İnternet kullanıcıları için dünün sürprizi Google Groups sayfasının mahkeme kararıyla engellenmesi oldu. Haberi ilk yazan bloglardan biri shiftdelete.net, Google grup sayfalarının kapatıldığını “Ve Google” kapandı!” başlığıyla duyurdu. “Beklenen ceza sonunda geldi ve Google da mahkeme kararı ile kapandı. Google’ın kapatılma nedenini ve konunun detaylarını açıklıyoruz. Kullanıcılar şokta.” spotuyla verilen haberde http://groups.google.com adresindeki Google Groups ana sayfasına erişimi engelleyen mahkeme kararı tam metin olarak aşağıdaki gibi yer aldı:
“Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir.
T.C. Silivri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi 14.03.2008 tarih ve 2008/15 Nolu Kararı gereği bu siteye erişim engellenmiştir.
Access to this site has been suspended in accordance with decision no: 2008/15 of T.C. Silivri 2.Civil Court of First Instance.”
Bu duyurunun ardından internet siteleri ve bloglarda kapatma haberi hızla yayıldı. Google’da grubu bulunanların grup ana sayfalarına erişebilmeleri için Youtube yasağı sırasında önerilen yolların geçerli olduğu ve herkesin kendi sayfasına daha önceden anlatılan yöntemlerle kolayca ulaşabileceği internet üzerinde hızla yayıldı.
Haber yayılırken, sitenin kapatma nedeniyle ilgili ilk haber turk.internet.com tarafından duyuruldu. Teknoloji ve internet haberlerinin izlendiği önemli kaynaklardan biri olan turk.internet.com’da Metin Yılmaz imzasıyla yer alan özel haberde sitenin kapatılma nedeninin “hakaret” olduğu yazıldı. Herkes başlığı okuyup “yine Atatürk’e mi hakaret edildi?” diye düşünürken, haberi okuyanlar kapatma nedeninin daha önce de WordPress ve Ekşi Sözlük’ün kapatılmasına da neden olan Adnan Hoca olduğunu anladılar. Metin Yılmaz haberinde, Adnan Hoca olarak bilinen Adnan Oktar’ın “kişilik haklarına saldırı” gerekçesiyle Silivri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden bu kararı aldırdığını belirterek Google yetkililerinin de karar metnine ulaşmaya çalıştıklarını duyuruyordu.
Konunun kaynağını merak edip http://groups.google.com adresine girebilenler de arama bölümüne “adnan oktar” yazdıklarında, kapatma nedenini görebiliyorlar.
Bu arada erişimin yalnızca Google Gruplar’ın ana sayfalarıyla sınırlı olduğunu ve gruplara atılan mesajların da üyelere ulaştığını test ederek öğrendik.
Türk yetkililer, interneti sansürlemenin teknik olarak mümkün olmadığını hala öğrenememiş görünüyor ve aslında gölgelerle kılış şakırdatmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Çünkü kapatılan sitelere girmenin yolları var zaten. Ya da en azından, kapatılan site başka bir isimle yayınlarına devam edebiliyor.
Türkiye, geçen sene dünyanın en büyük video paylaşım sitesi olan YouTube’u Atatürk’e hakaret içeren görüntülere yer verdiği gerekçesiyle üç kere kapatmıştı.
Bu yıl da, 20 Mart’ta, PKK’nın propagandasını yaptığı iddia edilen ozgurgundem.org sitesi mahkeme kararıyla süresiz kapatıldı. Siteye 1 Nisan’dan beri erişilemiyor. Fırat haber ajansının sitesine de 11 Şubat’tan bu yana erişmek mümkün değil.
Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü (www.rsf.org) sitelerin mahkeme kararları ve neden kapatıldıkları konusunda resmen bilgilendirilmediğini, üstelik kendilerini savunma hakkı da verilmediğini söyledi.
Kasım 2007’de çıkan ve internet yayıncılığı ile siber-suçları düzenleyen yeni yasa, sitelerin adli soruşturma süresinde kapatılmasına elveriyor.
Indymedia Istanbul’un sitesine de (http://istanbul.indymedia.org) 21 Mart’tan beri askeri mahkemenin kararıyla girilemiyor. Durumu kınayan Sınır Tanımayan Gazeteciler, kararın haksız olduğunu, sadece sorun teşkil eden içeriği çıkarmak varken tüm sitenin kapatılmasının anlaşılmaz olduğunu duyurdu.