Yaşam

Tasarımcıların yeni gözdesi pisuvarlar

Yazan: Ayçin Kırbaş

“İnsan işediği bir yer için niye kafa yorar ki?” Soruya verilecek cevap, sorana göre değişir. Duruma erkekler açışından bakıldığında, pisuvarın asıl işlevinden çok daha fazla şey ifade ettiğini söylemek mümkün. Bazıları için başka insanlarla tanışılıp sohbet edilen bir sosyalleşme alanı iken, kimileri için zorda kalınmadıkça uğranmayacak, insana kendini korunmasız hissettiren bir yerdir pisuvar önü. Nitekim […]

“İnsan işediği bir yer için niye kafa yorar ki?”

Soruya verilecek cevap, sorana göre değişir. Duruma erkekler açışından bakıldığında, pisuvarın asıl işlevinden çok daha fazla şey ifade ettiğini söylemek mümkün. Bazıları için başka insanlarla tanışılıp sohbet edilen bir sosyalleşme alanı iken, kimileri için zorda kalınmadıkça uğranmayacak, insana kendini korunmasız hissettiren bir yerdir pisuvar önü. Nitekim yazar Gül Abus bu konuyu “Pisuvar Tedirginliği” adlı romanında uzun uzadıya anlatır…

Ama biz konuyu çok uzatmadan tekrar erkeklerin pisuvar maceralarını renklendirmek için çalışan tasarımcılara dönelim isterseniz. Kadın bedeni, dudak, rahibe, saksofon ve son olarak da çiçek şekillerinde pisuvarların yer aldığı erkek tuvaletleri post modern bir sanat galerisini andırıyor.
Çiçek şeklindeki pisuvarların yaratıcısı Clark Sorensen, daha önce ayakkabı, ağız, kupa şeklindeki pisuvarları denediğini ve çiçek şeklindeki pisuvarın, pisuvar kullandığı sırada aklına geldiğini söylüyor. Sorensen bu tasarıma banyolarda şık durması bakımından kadınlarca da ilgi gösterileceğine inanıyor.

Pisuvarda oyun…

Erkeklerin pisuvar keyfinin oradaki sohbetler ve post modern pisuvar şekilleri ile son bulduğunu zannetmeyin sakın… Birçok erkeğin vazgeçilmezi olan futbol, nokta atışı gibi oyunlar artık pisuvarlarda, üstelik tam da tahmin ettiğiniz gibi oynanıyor.
Bir tanesinin içinde bir futbol sahası, bir kale ve kaleye asılı duran bir top var. Amaç belli! Topu vurup kale direklerinin içinden geçirmek. Deliğe yakın sinek resmi ya da delik hizasında çizilmiş atış tahtası olanlar da var. Seçiminizi iyi yapın, unutmayın ki bir seferde bütün oyunları denemek gibi bir şansınız maalesef yok.

Bu kadarı da pes doğrusu demeden önce erkeklerin bu küçük oyuncaklarının yeni tasarımlarının insanoğluna yararlarına bir bakalım. Pisuvardaki deliğe yakın sinek resmi fikrinin bir Hollandalı profesöre ait olduğunu biliyor muydunuz? Pisuvar kullanıcıları sineğin üzerine işemek suretiyle pisuvarı ıskalamıyor ve bu da temizlik malzemesi kullanımında yüzde 30 ila yüzde 40 arasında bir tasarruf sağlıyor. Futbol sahası ve atış poligonu fikrine de aynı amaç yön veriyor.

Vitra da erkeklerin pisuvar başındaki sorunlarını iyi tespit etmiş olmalı ki dünyada ilk kez “sıçratmayan pisuvar” üretiyor. Erkeklerin çoğunun ince bir ustalık geliştirdiği sıçratma konusu da böylelikle tasarım marifetiyle hallediliyor. Pisuvar kullanımında önemli miktarda idrarın kullanıcıya geri sıçramasının hijyenik ve ergonomik sıkıntısını önlemek amacıyla çıkarılan bu ürünün satış grafiği hızla yükselmeye devam ediyor. Tabii birçok erkeğin “üzerine sıçratmama” oyunuyla vakit geçirdiği pisuvar başının bundan sonra sıkıcı bir yer haline gelme olasılığı da var… Eh artık oradaki sıkıntıyı da yine pisuvar duvarlarına konan reklam panolarını okuyarak giderebilirsiniz.
Hatta ileride pisuvarların nasıl kullanılabileceğini göstermesi açısından youtube.com’da izlenebilen, Frankfurt’taki bir taksi şirketi için hazırlanmış gerilla pazarlama videosunu buraya tıklayarak izlemenizi şiddetle öneriyoruz…

Yorum yazın