Genel

“1 Mayıs’ta Taksim’e” demek suç değil

Yazan: HaberVs

Medyakronikinfo@medyakronik.com DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 2007 yılında 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlama çağrısı yaparak, “Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırttığı” iddiasıyla 3 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada beraat etti.Şişli 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada DİSK Genel Başkanı Çelebi yazılı savunma yaptı. Çelebi yazılı savunmasında, “Biz Konfederasyon olarak, kimseyi suç […]

Medyakronik
info@medyakronik.com

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 2007 yılında 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlama çağrısı yaparak, “Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırttığı” iddiasıyla 3 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada beraat etti.
Şişli 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada DİSK Genel Başkanı Çelebi yazılı savunma yaptı. Çelebi yazılı savunmasında, “Biz Konfederasyon olarak, kimseyi suç işlemeye davet etmedik, suça teşvik etmedik. Biz, gerek İstanbul Valiliği’ne gerekse de kamuoyuna, anayasa ve uluslararası sözleşmeler başta olmak üzere hukuktan kaynaklanan demokratik haklarımızı hatırlatıp, bu hakları kullanacağımızı ifade ettik” dedi.

Ülkenin bütün yurttaşlarına, kesimlerine açık, herkesin özgürce gösteri yaptığı Taksim Meydanı’nın işçilere yasaklanmasını kabul etmek istemediklerini ifade eden Çelebi, “Buna karşı toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının anayasa ve usulüne göre kabul edilmiş uluslararası sözleşmelere göre kullanılması gerektiğini, bunun suç olmadığını ifade etmek, suça teşvik olarak nitelenemeyeceği gibi, düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde bir davranış olup, Anayasa’nın 90. maddesinde yapılan son değişiklik ve uluslararası sözleşme hükümleri karşısında ortada suça konu davranış da bulunmamaktadır” diyerek beraatini talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Çakırtaş, esas hakkındaki mütalaasında, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 21’inci maddesi kapsamında kalan atılı suçun unsurları oluşmadığından sanığın beraatına karar verilmesini talep etti. Son sözü sorulan Süleyman Çelebi, “Biz suç işlemedik. Yasal görevlerimizi yapmaya çalıştık” dedi. Mahkeme heyeti, Çelebi hakkında beraat kararı verdi.

Yorum yazın