Sağlık Yaşam

Tavuklu pilav kaslarınızın dostu mu?

Yazan: İrem Salman
Tavuklu pilav
Emir İlker'in beş öğünü: Sebzeyle desteklenmiş tavuklu pilav

Kolay hazırlanması ve kolay sindirilmesi nedeniyle erkek vücut geliştiricilerin vazgeçilmezi haline gelen tavuk pilav, sürekli tüketilirse ne gibi sonuçlar doğrurabilir? Vücut geliştirme uzmanları ve diyetisyenler cevaplıyor.

Adını duyduğunuzda aklınıza sadece ayaküstü yenen bol tereyağlı pilav ve tavuk ikilisi geliyor olabilir ancak tavuklu pilav sporcuların ve özellikle vücut geliştirme yani “bodybuilding” yapan sporcuların son zamanlarda vazgeçilmez besini. Kimi sporcular için o kadar vazgeçilmez ki kahvaltı dahil, günde altı öğün şeklinde tercih edilebiliyor.

Emir İlker

Emir İlker

Günde 6 öğün tavuk pilav yenir mi?

14 yaşından beri vücut geliştirme üzerine yoğunlaşan Emir İlker, tavuklu pilavı hem kolay hazırlanması, hem de protein kaynağı olan tavuğun çok hızlı sindirilebilmesi nedeniyle tercih ettiğini söylüyor.

Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü mezunu İlker, Sportsnet adlı firmada vücut geliştirmek isteyenlere çeşitli diyetler ve çalışma planları hazırlayarak önerilerde bulunuyor. Her gün altı öğün beslendiğini, protein içerikli beslenmeye önem verdiğini her ne kadar balık ve et tüketse de hafta içerisinde en çok tavuklu pilav gibi kolay hazırlanabilecek, sebzelerle süslenmiş besinleri tercih ettiğini belirtiyor. Ona göre yağ, protein ve karbonhidrat dengesi çok iyi kurulmalı ve dengeli bir beslenme şekli hazırlanmalı. Bu noktada tavuk pilavı cazip hale getirilen durum ise kolayca ulaşılabilir, hazırlanabilir ve gün içinde soğuk bile olsa tüketilebiliyor olması. İlker’e göre günde altı öğün tükettiğiniz besinleri işyerine götürmek durumunda da kalabildiğiniz için bayatlamasını ve bozulmasını istemezsiniz.

“Kırmızı etin sindirimi tavuğa kıyasla zor”

İlker, kendisi gibi altı öğün beslenen bir sporcunun dört beş öğünde tavuk tercih etmesinin olağan olduğunu düşünüyor:

“Öğünlerin sadece tavuk pilav olması tabii ki çok doğru olmayabilir ancak protein kaynağı olarak tercih edilen tavuk çok hızlı sindirilebilen bir besin ve sağlıklı. Bu nedenle benim en çok tercih ettiğim protein. Tavuklu pilav kombinasyonunu sebzelerle güçlendirmek bu noktada çok önemli çünkü vücudun pH dengesini doğru bir seviyede tutup vücudu asidik yapmamak için sebzeler tercih edilmeli. Eğer organik ve güvenilir bir yerden satın alınıyorsa bunda hiçbir sorun yok zaten ben de böyle bir sorunla karşılaşmadım. Tüm gün et tüketebilmeniz mümkün değil çünkü vücut yediğiniz eti ortalama sekiz saate sindirebiliyor ancak tavuk çok hızlı sindirilebilme özelliğine sahip. Spor yaptığınız dönemlerde tavuk tercih etmenin avantajını görebilirsiniz.”

Dyt. Övgü Doğruyol

Dyt. Övgü Doğruyol

Günde altı öğün tavuk pilav yenir mi?

Tavuk pilav gibi besinlerin spora katkısı yüksek seviyede olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Övgü Doğruyol‘a göre tavuk pilav ikilisini tükettiğiniz süreçte sağlık problemi yaşamıyorsanız bir sorun yok. Ancak yanlış gramajlarda, eksik veya fazla tüketilen öğünlerin vücuda zarar verebileceği uyarısında bulunuyor.

“Örneğin artmasını beklediğiniz bir kas kütlesi yerine yağ kütleniz artabilir ya da proteini kas yapmak amacıyla fazla tüketirseniz bilinenin aksine, kas kütlesini artırmak yerine sadece böbreklerinizin yorulmasına sebep olur. ‘Kas’ dediğimizde akla ilk proteinler gelebilir. Bu en yaygın yanlışlardan biridir. Çünkü kaslarımız enerji kaynağı olarak öncelikle karbonhidratları kullanır. Yeterli karbonhidrat almadığınız bir diyette enerji kaynağı olarak proteinler kullanılır ve bu durum kas kaybına sebep olur.”

Eski bir milli eskrimci olan ve hâlâ uluslararası hakemlik yapan Övgü Doğruyol, dayanıklılığın artması ve kas yapısı için protein ve karbonhidratın çok önemli olduğunu doğruluyor. Ancak Doğruyol’a göre sporcuların ne yiyeceğini bilmemesi ya da bu konuda yanlış bilgilere sahip olması çok karşılaşılan bur durum. Uluslararası Sporcu Beslenmesi Derneği‘nin (International Society of Sports Nutrition) yayınlamış olduğu rapor da bu görüşü doğruluyor. Egzersiz öncesi ve sonrasında doğru karbonhidrat tüketiminin, hem kas yapısının korunması hem de performans açısından büyük önem taşıyır.

“Her besin herkes için uygun değil; profesyonel yardım alınmalı”

Doğruyol’a göre, aktif spor yapılan, kilo alıp vermeye çalışılan dönemlerde mutlaka profesyonel yardım alınması gerektiyor. İnternet yoluyla ulaşılan diyetlerin veya tariflerin, ihtiyacın ötesinde fazla kilo alımına veya kilo kaybına neden olabileceğini belirten Doğruyol, “Kilonuza, boyunuza ve hedeflediğiniz ideal görünüme, kiloya göre sağlığınızı bozmamak için profesyonel kişilerden yardım almalısınız. Çünkü her diyeti herkes uygulayamaz ve her besin herkes için uygun değildir. Herkesin kilosu, boyu ve besinlere karşı hassasiyeti farklılık gösterdiğinden, kulaktan dolma veya internet üzerinden, tanımadığınız kişiler tarafından hazırlanmış diyetleri uygulamadan önce iki kere düşünmeniz gerekiyor.” diyor.

İrem Sedef Özdemir

İrem Sedef Özdemir

“Tavuk pilav demode”

Aktif olarak yedi yıldır crossfit, boks, muay thai ve pilates gibi sporlarla uğraşan İrem Sedef Özdemir, belirli bir besine bağlı kalmadan, yapacağı spor branşına ve antreman saatine göre beslenme şeklinin değişkenlik gösterdiğini söylüyor. Tavuklu pilav ikilisinin demode bir yöntem olduğunu düşünen Özdemir, günümüzde çoğu kafe ve restoranın sağlıklı beslenmeye yöneldiğini ve öğünlerini tüm gün yanında taşımak yerine gittiği yerlerde sağlıklı besinler tercih ettiğini öne sürüyor.

“Tavuk pilav güzel bir öğün olabilir ancak pirinç yerine lif kaynağı olarak bulguru tercih ederim, pirinçte olan glisemik indeksi yüksek olduğundan şekeri ani ve hızlı bir şekilde yükseltiyor. Tavuk pilav daha çok erkeklerin vücutlarını büyütmek için başdurduğu bir besin. Kadınlarda iri görünebilmeye sebep olacağını düşünüyorum. Kadınların tavuk pilavdan ziyade daha farklı sebze, yeşillik ve lif kaynağı yüksek besinleri tercih etmesini öneririm. Çevremde spor yapan tavuk pilav yiyen erkeklerin çoğu kaslarını ön plana çıkarmak için bunu tercih ediyor, kadınlarda istenmeyen kilolara sebep olabilir.”

Yorum yazın