Genel

Taraf, Expo’da tarafını şaşırdı

Yazan: HaberVs

Ümit Bayazoğluubayaz@gmail.com Malumunuz yeni ay sanki “1 Nisan” şakası gibi bir haberle başladı. Yarım saatliğine de olsa ülkemizi ve bilhassa Egelileri önce sevince, ardından derin bir kedere garkeden bu habere göre, Uluslararası Expo Fuarı’nı İzmir kazanmıştı. Ama çok geçmeden gerçek öğrenildi; Expo’yu İzmir değil, Milano kazanmıştı. Taraf gazetesi o gün bu mutlu haberi birinci sayfa […]

Ümit Bayazoğlu
ubayaz@gmail.com

Malumunuz yeni ay sanki “1 Nisan” şakası gibi bir haberle başladı. Yarım saatliğine de olsa ülkemizi ve bilhassa Egelileri önce sevince, ardından derin bir kedere garkeden bu habere göre, Uluslararası Expo Fuarı’nı İzmir kazanmıştı. Ama çok geçmeden gerçek öğrenildi; Expo’yu İzmir değil, Milano kazanmıştı.

Taraf gazetesi o gün bu mutlu haberi birinci sayfa manşeti yaptı ve başta İzmir, Ankara olmak üzere taşraya müjdeledi. Ama bir süre sonra haberin palavra olduğu anlaşılınca Taraf sırf İstanbul için yeni bir baskı yaparak yanlışını düzeltti.

Sanırım bu yanlış Taraf’ın diğer gazetelere göre daha erken basılmasından kaynaklandı.
Ancak, takip eden günde taşralı Taraf okurlarından bir açıklama ve bir özür esirgendi. Bundan da vahimi, rezaletten üç gün sonra Taraf’ta Arzu Çakır Morin imzalı Paris’ten gönderilmiş yazıydı. Tek kelimeyle kötü bir Türkçeyle kaleme alınmış bu yazıda Expo yanılgısına düşen medya ile alay ediliyordu.

Arzu Hanım’ın 1 Nisan’da yazdığı, ama 3 Nisan tarihli Taraf’ta yer bulan “İzmir Milano arasında kötü gazetecilik” başlıklı yazısı (virgülüne dokunmadan) aynen şöyleydi:

“Sorumsuz bir gazetecilik yarışı İzmir halkını boşuna sevindirerek iki kez üzdü. Herşey güzel başladı Paris’te. Sonra gizli oylamaya geçildi. Ben ve bir grup gazeteci arkadaşımız hemen oylama salonunun kapısının yanınındaki masanın etrafında gönlümüzden ‘güzel yüzlü İzmir’in kazanmasını’ geçirerek sonuçları bekliyoruz. İtalyan meslektaşlarımız da yanıbaşımızda… Onlar da Milano’nun kazanmasını umuyor tabi. Bir kıvılcım… ‘İzmir dediler!’ …Kim dedi, niye dedi !!! Umutla bekleyen İzmir delegasyonu alkışlamaya başladı. Gazetecilik yaptığını sanan, sürekli kapının önünde bir oraya bir buraya gezinip, ‘önce ben geçeceğim bu haberiiii’ diye dişlerini gıcırtatan bazı tipler de atladı tabi habere. Bağırdım ‘Durun bir dakika camdan görünüyor daha içerde oylama var. Nereden çıktı bu’ bir duraklama oluyor. Herkes birbirine bakıyor. Kimse dinlemiyor. Ne duydularsa gönderiyorlar Türkiye’ye. İzmir’de bir bayram başatıyorlar. Sadece 15 dakika süren…
Arzu Çakır Morin / Paris – Taraf”

Sanırım Taraf okurları, “malum medya”nın bile zaman zaman okurlarından esirgemediği bir açıklama ve özrü hakediyor.

Yorum yazın