Yaşam

Facebook adaleti

Yazan: Pınar Keleş

Kullanıcı sayısı 150 milyona ulaşan sosyal ağ Facebook, başarı hikayesinden ziyade son günlerde üyelerine uyguladığı sansürlerle gündeme geliyor. Site yönetimi geçtiğimiz yıl, bebek emziren annelerin profil fotoğrafı olarak kullandığı görüntüleri müstehcen olduğu gerekçesiyle engellemişti. Benzer bir müdahale, İsrail’in Gazze’ye saldırısını kınayan gruplara yapıldı. Son olarak İngiltere’nin Suffolk kentinde kestiği cezalar nedeniyle tepki toplayan bir trafik […]

Kullanıcı sayısı 150 milyona ulaşan sosyal ağ Facebook, başarı hikayesinden ziyade son günlerde üyelerine uyguladığı sansürlerle gündeme geliyor. Site yönetimi geçtiğimiz yıl, bebek emziren annelerin profil fotoğrafı olarak kullandığı görüntüleri müstehcen olduğu gerekçesiyle engellemişti. Benzer bir müdahale, İsrail’in Gazze’ye saldırısını kınayan gruplara yapıldı. Son olarak İngiltere’nin Suffolk kentinde kestiği cezalar nedeniyle tepki toplayan bir trafik polisini protesto etmek için açılan grup site yönetimi tarafından kapatıldı.

Yıllardır birbirini görmeyen eski dostları, dünyanın farklı yerlerinde aynı fikir etrafında toplanan insanları bir araya getiren sosyal ağ Facebook, sadece sanal alemin değil son yılların en başarılı ticari projelerinden biri olarak niteleniyor. Her gün ortalama 450 bin kişinin katıldığı bu sosyal paylaşım sitesinin Türkiye’deki kullanıcı sayısının sekiz milyonu geçtiği söyleniyor. Üyeler kendileri için oluşturdukları profil sayfasına fotoğraflarını, videolarını yükleyebiliyor. Duyurmak istedikleri bir etkinlik, dikkat çekmeyi arzuladıkları bir kişi ya da olay ya da protesto etmek istedikleri bir konu üzerine gruplar oluşturabiliyor.

Facebook’u kötüye kullanmak!

Sitede İsrail’in geçtiğimiz günlerde sona eren Gazze saldırısına tepki olarak bir çok grup oluşturuldu. Site yönetimi Türk üyelerin açtığı ve Filistin yanlısı olan “Filistin halkı yalnız değildir” ya da “İsrail’in Filistin katliamını kınıyorum” gibi grupların üyelerine şu uyarı mesajlanı gönderdi: “Sistemimiz sitedeki bazı özellikleri kötüye kullandığınızı belirledi. Bu e-posta bir uyarı niteliğindedir. Facebook’un özelliklerini kötüye kullanmak ya da Facebook kullanım koşullarını ihlal etmek hesabınızın kapatılmasına neden olabilir. Anlayışınız ve işbirliğiniz için şimdiden teşekkürler.”

Uyarı mesajı bu grupların üye sayısının artmasına engel olamadı. Uyarı gönderilen üyeler, “Gelen mesajı okuduğum gibi sildim. Bu beni korkutmaz, protestoma devam edeceğim” diyordu.

Polisi tehdit eden grup

Site yönetimi, son olarak İngiltere’nin Suffolk kentinde kestiği cezalar nedeniyle tepki toplayan bir trafik polisine karşı oluşturulan bir grubu kapattı. “Terminatör” lakaplı 60 yaşındaki trafik müdürü John Woodgate’in, tolerans göstermeden çok sayıda kestiğini düşünen üyeler, tepkilerini Facebook’ta kurdukları grup ile dile getirmek istedi. Gruba katılan üye sayısı kısa sürede büyük artış gösterdi. Yönetim ise “hakaret ve müstehcenlik içeren mesajların olması ve kişiyi tehdit eder nitelikte olması” gerekçesiyle grubu kapattı.

“Emzirmek çıplaklık değildir!”

Facebook yönetiminin en çok ses getiren müdahalesi geçtiğimiz yıl yaşanmıştı. Yönetim, profillerinde bebeklerine süt verirkenki görüntülerini kullanan bazı annelerin fotoğraflarını
Müstehcen buldu ve yasaklama getirdi. Gerekçe, fotoğraflarda göğüs ucunun aleni olarak görünmesinin kuralları ihlal etmesiydi. Çünkü yöneticilere göre Facebook çocuklar dahil her üyenin güvenliğini sağlamak durumundaydı. Sitenin “çıplaklık” olarak nitelediği bu fotoğrafların kaldırılmasına kadın kullanıcılar kadar erkek üyeler de tepki gösterdi.

Kadınlar site içerisinde “Hey Facebook, emzirmek çıplaklık değildir!” ve “Hey Facebook, emzirme fotoğrafları pornografi değildir” isimli gruplar açtı. Bu gruplara da binlerce kadın çocuğunu emzirirken çekilmiş fotoğraflarını koydu. Tepkilerini site dışarısına da taşıyan bir grup kadın Kaliforniya, Palo Alto’da bulunan şirket merkezinin önünde gösteri düzenledi. Erkek kullanıcılar ise, göğüslerini gösteren fotoğraflarla bu tepkiye ortak oldu.

Yorum yazın