da başlayan “Parametre” adlı bir program var. Programı İstanbul’dan Yiğit Bulut, Ankara’dan ise Enis Berberoğlu-Bilal Çetin ikilisi sunuyor.

Yiğit Bulut aynı zamanda eski Radikal, yeni Vatanyazarı… Türkiye’yi ve dünyayı çok genel olarak “ulusalcı” diyebileceğimiz bir bakış açısından yorumluyor. Buna benim şahsen hiçbir itirazım yok: İçinde yorumu da içeren bir haber programı için biraz fazla “militan” bir görüntü verse de, haberleri düzgün sunmak kaydıyla yorumlarında “hür” olduğunu sanırım siz de kabul edersiniz.

Fakat Yiğit Bulut sık sık kendine “hak” olan alanı aşıyor ve haberleri, gerçek içeriklerinden çok farklı bir şekilde, zihninde kurduğu ideolojik formatın taleplerine uygun hale getirerek sunuyor izleyiciye. Bunun son örneğini bu sabahki (4 Nisan) “Parametre” programında yaşadık.

Haber patlıyor ve Ankara karışıyor…

Yiğit Bulut’un programda ne yaptığını daha iyi anlayabilmek için, patladığı 3 Nisan öğle saatlerinden, Bulut’un programını sunduğu 4 Nisan sabah saatlerine kadar büyük bir değişim geçiren “PKK Avrupa terör listesinden çıkartıldı” haberine biraz daha yakından bakmamız gerekiyor.

Televizyonlar, 3 Nisan’da öğle saatlerinde şu haberi geçtiler: “Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği’nin PKK’yı terör listesine alan 2002 tarihli kararını iptal etti…”

İlk bakışta mesele açık gibi görünüyordu: Avrupa’nın “Anayasa Mahkemesi” kararı iptal etmişti işte. Demek ki, artık PKK Avrupa Birliği’nin terör listesinde değildi!
Türkiye’deki Avrupa Birliği karşıtlarına gün doğmuştu. Televizyonlar bir anda internetteki haberlerin altındaki “yorum”ları andıran yorumların işgaline uğradı: “Avrupa Birliği gerçek yüzünü göstermişti işte…”

NTV’de CHP’li Onur Öymen’den bu çerçevede bir değerlendirme dinlerken, saat tam 14.05’te telefon edip araya giren Cengiz Aktar, mevzuya limon suyu sıkan ilk yorumcu oldu. Konuşmasından anladık ki, mesele anlatıldığı gibi değildi. Mesele şuydu:

Avrupa Adalet Divanı, AB’nin PKK’yı terör listesine aldığı 2002’den sonraki bir tarihte, AB karar organlarından bir talepte bulunmuştu: Bundan böyle, bir örgütü listeye aldığında gerekçeleri de mutlaka izah etmeliydi ve bu karar örgütün yöneticilerine bildirilmeliydi. Bu talep, önceki kararlar için de geçerliydi. Yani Adalet Divanı, düne kadar Avrupa Birliği’nden “PKK’yı terör listesine almasının gerekçeleri”ni ve bunu “PKK’ya iletmesini” beklemişti. Ve nihayet dün, bunların gerçekleşmediği gerekçesiyle 2002 kararını “usul” yönünden iptal etmişti.

Türkiye’de bulunan AB Temsilcisi Joost Lagendijk da bu sabah (4 Nisan) gazetecilere meselenin ayrıntısını şöyle anlattı (Habertürk’ün haberinden aktarıyorum):
“TBMM’de gazetecilerin sorularını cevaplandırın AB Temsilcisi Joost Lagendijk, ‘PKK Avrupa Birliği’nin terör listesinden çıkarılmadı’ dedi. AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, PKK’nın terör örgütü listesinden çıkarılmadığını ve hala listede olduğunu belirterek, Avrupa Adalet Divanı’nın kararının 2002 yılında yapılan prosedür hatasıyla ilgili olduğunu bildirdi. (…)

“TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’yu ziyaretinden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lagendijk, AB’nin, 2002 yılında PKK’yı terör örgütü listesine alırken bir prosedür hatası yaptığını ifade ederek, ‘AB 2002 yılında PKK’yı terör örgütü listesine alırken, bunu PKK’ya bildirmesi gerekiyordu ama bu atlanmış’ dedi. PKK’nın hala terör örgütü listesinde yer aldığını belirten Lagendijk, şöyle konuştu: ‘Listeden çıkmış diye bir şey yok. Yalnızca prosedür olarak eskiden yapılan bir hata söz konusu… AB, örgütü listeye alırken prosedürel hata yaptıklarının farkındaydı. O nedenle 2002 yılında bu hata yapıldıktan sonra 2006 ve 2007’de bu yapılmadı. Her şey prosedüre göre yapıldı. Ama AB, bunu biliyordu. 2002 yılına ilişkin hatasının gündeme getirileceğini biliyordu. Bunu bekliyordu. PKK’nın şikâyeti, 2002 yılına ilişkindir. Yoksa, PKK listeden çıkarılmış değil, hala listede…”

Bu esnada CNNTürk’te…

Lagendijk’ın “nokta koyucu” bu açıklamasından önce de mesele açıktı aslında. Nitekim dün akşam, haber televizyonları,
a) Bunun bir AB kararı olmadığını;
b) Adalet Divanı’nın bozma kararını usul yönünden verdiğini ve
c) AB kurumlarının, PKK’nın hâlâ terör listesinde olduğunu ve öyle kalacağını açıkladıklarını duyurdular izleyicilerine. Bu sabah çıkan gazeteler de (aşağıda tümünün konuya ilişkin haberlerinin başlık ve spotlarını okuyabilirsiniz) haberi aşağı yukarı bu çerçevede sundular.

Her şey bu kadar açıkken, gazeteler önünde duruyorken, bu sabahki Parametre programında Yiğit Bulut yarım saat içinde tam üç kez, kelime kelime söylüyorum, “Avrupa Birliği’nin PKK’yı terör listesinden çıkardığı” haberini duyurdu CNNTürk izleyicilerine… Ardından da “Bizim ekonomistlerimiz hâlâ AB çıpasından bahsediyor, baksanıza adamlar PKK’yla masaya oturun diye karar alıyorlar” türünden yorumlarını da boca ediverdi seyircilerin tepesine… (Anlamlı bir ara not: Aşağıdaki “gazeteler bu haberi nasıl verdi?” bölümünü okurken mutlaka sizin de dikkatinizi çekecektir: Haberi CNNTürk-Parametre gibi veren tek bir gazete vardı: Yeniçağ!)

Cuma günleri Parametre’nin Ankara ayağı olmuyor, o gün Yiğit Bulut yalnız götürüyor programı. Eminim, Berberoğlu ve Çetin olsalardı Yiğit Bulut’a itiraz ederlerdi, ama yoktular işte.

Şimdi soruyorum: Bir programcı, hangi hakla, doğru olmadığını bile bile, sırf şahsi ideolojik-siyasi bakışına uygun diye bir haberi bu ölçülerde çarpıtabiliyor? Keza CNNTürk yönetimi, kanallarını izleyen seyircilerin beyinlerinin bu kadar kaba bir tarzda iğfaline nasıl ve hangi hakla izin veriyor?

Gazeteler “PKK terör listesinden çıkarıldı mı?” haberini nasıl verdiler?

Bu sabah yayımlanan gazetelerin haberi nasıl verdiğine geçmeden önce bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyoruz: Biliyoruz ki bazı gazeteler (Taraf, Birgün, Evrensel) baskıya erken giriyorlar ve bu nedenle bazı haberlerin ilk halleriyle yetinmek zorunda kalıyorlar. Bu listeyi o gözle okumanızda fayda var.

SABAH
Başlık: AB Konseyi Nokta Koydu: PKK hâlâ terör listesinde.
Spot: Adalet Divanı’nın PKK’yı terör listesine alan konsey kararını iptal etmesi Avrupa’nın PKK’ya karşı tutumunu etkilemeyecek.

HÜRRİYET
Başlık: Kafa Karıştıran Divan Kararı.
Spot: Avrupa Birliği Adalet Divanı, 2002’de prosedür hatası yapıldığı gerekçesiyle PKK’nın AB Terör Örgütleri Listesi’nden çıkartılması talebini kabul etti. İlk açıklama Ankara’da heyecanlı saatlere neden oldu. Daha sonra PKK’nın listesinde kaldığı ancak 6 ayda bir listenin gözden geçirileceği belirtildi.

RADİKAL
Başlık: Adalet Divanı şaşırttı: PKK terör listesinde olmamalı.
Spot: AB’nin en yüksek yargı organı Adalet Divanı, PKK’nın terör listesinden çıkarılmasını istedi. AB’nin en yüksek siyasi karar organı Avrupa Konseyi’nden açıklama geldi: Liste değişmeyecek.

MİLLİYET
Manşet: Ankara’yı şoke eden karar.
Spot: Avrupa Adalet Divanı, PKK’nın terör listesinde yer almasını usule aykırı buldu ancak AB, “PKK listeden çıkmayacak” dedi.

YENİ ŞAFAK
Başlık: PKK, AB’nin terör listesinden çıkmadı.
Spot: Avrupa Adalet Divanı, PKK’nın AB terör listesine konulmasıyla ilgili kararı usul yönünden bozdu. Bunun üzerine Türkiye ve Avrupa’da örgütün listeden çıkarılacağına yönelik haberler yayıldı. Ancak AB Konseyi kararın bağlayıcı olmadığını açıkladı.

AKŞAM
Manşet: Avrupa’nın adaleti.
Spot: Ankara’yı şoke eden karar… Avrupa Adalet Divanı, Osman Öcalan’ın AB terör örgütleri listesine yaptığı itirazı kabul etti. AB konseyi ise “Bize göre PKK listede. Bu karar etkisiz” dedi.

CUMHURİYET
Başlık: AB’de terör listesi bilmecesi.
Spot: Osman Öcalan’ın avukatlarının başvurusunu karara bağlayan Avrupa Adalet Divanı, örgütün “terör örgütleri listesi”ne alınması kararını, “savunma” hakkı verilmediği gerekçesiyle hatalı buldu. Liste 2002’den beri 10 kez güncellenmiş olduğundan, mahkeme kararının fiili bir etkisinin olmayacağı belirtiliyor.

YENİÇAĞ
Manşet: AB terörist ilan edilsin.
Spot: Avrupa, yıllardır para ve silah yardımı yaptığı PKK’yı, terörist örgütler listesinden de çıkardı.

ZAMAN
Başlık: AB, mahkemeye rağmen kararlı: PKK listede kalacak.
Spot: ATAD dün usul hataları dolayısıyla PKK’nın AB ortak terör listesinden çıkarılmasını talep etmişti. ATAD, 12 Aralık 2006’da da İran’da faaliyet gösteren Halkın Mücahitleri Örgütü’nü listeden çıkarılmasını istemiş; ancak konsey bu kararı uygulamayı reddetmiş, mahkemenin tavsiyelerine paralel olarak birtakım düzenlemelere gitmişti. Halkın Mücahitleri, konseyin ismini listeden çıkarmaya direnmesi üzerine mahkemeye tekrar müracaat etmişti. Dava hâlâ devam ediyor.

STAR
Başlık: AB: PKK hâlâ terör örgütü listesinin 25’inci sırasında.
Spot: AB Konseyi, “PKK, AB terör örgütleri listesinden çıkarılmalıdır” diyen, Avrupa Adalet Divanı’na net ve kararlı bir yanıt verdi: O liste değişmez.

VATAN
Başlık: Karar geçersiz, PKK hâlâ terör lisetsinde.
Spot: Avrupa Adalet Divanı’nın alt mahkemesi dün usul hatası nedeniyle PKK’nın AB’nin terör listesinden çıkarılmasını istedi. Ancak AB Konseyi, PKK’nın listeden çıkarılmayacağını açıkladı.

REFERANS
Başlık: Türkiye Avrupa Adalet Divanı’nın PKK kararına tepkili.
Spot: Avrupa Adalet Divanı, PKK’nın fonları dondurulması gereken terör örgütleri listesine konmasına ilişkin kararın yeterince gerekçelendirilmediğine hükmetti.

VAKİT
Başlık: Bu da AB çirkinliği!
Spot: Avrupa Adalet Divanı, terör örgütü PKK’nın AB terör örgütleri listesine alınmasına ilişkin AB Konseyi kararını iptal etti. Adalet Divanı, PKK ve KONGRA-GEL isimlerinin listeden çıkarılmasını kararlaştırdığını duyurdu.

DÜNYA
Başlık: PKK, terör örgütü listesinden çıkarılıyor.
Spot: Avrupa Adalet Divanı, AB Konseyi’nin 2002 yılından itibaren terör örgütü listesine aldığı PKK’nın listeden çıkarılmasına karar verdi.

TURKISH DAILY NEWS
Başlık: AB Mahkemesi: PKK terör listesinde değil.
Spot: AB Mahkemesi dün yasadışı PKK’nın AB terör listesinde yer almasını iptal etti. Ama uzmanlar PKK’nın, üyelerin kara listeye almasını engellemeyeceğini söyledi.

TODAY’S ZAMAN
Başlık: AB Mahkemesi anti-AB duygularını körüklüyor.
Spot: Avrupa Birliği, dün AB Mahkemesi’nde alınan, PKK’yı terörist listesinde göstermeme kararına rağmen Kürdistan İşçi Parti’nin terörist organizasyonları listesinde kalmaya devam edeceğini söyledi.

EVRENSEL
Başlık: Avrupa PKK’yı terör listesinden çıkardı.
Spot: Avrupa Adalet Divanı (CEJ), PKK ve KONGRA-GEL’i “terör örgütü” listesine alan Avrupa Bakanlar Konseyi’nin kararını iptal etti.

TARAF
Başlık: PKK kararı Ankara’yı karıştırdı.
Spot: Avrupa Adalet Divanı, “AB terör örgütleri” listesinde yer alan PKK’yı listeden çıkarttı. Ankara karara sert tepki gösterirken, DTP’li Demirtaş “Türkiye kararı metanetle karşılamalı” dedi.

BİRGÜN
Başlık: PKK Terör listesinden çıkarıldı
Spot: Avrupa Adalet Divanı, PKK’nın AB terör örgütleri listesine alınmasına yönelik alınan kararı iptal etti. PKK listeye 11 Eylül saldırılarının ardından ABD’nin baskısıyla 2002 yılında alınmıştı. Kararla birlikte terör örgütleri listesinin çökeceği belirtiliyor.

Yorum yazın