Genel

Yalnızlığa ticari çözümler

Yazan: Filiz Küçük

Yalnızlık birçok insanın korkulu rüyası. Dünya kendiyle baş başa kalarak kendini dinlememek için elinde avucunda ne varsa dökmeye hazır insanlarla dolu. Buna karşılık yalnızlığı bilançolarının kâr hanesini şişirmek için iyi bir fırsat olarak görenler de var. Bunlar da her an yeni buluşlarıyla ortalıkla boy gösteriyorlar… Teknolojinin bizi yalnızlaştırdığına dair makaleler havada uçuşadursun, çivi çiviyi söker […]

Yalnızlık birçok insanın korkulu rüyası. Dünya kendiyle baş başa kalarak kendini dinlememek için elinde avucunda ne varsa dökmeye hazır insanlarla dolu. Buna karşılık yalnızlığı bilançolarının kâr hanesini şişirmek için iyi bir fırsat olarak görenler de var. Bunlar da her an yeni buluşlarıyla ortalıkla boy gösteriyorlar…

Teknolojinin bizi yalnızlaştırdığına dair makaleler havada uçuşadursun, çivi çiviyi söker misali daha da teknoloji bağımlısı bireyler haline geliyoruz. Teknoloji mi yalnızlıktan yalnızlık mı teknolojiden çıkar sorusu kafamızı kurcalayamıyor, çünkü o sırada ya Hizamaruka’mıza sarılarak günün yorgunluğunu atıyoruz ya da alkış makinemizin coşkulu sesiyle kendimizden geçiyoruz. Daha az soru soran bireyler olarak daha “mutlu” yaşıyoruz. Biliyoruz ki bizim için sonsuz çözüm olanakları sunan ticari kafalar her daim hizmetimizde. Bir taraftan da yalnızlığın özgürlük olduğunu pompalayan bu kafalar çarkın dönüşünü garantilemek için ellerinden geleni yapıyorlar. İşte yalnızlığa karşı icatlar…

Kedime sarılmak yerine bu yastıktan mı alsam acaba?

Sevgilin mi var derdin var sorunu bizim için sorun olmaktan çıkartılıyor. “O kadar yalnızım ki yanımda bana dokunan, beni dinleyen bir erkek olsun yeter” diyorsanız ona da çözüm bulundu. Uyurken göğsüne yatabileceğiniz, içi elyafla doldurulmuş bir yastık adam hizmetinizde.

Kameo tarafından üretilen ‘Erkek arkadaş kolu’ isimli Japon icadı bu yastığın satışının yapıldığı http://www.pillow-partners.com sitesinde, yalnız uyumaktan nefret edenler; boşanmış, sevgilisinden ayrılmış ve yalnızlığa alışamamışlar için ideal olduğu belirtiliyor. Bir erkekle uyumaktan daha avantajlı olduğu iddia edilen yastık için “Dönmez, çarpmaz, horlamaz, gece yarısı sizi uyandırmaz, şikayet etmez ve daima sadıktır” yazıyor.
Aynı sitede yer alan bir kullanıcı yorumunda “Beni rahatlatıyor. Ona sarıldığımda kendimi sıcak ve güvende hissediyorum. Şekli bedenimle uyumlu. Tüm gece en ufak bir ses çıkarmadan bana sarılıyor ve daima sadık” deniliyor.

www.zamazing.org sitesindeki okuyucu yorumu ise ilginç ve düşündürücü: “Kedime sarılmak yerine bu yastıktan mı alsam acaba?”

Onayla beni!

Çevresindekiler tarafından onaylanmadığını düşünenler için geliştirilen ‘alkış makinesi’ kendini yalnız hisseden şişkin egolar için çözüm niteliğinde. Bir toplantıda belirttiği fikri beğenilmeyen ve kimse tarafından takdir görmeyen kişinin, makinenin düğmesine basması yeterli. Özellikle motivasyon sorunu çeken yalnızlar için biçilmiş kaftan.
İngiliz sanatçı Martin Smith tarafından Laikingland şirketi için tasarlanan makine “fikirlerinizin muhteşem, ama kimsenin sizinle aynı fikirde olmadığı zamanlar için” sloganıyla piyasaya sürüldü. 5 renkte üretilen makine için tasarımcısı Smith “Düğmesine basın ve sizi coşkuyla alkışlasın. Bu tebrik ve teşekkür etmenin en orjinal yolu” diyor.

Hizamaruka ya da kucak yastığı

“Dizine yatıp, ona günümün nasıl geçtiğini anlatarak günün yorgunluğunu atabileceğim bir kadın olsun hayatımda” diyorsanız elbette onun da ticari bir çözümü var. Artık yalnız değilsiniz. Üstelik kavga, gürültü de yok. Hizamaruka ya da kucak yastığı yalnız erkekler için tasarlandı.

Gerçekçi dokunuş hissi amaçlanarak tasarlanan yastık, mini etek giymiş ve diz üstü oturan bir kadın formunda. Yalnızca kadının belinden aşağısı kullanılan yastığın pazarlaması için ‘Kız arkadaşınızın ya da annenizin kucağı gibi huzurlu ve rahat” sloganı seçilmiş olmasına rağmen www.bedzine.com okuyucuları tarafından tuhaf ve korkutucu bulunuyor. Yastığın üreticisi Mitsuo Takahashi ise yastığın yatıştırıcı etkisi olduğunu iddia ediyor.
Yastığın ilkel ihtiyaçları yerine getirdiğini söyleyen Takahashi “İnsanlar çocukluklarında kafalarını annelerine yaslayıp kulaklarını temizletirdi. Hizararuka bu gerçekliğe yakın olup bu duyguları tekrar yaşayabilmek için tasarlandı” diyor.

Sevgilim Aiko

Fatma Girik’i robot Başak olarak izlediğimiz “Japon İşi” filmi, 80’li yıllarda yaşamış her Türk gencinin beynine kazınmıştı. Bilim kurgu gerçeğe dönüştü ve Kanada’da yaşayan Japon bilim adamı Le Trung, 2 yılda kendi android robotu Aiko’yu üretti.

Aiko çay, kahve, yumurta, masaj, temizlik, servis yapabiliyor. Okuyup yazabilen ve matematik problemlerini çözebilen robot, renkleri algılayabiliyor. 300’den fazla yüzü hafızasında tutabilen Aiko, bazı obje, ilaç, yiyecek ve içecekleri algılayabiliyor. 13 binden fazla kelime hafızasına sahip olan android, yalnızlara umut ışığı niteliğinde.

Le Trung, fon ve bağışlarla robotu geliştirerek seri üretime geçme hayalinde. Durum böyle olunca, yalnızlıktan usanan, ama özgürlüğünden de ödün vermek istemeyenler http://www.projectaiko.com sitesinden Le Trung’a maddi, manevi destek yağdırıyor.

Aiko’nun aynı zamanda seks partneri olabilecek niteliklerle tasarlanmış olması nedeniyle ‘bir erkeğin hayal edebileceği her şeye sahip” olduğunu düşünen destekçileri “24 saat benim için hazır bekliyor, daha ne olsun!” diyorlar.

Sevgili bulmaya zaman ve enerjisi olmadığından yakınan, günümüz teknolojisine boğularak yalnızlığını unutmak isteyenler için Aiko biçilmiş kaftan. ‘Bizim gibi düşünen ve hisseden bilim adamı’ olarak baş tacı ettikleri Le Trung ise onlar için yalnızlığın kader olmadığını vurgulayan bir simge niteliğinde.

Sırtımı kaşır mısın?

Yalnızların en büyük sorunlarından biri de sırtlarını kaşıyamamaları. Ama sırtını kaşıyacak kimsesi olmayanların dert etmesi gereken bir durum yok. Her şey tasarımcıların kontrolü altında. Yıllardır işporta tezgahlarında boy gösteren bu küçük bir aparat ile sorun çözülebilecekken neden özgürlüğünden feragat edesin ki?
‘Bekar eli’ olarak da bilinen, ucu tırmık şeklindeki bu ahşap alet insan elinin ulaşamadığı sırt bölgelerini kaşımayı hedefliyor. Daily Mail Gazetesi’nin ‘en gereksiz aletler’ listesine 20. sıradan girmiş olmasına rağmen, www.teknolojivebilim.com okuyucuları tarafından yalnız yaşayan insanın kurtarıcısı olarak görülüyor.
Ekşisözlük kullanıcı yorumlarında “hüzünbaz bir alet” olarak nitelenen sırt kaşıma aletinin, insana yalnızlığını ve kendine yetememesini hatırlattığı belirtiliyor.

Mucitlerin ve girişimcilerin müzmin veya geçici yalnızlar için geliştirdiği ve geliştireceği ürünlerin bir sonu yok gibi görünüyor. Ama siz siz olun yine de bunlara çok kanmayın demekte fayda var. Çünkü ne olursa olsun makineden sevgili yapmak pek kolay değil.

Yorum yazın