Genel

Siz hiç maden ocağı gördünüz mü?

Yazan: HaberVs

Özlem Özbaşoozbas@medyakronik.com Hikâyenin kahramanları küfesiyle, feneriyle yeniden canlanıyor. Zonguldak, Türkiye’nin ilk maden müzesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki sene maden müzesine dönüştürülecek olan TTK Eğitim Ocağı, 1910’a kadar maden, 2. Dünya Savaşı sırasındaysa sığınak olarak kullanılmış. 1963’ten itibaren madencilerin eğitimi için kullanılan ocak, 1997’de ziyaretçilere açıldı. Yerin 50 metre altında, yaklaşık 800 metrekarelik alanda hizmete […]

Özlem Özbaş
oozbas@medyakronik.com

Hikâyenin kahramanları küfesiyle, feneriyle yeniden canlanıyor. Zonguldak, Türkiye’nin ilk maden müzesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Önümüzdeki sene maden müzesine dönüştürülecek olan TTK Eğitim Ocağı, 1910’a kadar maden, 2. Dünya Savaşı sırasındaysa sığınak olarak kullanılmış. 1963’ten itibaren madencilerin eğitimi için kullanılan ocak, 1997’de ziyaretçilere açıldı.

Yerin 50 metre altında, yaklaşık 800 metrekarelik alanda hizmete açılacak müzede, kömür çıkarmada kullanılan malzemelerin yanısıra, ziyaretçilerin, kömür çıkarılma ve işlenme sürecini izleyebilecekleri filmler ve görüntüler de yer alacak.

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, kömürün elde edilme sürecinin “anavatanında” öğrenileceğinin altını çiziyor. Kültür Tabiat Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün de iddialı. Düzgün’e göre burası dünyanın en iyi maden müzesi olacak. 150 yıllık madencilik kültürünün korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önem teşkil edecek müzenin, önümüzdeki yıl açılması planlanıyor.

Yorum yazın