Genel

Tersanelerde güvenlik de yok sigorta da

Yazan: HaberVs

Medyakronikinfo@medyakronik.com Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişlerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in talimatıyla son 1 yılda 98 işçinin öldüğü Tuzla’daki tersanelerde işçilerinin sosyal güvenlik haklarına ilişkin yaptığı denetimlerde çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Çalışan 15 bin 414 işçiden, 11 bin 165’inin sigortalarının sorunlu olduğu ortaya çıkan denetimlerde 307 işyerinde yapılan incelemelerde 160 da kaçak işçiye rastlandı. […]

Medyakronik
info@medyakronik.com

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişlerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in talimatıyla son 1 yılda 98 işçinin öldüğü Tuzla’daki tersanelerde işçilerinin sosyal güvenlik haklarına ilişkin yaptığı denetimlerde çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Çalışan 15 bin 414 işçiden, 11 bin 165’inin sigortalarının sorunlu olduğu ortaya çıkan denetimlerde 307 işyerinde yapılan incelemelerde 160 da kaçak işçiye rastlandı. İşyerlerinden ikisinin ise tamamen kaçak olduğu belirlendi.

SGK müfettişlerinin 22-30 Mayıs 2008 tarihleri arasında alt ve asıl işveren olmak üzere toplam 307 işyerinde yaptığı denetimlerde 114 işyerinde herhangi bir soruna rastlanmazken 191 işyerinde çeşitli sorunlar tespit edildi. İşyerlerinde ‘çalışıyor’ tespiti yapılan 15 bin 414 işçinin yüzde 72’sinden fazlasına karşılık gelen 11 bin 165’inin sigortalılıklarında sorunlarla karşılaşıldı. Denetimlerde, işçilerin sigortalarının eksik gün ve düşük kazanç üzerinden bildirilmesi gibi uygulamalar tespit edildi. İşçilerden 160’ının ise tamamen kaçak olduğu belirlendi. Bu denetimler sonunda sosyal güvenlik mevzuatına uymayan veya aykırılık tespit edilen işyerlerine toplam 100 bin 385 YTL idari para cezası uygulandı.

Bakan Faruk Çelik’in Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde incelemelerde bulunmasının ardından bölgede 13 Eylül 2007 tarihinden bu yana yapılan iş teftiş ve beş ayrı denetimin sonuçları da hayli ilginç. Denetimlerde toplam 641 alt ve asıl iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği, sosyal güvenlik ve işin yürütümü açısından incelemelerde bulunuldu. İşyerlerindeki noksanlıklar ve mevzuata aykırılıklar nedeniyle toplam 2 milyon 394 bin 728 YTL idari para cezası uygulandı.

Denetimler sonunda ayrıca bugüne kadar işçilerin yaşamı için tehlikeli hususlar tespit edilen dört işyerinin kapatılmasına, 19 işyeri ile ilgili işin kısmi durdurulmasına karar verildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde görevli müfettişlerin Tuzla Tersaneler Bölgesi’ndeki teftişleri devam ediyor.

Yorum yazın