Medya

RTÜK 'Kanal 24 için' toplanıyor

Yazan: Hanife Şişen

RTÜK, 29 Mart'ta Başbakan Erdoğan'ın İstanbul mitingilerini yayınlayarak seçim yasaklarını ihlâl eden kuruluşlarla ilgili raporunu düzenlemek için bugün toplanıyor.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), siyasi propaganda süresinin sona erdiği 29 Mart Cumartesi günü Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İstanbul mitinglerini yayınlayarak seçim yasağını çiğneyen Kanal 24 ve TV NET’le ilgili raporunu bugün düzenliyor. Rapor, bu kuruluşlara yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına karar verecek olan Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) iletilecek. 

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a, siyasi partilerin veya adayların özel radyo ve televizyonlar yoluyla görüş açıklamasının, seçim gününe 24 saat kala sona ermesi gerekiyor. Kanal 24 ve TV NET, 29 Mart öğleden sonra Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kartal, Maltepe  ve Sarıyer mitinglerini yayınlamıştı. HaberVs’nin RTÜK’ten aldığı bilgiye göre aynı gün yayın yasağını ihlâl eden radyo ve televizyonlar Kanal 24 ve TV NET’le sınırlı değil. Kurul, bu kuruluşların hangileri olduğu konusunda ise bilgi paylaşmıyor.  

Ulusal radyo ve televizyonların seçim dönemindeki yayınlarının, YSK’nın belirlediği ilkelere ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'a uygunluğu, RTÜK tarafından takip ediliyor. RTÜK, bu ilkelere aykırı yayın tespitlerini raporlayarak YSK’ya gönderiliyor. Yayında ihlal olup olmadığına ve müeyyide uygulanıp uygulanmayacağına YSK karar veriyor. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’a göre YSK, ilgili kuruluşlara yayın durdurma ve para cezası verebiliyor.

HaberVs’nin görüştüğü RTÜK Halkla İlişkiler Müşaviri Neriman Saraçoğlu’na göre, RTÜK’ün uyguladığı yaptırımlara mahkeme yoluyla itiraz edilebilirken, YSK’nın seçim dönemine özel uyguladığı yaptırımlara itiraz yolu kapalı.

Yorum yazın