Genel

“Yavru iddianame”de ağır suçlamalar

Yazan: Ahmet Şık

Ergenekon soruşturmasının mahkemeye sunulan ikinci iddianamesi bugün (25 Mart 2009) kabul edildi. Mahkemenin iddianameyi kabul etmesiyle aralarında emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’un da bulunduğu 56 sanık hakkında daha dava açılmış oldu. Sanıklara darbe planlamak, örgüt kurmak ve yönetmek, örgüt üyeliği, fişleme yapmak, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri elde etmek, halkı isyana tahrik, askerleri itaatsizliğe […]

Ergenekon soruşturmasının mahkemeye sunulan ikinci iddianamesi bugün (25 Mart 2009) kabul edildi. Mahkemenin iddianameyi kabul etmesiyle aralarında emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’un da bulunduğu 56 sanık hakkında daha dava açılmış oldu. Sanıklara darbe planlamak, örgüt kurmak ve yönetmek, örgüt üyeliği, fişleme yapmak, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri elde etmek, halkı isyana tahrik, askerleri itaatsizliğe teşvik etmek gibi 23 ayrı suçlama yöneltildi. Muvazzafken soruşturmaya dahil edilen 4 teğmen ve emekli olmuş rütbeli 7 askerle birlikte toplam 11 asker sanığın yer aldığı iddianamede tutuklu sanıklardan JİTEM’in kurucularından Emekli Albay Arif Doğan ile Muzaffer Öztürk’e uyuşturucu ticareti yapmak suçlamaları da yöneltildi. Soruşturmayı yürüten 6 savcı tarafından hazırlanan yaklaşık 2 bin sayfalık iddianame 15 gün önce, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulmuştu. Davanın ilk iddianamesinde de 86 sanık bulunuyordu.

Asker, gazeteci, siyasetçi sanıklar

Emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Emekli Tuğamiral İlker Güven, Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Emekli Hakim Albay Tanju Güvendiren, emekli albay Arif Doğan, teğmenler Mehmet Ali Çelebi, Noyan Çalıkuşu, Eren Mumcu, Hasan Hüseyin Uçar ikinci iddianamenin asker sanıkları olarak davadaki yerlerini aldı. Tuttuğu notlar ve günlüklerden darbe planlarının içinde yer aldığı ortaya çıkan Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan, Ufuk Büyükçelebi, Fatma Sibel Yüksek, Merdan Yanardağ, Adnan Bulut ve Evrim Baykara da yeni iddianameyle birlikte Ergenekon’un sanık gazetecileri arasına katıldı. Gazeteci sanıklara darbe girişiminde bulunmak, örgüt üyesi olmak ve devlete ait gizli bilgileri bulundurmak suçlamaları yöneltildi. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün eşi Ferda Paksüt’ün örgüte bilerek yardım etmekle suçlandığı iddianamede AKP eski Milletvekili Turhan Çömez darbe girişiminde bulunmak ve silahlı terör örgütü üyesi olmakla, yine AKP eski Milletvekili Emin Şirin de örgüt üyeliğiyle suçlandı.

Sırada 77 şüpheli daha var

İstanbul Cumhuriyet Savcıları Ercan Şafak, Mehmet Ali Pekgüzel, Fikret Seçen, Mehmet Murat Yönder, Zekeriya Öz ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan ve 9 kişinin örgüt yöneticisi olmakla suçlandığı iddianamenin kabulüyle birlikte Ergenekon soruşturmasıyla ilgili ikinci dava da açılmış oldu. Ancak mahkeme, soruşturmanın halen süren 86 sanıklı ilk davasıyla birleştirilmesi yönünde karar vermedi. İlk duruşma tarihi 20 Temmuz 2009 olarak belirlenen ikinci dava ile halen sürmekte olan davanın birleştirilmesi yönündeki savcılığın talebi mahkemece daha sonra değerlendirilecek. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2. iddianameyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada; 19’u tutuklu toplam 56 sanık olduğu, haklarında halen soruşturma sürdürülen 48’i tutuklu 77 şüpheli daha bulunduğu belirtildi. Açıklamada, 5 bölümden oluşan yeni iddianamenin birinci bölümünde, Ergenekon soruşturmasının başlangıcı ve ilk iddianemenin özetinin yapıldığı; ikinci bölümde de soruşturmanın sonraki aşamaları ve Ergenekon örgütünün anlatıldığı belirtildi. Yeni iddianamenin üçüncü bölümünde örgütün işlediği iddia edilen suçlar; dördüncü. bölümde de örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkilerinin yer aldığı belirtildi. Başsavcılığın açıklamasında daha sonra iddianamenin son bölümünde, haklarında dava açılan sanıkların bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukuki durumlarının işlendiğine yer verildi.

Vahim suçlamalar

İddianamede yer alan sanıklar ile haklarında yöneltilen suçlamalar şöyle:

Şener Eruygur: Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme; hukuka aykırı olarak kişileri, verileri kaydetme; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engellemeye teşebbüs etme; yargıç üzerinde nüfuz kullanmak; devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma; Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme; devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek.

Hurşit Tolon: Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme; hukuka aykırı olarak kişileri, verileri kaydetme; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engellemeye teşebbüs etme; yargıç üzerinde nüfuz kullanmak; devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma; Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme; devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek.

Levent Ersöz: Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme; hukuka aykırı olarak kişileri, verileri kaydetme; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engellemeye teşebbüs etme; Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme; resmi belgede sahtecilik.

Hasan Atilla Uğur: Silahlı terör örgütü yönetme; pek az sayıda mermi bulundurma veya taşıma; bir adet ateşli silah ve mutat sayıdati mermileri bulundurma; hukuka aykırı olarak kişileri, verileri kaydetme; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engellemeye teşebbüs etme; Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek.

Mustafa Balbay: Silahlı terör örgütüne üye olma; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engellemeye teşebbüs etme; devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma; Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme; devyetin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, açıklanması yasaklanan gizli belgeleri temin etmek.

Sinan Aygün:
Silahlı terör örgütüne üye olma; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engellemeye teşebbüs etme; Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek.

İlker Güven: Silahlı terör örgütüne üye olma; açıklanması yasaklanan gizli belgeleri temin etmek.

Birol Başaran: Silahlı terör örgütüne üye olma; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engellemeye teşebbüs etme; Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmek.

Barbaros Hayrettin Altıntaş: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Erol Mütercimler: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Emin Şirin: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Hakan Şanlı:
Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Yüksel Dilsiz: Silahlı terör örgütüne üye olma; hukuka aykırı olarak kişileri, verileri kaydetme; hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek.

Turhan Çömez:
Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engellemeye teşebbüs etme; silahlı terör örgütüne üye olmak.

Ferda Paksüt:
Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek.

Halis Yavuz Işıklar:
Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Ufuk Mehmet Büyükçelebi: Silahlı terör örgütüne üye olmak; ruhbatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma.

Tanju Güvendiren:
Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Tuncay Özkan:
Silahlı terör örgütüne üye olma; bir adet ateşli silah ve mutat sayıdaki mermileri bulundurma; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engellemeye teşebbüs etme; tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme; devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme; ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma; açıklanması yasaklanan gizli belgeleri temin etmek.

Adil Serdar Saçan: Silahlı terör örgütüne üye olma; açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklamak.

Gürbüz Çapan: Silahlı terör örgütüne üye olma; bir adet ateşli silah ve mutat sayıdaki mermileri bulundurma; ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurmak.

Emcet Olcaytu:
Silahlı terör örgütüne üye olma; özel hayatın gizliliğini ihlal etme; hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek.

Adnan Türkkan:
Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Tunç Akkoç: Silahlı terör örgütüne üye olma; hukuka aykırı olarak kişileri verileri kaydetme; hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek.

Mesut Özcan:
Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Hüseyin Nazlıkul: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Adnan Bulut:
Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Merdan Yanardağ:
Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Murat Ağırel: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Selim Utku Gümrükçü: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Mahir Akkar: Silahlı terör örgütüne üye olma; bir adet ateşli silah ve mutat sayıdaki mermileri bulundurmak.

Evrim Baykara: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Fatma Sibel Yüksek: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Osman Gürbüz: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Arif Doğan: Silahlı terör örgütüne üye olma; uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama; sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması, taşınması; bulundurulması; açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etmek.

Muzaffer Öztürk: Silahlı terör örgütüne üye olma; uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama; sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması, taşınması; bulundurulması; örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek.

Levent Temiz:
Silahlı terör örgütüne üye olma; bir adet ateşli silah ve mutat sayıdaki mermileri bulundurmak.

Ertaç Giray: Silahlı terör örgütüne üye olma; 2863 sayılı kanuna aykırılık; örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek; ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurmak.

Hüseyin Keskin: Silahlı terör örgütüne üye olma; örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek; ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurmak.

Durmuş Ali Özoğlu: Silahlı terör örgütü yönetme; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engellemeye teşebbüs etme; askerleri itaatsizliğe teşvik etme; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek.

İbrahim Özcan: Silahlı terör örgütü yönetme; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engellemeye teşebbüs etme; hukuka aykırı olarak kişileri, verileri kaydetme; askerleri itaatsizliğe teşvik etme; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme; hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek.

Kemal Aydın: Silahlı terör örgütü yönetme; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engellemeye teşebbüs etme; askerleri itaatsizliğe teşvik etme; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek.

Neriman Aydın: Silahlı terör örgütü yönetme; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engellemeye teşebbüs etme; hukuka aykırı olarak kişileri, verileri kaydetme; yargıç üzerinde nüfuz kullanma; askerleri itaatsizliğe teşvik etme; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme; hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek.

Mehmet Ali Çelebi: Silahlı terör örgütü yönetme; hukuka aykırı olarak kişileri, verileri kaydetme; hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek.

Noyan Çalıkuşu: Silahlı terör örgütüne üye olma; hukuka aykırı olarak kişileri, verileri kaydetme; hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek.

Eren Mumcu:Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Önder Koç: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Hasan Hüseyin Uçar: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Yaşar Tozkoparan: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Doğukan Yorulmaz:
Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Hatice Bahtiyar: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Hamza Demir: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Ercüment Ovalı: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Muhammed Murat Avar:Silahlı terör örgütüne üye olma; hukuka aykırı olarak kişileri, verileri kaydetme; hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek.

Siyami Yalçın: Silahlı terör örgütüne üye olma; hukuka aykırı olarak kişileri, verileri kaydetme; hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek.

Süleyman Solmaz: Silahlı terör örgütüne üye olmak.

Yorum yazın