Gündem Koronavirüs günlüğü Sağlık

Koronavirüs: Karantina endişesi rafları boşalttı

Yazan: Mehmet Ali Yıldırım
(Fotoğraf: Elifnaz Ercan)

İlk koronavirüs vakasının duyurulmasıyla, daha önce dünyanın çeşitli yerlerinden paylaşılan ve neredeyse yağmayı andıran manzara Türkiye’de de yaşandı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın, dün gece yarısından sonra Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespitini doğrulamasının ardından vatandaşlar karantina ihtimaline karşı önlem alıyor. Açıklama yapılmadan önce fiyatı birkaç kat yükselen maskeler tükenme noktasına gelirken kolonya, dezenfektan ve kimi gıda temel gıda maddelerinde de benzer durum yaşanıyor.

Vatandaşların hedeflerinde tuvalet kağıtları vardı (Fotoğraf: Mehmet Ali Yıldırım)

“Sanki savaş çıktı”

Marketlere akın eden vatandaşların ilk olarak temel gıda ve hijyen malzemelerini alışveriş arabalarına doldurduğu gözüküyor. Tuvalet kağıdı en çok alınan ürünlerden biri. Raflarda akşam saatlerine doğru sadece birkaç adet tuvalet kağıdı kalması dikkat çekiyor.

Temel gıda ürünlerinde ise uzun süre saklanabilen, saklaması kolay ve en önemlisi, ucuz ve karın doyurucu olanlar hedefte. Adeta izdiham yaşanan marketlerde makarna, pirinç, un, şeker ve yağ reyonlarında ürünler hızla tükendi. Alışverişe gelen bir vatandaş endişelerini, “50 yaşındayım böyle şey görmedim. Sanki savaş çıktı. Biz gençken böyle olmuyordu” sözleriyle niteliyor. Ama herkes panik havasında değildi; alışverişini yapmaya gelen kimi vatandaşlar görüntüyü gereksiz bir telaş olarak yorumluyor.

Kolonya kalmadı

Temel gıda ürünlerinden daha çok rağbet gören ürün şey ise kolonya. Türk halkının günlük yaşamında da hem hijyen, hem de güzel kokmak açısından önemli bir yer tutan kolonyalar, doktorlar tarafından virüse karşı bir önlem olarak işaret edilince, marketlerdeki stoklar tükendi. Uzmanlar sadece 80 derecelik kolonyaların zararlı bakterilere karşı öldürücü etkisi olduğunu açıklamış, diğerlerinin etkisiz kalacağını belirtmişti. Market yetkilileri kolonya stoklarının şimdilik tükendiğini, yakın zamanda yeni parçaların gelmesini ümit ettiklerini söyledi.

Kolonya mağazalarının önünde oluşan kuyruk, İstanbul Bahçelievler (Fotoğraf: İnci Ece Akyalçın)

Marketlerdeki izdiham, kolonya zinciri olan markalarda ise başka görüntüler yarattı. HaberVesaire’ye ulaşan bir görselde İstanbul Bahçelievler’de bir kolonya mağazasının kapısında metrelerce kuyruk olduğu görülüyor.

Beşiktaş’ta, daha önce 20’lik paketi 20 TL’ye satılan sıradan bir maskenin tanesinin 7,5 TL’den satıldığı görülüyor.

Makarna raflarında boşluklar göze çarpıyor (Fotoğraf: Mehmet Ali Yıldırım)

Sosyal medyada çokça dolaşan ve temel gıda ürünlerinin bile fahiş zamlara satıldığı görüntülere, zincir marketlerde şimdilik rastlanılmıyor.

Yorum yazın