Genel

Tersanede can bedeli: 5 gün kapatma

Yazan: HaberVs

Medyakronikinfo@medyakronik.com Tuzla tersanelerinde faaliyet gösteren Bektaş taşeron firmasında çalışan ve ölüm listesine 97. kurban olarak adını yazılan işçi İhsan Turhan’ın öldüğü Astaş Aslan Tersanecilik şirketine 5 günlük kapatma cezası verildi. Aynı tersanede 15 Şubat’ta meydana gelen tüp patlamasında da Hasan Köse isimli işçi hayatını kaybetmiş ancak herhangi bir ceza uygulanmamıştı. İstanbul Valiliği’nden bugün (11 Haziran […]

Medyakronik
info@medyakronik.com

Tuzla tersanelerinde faaliyet gösteren Bektaş taşeron firmasında çalışan ve ölüm listesine 97. kurban olarak adını yazılan işçi İhsan Turhan’ın öldüğü Astaş Aslan Tersanecilik şirketine 5 günlük kapatma cezası verildi. Aynı tersanede 15 Şubat’ta meydana gelen tüp patlamasında da Hasan Köse isimli işçi hayatını kaybetmiş ancak herhangi bir ceza uygulanmamıştı. İstanbul Valiliği’nden bugün (11 Haziran Çarşamba) yapılan yazılı açıklamada, 8 Haziran 2008 tarihinde Tuzla Tersanesi’nde 2. Kısım G50 Sokakta faaliyet gösteren Astaş Aslan Tersanecilik Denizcilik A.Ş’nin, çalışanlarından bir kişinin hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin tersaneyi denetlediği belirtildi. Açıklamada, “Tersanede yüksekten düşme, elektrik kaçağı, LPG ve basınçlı tüplerin patlama riski tespit edilerek, ilgili komisyonca 4857 sayılı İş Kanunu ve buna bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre eksikliklerin giderilmesi çalışması yapmak üzere 5 günlük süre ile kapatılmasına karar verilmiştir” denildi. Bir hafta içinde 3 işçinin ölmesi üzerine süresiz kapatıldığı duyurulan Selah Tersanesi de “eksikliklerini giderdiği” gerekçesiyle 6 gün sonra yeniden faaliyetlerine başlamıştı.

Son kazada ölü yok

Tuzla’daki Gemsan tersanesinde çalışan Mehmet Odabaşı isimli işçi de dün (10 Haziran Salı), üzerine tüpün düşmesi sonucunda kolu kırılarak yaralanmıştı. Liman Tersane Gemi Yapım Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) tarafından yapılan açıklamada, Gemsan tersanesinde Ok Gemi taşeron firmasında çalışan Mehmet Odabaşı’nın, güvertede tüp taşırken üzerine tüpün düşmesi sonucu kolunun kırıldığı ve hastanede tedavi altına alındığı duyurulmuştu. Limter-İş Sendikası, işçi ölümlerinin durması, çalışma koşullarının düzeltilmesi için 16 Haziran’da greve gidiyor.

Topbaş’tan tersaneleri taşıma projesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Tuzla tersanelerinin varolan boyutuyla İstanbul’da yer almaması ve bölgenin yat imal eden bir ’boat show’ alanı haline getirilmesi tasarıları olduğunu açıkladı. “Mahmutpaşa Yayalaştırma ve Altyapı Yenileme Çalışmaları”nın hizmete açılması töreninde gazetecilerin, Tuzla’daki tersanelerin taşınması konusundaki bir sorusu üzerine Topbaş, Tuzla bölgesinde dar bir alanda çok yoğun gemi inşa çalışmaları yapıldığını söyledi. Gemi inşa çalışmalarında uluslararası bir başarı elde edildiğini ve bunun Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağladığını belirten Topbaş, “Bu çalışmalar insan hayatına mal olmamalıdır. Gerekli tedbirler alınmalıdır. Tuzla tersanelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, diğer ilgili bakanlıklar ve belediye ekipleri denetimlerini sürdürüyor. Bizim, 2023 ve daha ilerisi için 1/100000’lik Çevre Düzeni planlarımızda Tuzla tersanelerinin artık bu boyutuyla İstanbul’da yer almaması ve bu bölgenin yat imal eden, onu pazarlayan bir ’boat show’ alanı haline getirilmesi tasarılarımız var. Bu doğru bir düşüncedir. Artık bu kadar ağır bir gemi sanayinin İstanbul’un içinde, bu kadar yakın noktasında olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda zaten gemi sanayii de bizimle paralel düşünüyor. Zaman istiyorlar, o hazırlıkları mutlaka yapacaklardır. Zaten Ulaştırma Bakanlığının da yeni tersane alanları oluşturulması yönünde çalışmaları var” diyerek tersanelerin taşınacağının sinyalini verdi.

Yorum yazın