Genel

Yarıyıl tatili için çocuk atölyeleri

Yazan: Tuğçe Sarıkuzu

Yarıyıl tatili geldi çattı, minikler hem dinlenmek hem eğlenmek için heyecanla okulların kapanmasını bekliyor. 23 Ocak-9 Şubat tarihleri arasında birçok müze ve sanat merkezi çocuklara yönelik atölyeler düzenleyerek öğrencilere tatilde kendilerini geliştirme imkanı sağlıyor. Santral Atölye, İstanbul Oyuncak Müzesi, İş Sanat, Aksanat, İstanbul Modern ve Sakıp Sabancı Müzesi bu etkinlikleri düzenleyen kurumların başında geliyor. Çocukların […]

Yarıyıl tatili geldi çattı, minikler hem dinlenmek hem eğlenmek için heyecanla okulların kapanmasını bekliyor. 23 Ocak-9 Şubat tarihleri arasında birçok müze ve sanat merkezi çocuklara yönelik atölyeler düzenleyerek öğrencilere tatilde kendilerini geliştirme imkanı sağlıyor. Santral Atölye, İstanbul Oyuncak Müzesi, İş Sanat, Aksanat, İstanbul Modern ve Sakıp Sabancı Müzesi bu etkinlikleri düzenleyen kurumların başında geliyor. Çocukların el becerilerini geliştirmeleri, öğretici oyunlarla bilim dünyasını tanımaları, sanat hakkında bilgilenmeleri ve hayal güçlerini kullanarak kendilerini ifade etmelerini sağlamaya yönelik atölyeler, belli yaş gruplarına yönelik eğlenceli programlarıyla yoğun ilgi görüyor. Bazıları ücretli bazıları ücretsiz olan, ama kontenjanları hızla dolan atölyelere önceden kayıt yaptırılması zorunlu. Yarıyıl tatili boyunca gerçekleştirilecek çocuk atölyelerini sizin için derledik:

Santral Atölye

Çalışmalarını Santralistanbul bünyesinde sürdüren Santral Atölye, farklı yaş gruplarına yönelik hazırlanmış atölyeleriyle, seçeneklerin başında geliyor. Atölye programı “Müzede Dans”, “İstanbul’u Çiziyorum”, “Çılgın Kartonlar” ve “Solar Salıncak” gibi ilginç ve öğretici etkinliklerden oluşuyor.

Müzede Dans:

24 Ocak 2009 Cumartesi günü Santralistanbul Enerji Müzesi’nde yapılacak olan atölye çalışmasında çocuklar bedenlerini tanıyarak farklı görme, algılama ve denge oyunları oynayacaklar. 5-8 yaş arası ve 9-12 yaş arası iki farklı grubun yer alacağı atölye çalışmasına koreograf ve dansçı Tuğçe Tuna eğitmenlik yapacak.

Işığı Yakalamaya Çalışan Robot:

Emre Uzun’un eğitmenliğini yaptığı atölye çalışmasında robotların çalışma sistemi ve hareket etme becerileri incelenecek ve bir robot yapılacak.7-12 yaş aralığındaki çocukların ışık, elektronik ve makina bağlantısını kavrayacağı çalışma 24 Ocak 2009 Cumartesi günü, saat 10:30-12:30 arası Enerji Müzesi’nde yapılacak.

Geceyi Aydınlatıyorum – “Bir Lamba Sana Bir Lamba Bana”:

Elde edilen gelirin çevre okullara bağışlanacağı atölye çalışmasında, fizik öğretmeni ve amatör dramacı Volkan Bal eşliğinde 10-11 yaş arası çocuklar elektriği ve elektrik devrelerini oyunlarla keşfediyor, öğrendikleriyle otomatik yanan gece lambaları üretiyorlar. Üstelik çalışma sonrasında, lambalarından birini kendilerine saklayıp geri kalanını satılmak üzere SantralDükkan’a bırakarak eserlerini paylaşma imkanına sahipler. “Bir Lamba Sana Bir Lamba Bana” etkinliği, 24 Ocak Pazartesi günü saat 13:30 – 15:00 arası Santralİstanbul Enerji Müzesi’nde gerçekleşecek.

İstanbul’u Çiziyorum:

Çocuk kitapları yazarı ve çizer Özlem Şekercioğlu eğitmenliğinde 6-9 yaş arası çocuklara yönelik bu etkinlikte, İstanbul şiirleri ve masalları anlatılıp çocukları gözünden İstanbul resimleri yapılacak. 25 Ocak 2009 Pazar günü atölye çalışmalarında yapılan resimler 2010 yılında da “Çocukların İstanbul’u” adıyla sergilenecek.

Çılgın Kartonlar:

Eğitmenliğini Fransa’da ve İstanbul’da çocuklara yönelik atölye çalışmaları gerçekleştiren sanatçı Gökçe Okay Delarange’ın yaptığı “Çılgın Kartonlar” etkinliğinde, sıradan kutular yaratıcı küçükler tarafından birer sanat eserlerine dönüştürülüyor! Sıradanlığı geri dönüştürerek üç boyutlu ve rengarenk bir dünyanın yaratılmasını amaçlayan atölye çalışması, 7-12 yaş grubu için 25 Ocak 2009 Pazar günü saat 10:30 – 12:30 arasında Santralİstanbul Enerji Müzesi’nde.

Solar Salıncak:

Hiç güneş ışığından nasıl enerji elde edilir merak ettiniz mi? Eğitmenliğini elektronik mühendisliği öğrencisi Emre Uzun’un yaptığı bu atölye çalışmasında, çocuklar bir güneş panelinin nasıl çalıştığını öğrenecek ve basit elektronik devreleri oluşturarak güneş enerjisiyle sallanan salıncaklar üretecekler. “Solar Salıncak” atölyesi 7-12 yaş grubundaki küçük fizikçileri 25 Ocak 2009 Pazar günü saat 10:30 – 12:30 arasında eğlenceli bilimi keşfetmek için Santralİstanbul Enerji Müzesi’ne bekliyor.

Oyuncak Müzesi

Göztepe’de bulunan İstanbul Oyuncak Müzesi, özellikle sıradışı konulu atölyeleriyle çocukların ilgisini çekiyor. Daimi olan etkinlikler, yarıyıl tatilinde de çocuklar için kaçırılmaz bir eğlence fırsatı.

Theo dede ile oyuncak boyama atölyesi:

İstanbul Oyuncak Müzesi’nin Theo dedesi, her haftasonu çocuklarla beraber birbirinden sevimli tahta oyuncaklar yapıyor ve boyamayı öğretiyor. Hafta içinde ise bir gözetmen eşliğinde gerçekleştirilen atölye çalışması, hem el becerilerini geliştirmek hem de yaşıtlarıyla birlikte keyifli vakit geçirmek isteyen çocuklar için birebir.

Fosil keşif atölyesi:

‘Fosil bulma oyunu’ olarak tasarlanan atölye çalışmasının amacı “Fosil neye benzer?”, “Nerde bulunur?”, “Fosil bize ne anlatır?” gibi sorulara eğlenceli bir yöntemle cevaplar vermek. Çocuklar, Paleontog Dr. Nuran Filoreau eşliğinde yaptıkları kazıda kum havuzunda buldukları fosillerle ilgili bilgiler edinecekler. İki ayrı yaş grubuna göre hazırlanan atölye çalışması; 3-6 yaş arası çocuklar için her Salı saat 10:30’da, 7-11 yaş çocuklar arası çocuklar için ise her Çarşamba 15:30’da tekrarlanıyor.

İş Sanat

İş Sanat’ın yarıyıl tatili çocuk atölyeleri programı Işıl Kasapoğlu ve Karina Cheres tarafından hazırlanmış 3 atölye çalışmasından oluşuyor. 7-12 yaş arası çocuklar için düzenlenen her atölye çalışması 35 kişilik gruplarla gerçekleştiriliyor. Atölye çalışmaları, sabah 10:30-13:00 ve öğleden sonra 14:00-17:00 arası olmak üzere iki seanstan oluşuyor.

Kukla Atölyesi:

25, 26 ve 27 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek atölye çalışmasında; sabah Karina Cheres ve iki asistanı eşliğinde ip ve el kuklası yapımını öğrenen çocuklar, öğleden sonra kuklalarını kullanarak sergileyecekleri bir oyun hazırlayacak.

Maske Atölyesi:

28, 30 ve 31 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek atölyede çocuklar kendi yüz ve ellerinden maskeler yapmayı öğrenecekler ve eğitmenleri Cheres ve Kasapoğlu eşliğinde yaptıkları maskeleri süsleyecekler.

Oyunculuk Atölyesi:

1, 3 ve 6 Şubat tarihlerinde yapılacak olan atölye çalışması, çocuklara oyunculuğun temellerini vermeyi amaçlıyor. Yeni oyunlarla tanışan çocuklar, atölye çalışmasının sonunda göstermek üzere kendi oyunlarını hazırlayacaklar.

Aksanat

Sarkis/ Su İçinde Suluboya Atölyesi:

‘Suya yazan sanatçı’ olarak tanınan Sarkis’in ‘su içinde suluboya’ tekniğinin çocuklara öğretileceği atölye çalışmasının eğitmenliğini sanat eğitmeni Saadet İvecen yapacak. Ücretsiz atölye çalışması, 23 Ocak Cumartesi ve 31 Ocak Cumartesi olmak üzere iki sefer ve 11:30-12:30 saatleri arasında yapılacaktır.

İstanbul Modern

Yaratıcı Çocuklara Yaratıcı Atölye Programı:

İstanbul Modern tarafından hayata geçirilen “Gölge Oyunu” projesinde geleneksel gölge tiyatrosu, çocuklar için tam dört gün sürecek yaratıcı bir oyuna dönüşüyor. Atölyenin ilk gününde kendi hikayelerini yaratacak olan minikler, ikinci gününde dekor ve kostümler tasarlayacak. Üçüncü gün yapılacak olan provalarla beraber hazırlık aşaması tamamlanacak ve dördüncü gün çocuklar kendi hikayelerini anlatan gölge oyunlarını sahneleyecekler. Her hafta farklı bir gölge oyununun tasarlanacağı proje, iki oturumda gerçekleşecek.

27-30 Ocak 2009: 7-9 yaş grubu için 10.00, 10-12 yaş grubu için 13.00
3-6 Şubat 2009: 7-9 yaş grubu için 10.00- 10-12 yaş grubu için 13.00

Sakıp Sabancı Müzesi

Sürrealist minikler Sabancı Müzesi’ne!

“İstanbul’da bir sürrealist: Salvador Dali” sergisine bağlı bir etkinlik olarak Sakıp Sabancı Müzesi, yarıyıl tatilinde çocukları ve gençleri hem Dali’nin gizemli tablolarını keşfetmeye, hem de kendi sürreal eserlerini yaratmaya davet ediyor. Çeşitli aktivitelerin birleşiminden oluşan etkinlikte katılımcılar rehber eşliğinde sergiyi gezip sürrealizmi tanıyacak ve oyunlar eşliğinde tabloları yorumlamaya çalışıp hayal güçlerini geliştirecekler. Atölye çalışması 4-5, 6-7, 8-9, 10-11- 12-14 ve 15-17 yaş gruplarına ayrılarak Pazartesi hariç haftanın her günü gerçekleştirilecek.

Seanslar:

Sera Atölyede hafta içi (Pazartesi hariç):
1. Seans: 10.00 – 12.00
2. Seans: 13.00 – 15.00

Sera Atölyede hafta sonu:
1. Seans: 11.00 – 13.00
2. Seans: 14.00 – 16.00

Çadır Atölyede hafta içi (Pazartesi hariç):
1. Seans: 10.00 – 11.15
2. Seans: 11.00 – 12.15
3. Seans: 12.00 – 13.15
4. Seans: 13.00 – 14.15

Yorum yazın