Yaşam

‘Vücuduna hükmetmek’ isteyenlerin tutkusu: Piercing…

Yazan: Övgü Akgürgen

Sokaktaki piercing’li gençlerin sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. HaberVs “piercer” Koray Uras'la konuştu.

Sokaktaki piercing’li gençlerin sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Bugün İstanbul’da bu işi sağlıklı koşullarda yapan 10 civarında “piercer” var. İstanbul Bilgi Üniversitesi İnternet Gazeteciliği bölümünde öğrenci olan Koray Uras da o piercir’lerdan biri. Şu ana kadar yaklaşık 1000 kişiye piercing yapmış. Kendisinin de tam 12 piercing’i var. Uras’la piercing’i konuştuk.

Koray Uras, özellikle ebeveynlerin piercing’e karşı çıkma nedenlerinin başında yer alan sağlık sorunlarına yol açtığı efsanesine karşı çıkarak söze başlıyor. Doktorların da bu konuda yaptığı olumsuz açıklamaları sert ve abartılı bulduğunu söylüyor. Vücudunun çeşitli yerlerinde tam 12 piercing’i bulunan Uras, bugüne kadar piercing yaptığı hiç kimsenin şikâyet etmek için stüdyosuna uğramadığını söylüyor. O bu işin felsefesi olduğuna inananlardan. Onun için piercing bir gençlik tutkusu olmanın ötesine geçeli çok olmuş.

İstanbul’da bulunan 50 piercing stüdyosundan sadece 10 tanesinin sağlıklı koşullarda piercing yapmaya özen gösterdiğini söyleyen Uras, titanyum dışı ürünlerin kullanımı ve şebeke sularının içerdiği maddelerin de çeşitli sorunlar yaşanmasına neden olduğunu hatırlatıyor. Bilinçsizce delim yapan çoğu piercer’ın kullandıkları piercing’ler konusunda dürüst davranmadıklarını söylüyor ve hevesli gençleri uyarıyor. Piercing için en uygun maddenin titanyum olduğunu belirten Uras, çelik küpelerin ağırlıkları yüzünden sarkabileceğini de sözlerine ekliyor.

“Referanslarını inceleyin”

Piercing daha çok kaş, burun ve dil gibi yerlere yaptırılıyor. Ancak genital bölgelere de uygulanabiliyor. Mikrop kapma riski göz önünde bulundurularak genital bölgeye yaptırılan piercing konusunda vücudun herhangi bir yeri için düşünülenden çok daha dikkatli davranmak gerekiyor. Uras, genital bölgeye piercing yaptıracakların stüdyonun referanslarını incelemesini ve piercing yaptıran kişinin küpeyi taktıktan sonra temizliğine her zamankinden daha çok dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor.

Uras, insanlar neden piercing yaptırıyorlar sorusunu ise “Vücutlarına hükmedilmek için” diye yanıtlıyor. Devran Berkin de vücuduna hükmetmek için mi bilinmez ama ilk piercing’ini Taksim’de arkadaşlarıyla yürürken aklına estiği için yaptırmış. Ama sonra gerisi gelmiş. İki yıl önce diline taktırdığı piercing ise Uras’ın stüdyosunda yapılmış. Devran, piercing’e iyi bakmak gerektiğini, küpe taktıktan sonra temizlik konusunda her zamankinden daha dikkatli davranmanın şart olduğunu söylüyor. Piercing’e cinsel anlamlar yüklemeyi saçma bulan Burcu ise insanların sadece kendilerine yakıştığını düşündüğü için piercing yaptırdığına inandığını dile getiriyor.

“Bana yakışıyor”
Devran Bekin
(İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya İletişim Sistemleri öğrencisi, DJ)

“Piercing yaptırdıktan sonra herhangi bir sağlık sorunu yaşamadım. Özellikle bu konuda çok dikkatli olduğumu söylerler. Piercing mikrop kapmaya çok müsait yerlere yapıldığından bu konuda önlemimi almıştım. Çeşitli sağlık sorunlarıyla hastaneye gidenleri duyuyorum ama bu piercing’lerini koruyamadıkları için başlarına geliyor bence. Kaş piercing’imi altı sene önce Taksim’de arkadaşlarım ile yürürken aklıma estiği için yaptırdım. Dil piercing’imi ise iki sene önce Kadıköy’de yaptırdım. Piercing yaptırmamın nedenine gelecek olursak; bana yakıştığını düşünüyorum, bu halim hoşuma gidiyor.”

“Dilimde ve göbeğimde iki piercing’im var”
Burcu Burcu
(İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya İletişim Sistemleri öğrencisi)

“Piercing’lerimi yaptırmadan önce araştırma yaptım. Sonunda birkaç piercing stüdyosundan birini seçtim. İnsanlar piercing yaptırırken çok acele ediyor. Önce bu işi yapan ustaları bulmak gerekiyor. İlk piercing’imi sekiz sene önce kaşıma ve çeneme yaptırdım. Çenemdeki piercing’ten sıkılınca çıkardım. Şu an dilimde ve göbeğimde iki piercing’im var. Piercing takmanın küpeden pek bir farkı yok, bence çok çekici duruyor. İnsanlar cinsellik için değil, farklı görünmek istediklerinden ya da kendilerine yakıştırdıkları için dillerine yaptırıyor.”

Guinness rekorlar kitabında piercing
İskoçya’da yaşayan Elaine Davidson, 2001 yılının Ağustos ayında dünyanın en fazla piercing’ine sahip kişi olarak Guinness rekorlar kitabına girdi. Sadece Yüzünde 192 tane piercing taşıyan Davidson’ın tüm vücudunda toplam 720 adet piercing var.

Yorum yazın