Genel

Yarışmalar yeniden TV’lerin gözdesi oldu

Yazan: HaberVs

HaberVS Tüm dünyayı sarsan ekonomik kriz, Türkiye’deki televizyon kanallarında da etkisini göstermeye başladı. Firmaların reklam yatırımlarını azaltmaya gitmesi, kanalların da bazı tedbirler almasına neden oldu. Kanallar, bir yandan reytinglerini yüksek tutarak reklamverenin ilgisini çekmeye çalışırken, diğer yandan ise personel sayısını azaltma, büyük bütçeli yapımları yayından kaldırma gibi çeşitli yöntemlerle de maliyetlerini düşürmeye çalışıyorlar. Yılın ilk […]

HaberVS

Tüm dünyayı sarsan ekonomik kriz, Türkiye’deki televizyon kanallarında da etkisini göstermeye başladı. Firmaların reklam yatırımlarını azaltmaya gitmesi, kanalların da bazı tedbirler almasına neden oldu. Kanallar, bir yandan reytinglerini yüksek tutarak reklamverenin ilgisini çekmeye çalışırken, diğer yandan ise personel sayısını azaltma, büyük bütçeli yapımları yayından kaldırma gibi çeşitli yöntemlerle de maliyetlerini düşürmeye çalışıyorlar.

Yılın ilk iki haftasında, sekiz genel içerikli yayın yapan TV kanalını mercek altına alan Medya Takip Merkezi’nin (MTM) verilerine göre reklam spotu sayısında, Aralık ayının ilk iki haftasına oranla yüzde 20,7 düşüş tespit edildi. Firmaların reklam harcamalarını günden güne azalttığı 1-14 Ocak tarihleri arasında, toplam 50 bin 673 spot yayınlandı.

Aynı araştırmaya göre, yılın ilk iki haftasında reklam yatırımı en çok düşüş gösteren sektör, otomotiv oldu. Otomotiv sektörü reklamları, Aralık ayının ilk iki haftasına oranla yüzde 94 oranında geriledi. Reklam yatırımlarını en çok azaltan bir diğer sektör ise, yüzde 72’lik düşüşle, finans sektörüydü. En çok reklam veren sektörler arasında üst sıralarda yer alıp, kriz sürecinde reklam harcamaları dikkat çekici azalmalar gösteren diğer sektörler ise sırasıyla, mobilya (yüzde 63), yayıncılık (yüzde 48,8), dayanıklı tüketim malları (yüzde 33,8), GSM operatörleri (yüzde 31,6), gıda (yüzde 26) ve kişisel bakım (yüzde 24) sektörleri oldu.

Diğer yandan, bazı sektörler de reklam harcamalarını önemli ölçüde artırdı. Ocak ayının ilk iki haftasında reklam sayısında en çok artış tespit edilen sektör, yüzde 97’yle bilgi teknolojileri oldu. Reklam sayısını artıran diğer sektörler ise sırasıyla tekstil, kozmetik, ev temizlik ürünleri ve ısıtma sektörleri oldu.

Kriz en çok yerli dizileri vurdu

Ekonomik kriz en büyük etkisini, yüksek bütçelerle hazırlanan yerli dizilerde hissettirdi. Kanallar, yüksek maliyetli yerli dizileri ya yayından kaldırdı ya da yapımcılarla anlaşıp fiyat indirimine gitti. Kanalların başvurduğu son çözümlerden biri ise dizilerin yeni bölümlerini iki haftada bir yayınlamak oldu. Hal böyle olunca da kanallar, dizilerin tekrar bölümleriyle dolup taştı.

Reklamverenin bütçe kısıtlamasına gitmesi, TV kanallarının maliyet ve reyting kaygısıyla birleşince; yapımcılar bir yandan yerli dizilerin maliyetlerini azaltmaya diğer yandan da daha düşük maliyetle hazırlanabilen yarışma ve müzik/eğlence programlarına yönelmeye başladı.

Aynı araştırmanın sonuçlarına göre, kanalların yerli dizi yatırımları düşüş gösterdi. 1-14 Aralık döneminde sekiz kanalın prime-time kuşağında toplam 44 yerli dizi yayınlanırken, bu sayı ocak ayının aynı döneminde 32 adete geriledi.

Araştırma, kanalların birçoğunda dizilerin yeni bölümlerinin iki haftada bir yayınlandığını ortaya koydu. Kanallar, en büyük gelir kaynakları olan yerli dizilere reklam almakta da zorlanınca, prime-time’da yayımlanan reklam sayısı yüzde 20 oranında düşüş gösterdi. Tüm gün toplamında ise bu düşüş yüzde 18,6 oranında gerçekleşti.

Reklamverenin yerli dizi tercihinde ilk sırayı ATV aldı. Altısı yeni yapım olmak üzere 10 tane yerli diziyi izleyicileriyle buluşturan ATV, prime-time’da yeni yapımlarının yeni ve tekrar bölümleriyle boy gösterdi. Bu yapımlardan Elveda Rumeli, Adanalı ve Canım Ailem dizileri yeni bölümleriyle kesintisiz devam ederken; Avrupa Yakası, Parmaklıklar Ardında, Benim Annem Bir Melek dizileri ise iki haftada bir ekranlara gelen yapımlar oldu.

Farklı temadaki yerli dizileri ve hedef kitlesiyle değişiklik gösteren STV, firmaların en çok tercih ettiği ikinci kanaldı. Daha düşük maliyetli ve çoğunlukla “ilahi adalet” temalı dizileriyle dikkat çeken STV, yerli dizilere aldığı reklam sayısında artış yaşayan tek kanal oldu.

Kanalların kurtarıcısı yarışma programları…

Ekonomik krizle birlikte gelen yeni yayın döneminde kanalların kurtarıcısı, daha düşük maliyetli ve bol eğlenceli yarışma programları oldu. Yerli dizi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle yarışma programlarına yönelen kanallar, reklamverenin ilgisini de çekmeyi başardı. Aralık’ın ilk iki haftasına göre reklam alımını yüzde 13 artıran yarışma programları, başta Show TV, Fox ve Star olmak üzere, tüm kanalların kurtarıcısı oldu.

Show TV “Var Mısın Yok Musun?” ve “Yemekteyiz”, Fox “Çarkıfelek” ve “Mehmet Ali Erbil’le 50 Sarışın”, Star TV “Olmaz Böyle Şey” ve “Yabancı Gelin”, TRT 1 ise “Sen Türkülerini Söyle” yarışmalarını prime-time’a yerleştiren kanallar oldu.

Yorum yazın