Genel

2010’un AKM ile imtihanı

Yazan: HaberVs

Mimar Tabanlıoğlu’nun Ekim 2008’de tamamladığı Atatürk Kültür Merkezi yenileme projesinin uygulama ihalesi dokuz ay sonra yapıldı. İnşaatın 210 günde tamamlanacağının söylenmesine rağmen, AKM’nin 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti’ne yetişip yetişmeyeceği belli değil.

Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) aylardır beklenen yenileme ihalesi önceki gün sonuçlandı. Habertürk gazetesinde 24 Temmuz günü Ercan Sarıkaya imzasıyla yayınlanan habere göre AKM’nin onarım, güçlendirme ve tesisat sistemlerinin yenilenmesini içeren ihaleyi, en düşük teklifi veren Özsoy İnşaat, 64 milyon 883 bin TL bedelle kazandı. 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesinin en önemli kalemlerinden biri olan ancak bir türlü başlanamayan AKM’nin yenilenmesi, 2010’a yetişmeyeceği yönünde endişe uyandırıyordu. İhale sonuçlanmasıyla birlikte yenileme çalışmalarının 210 günde tamamlanacağı bildirildi.

HaberVs, yenileme projesini karşılıksız yapan Tabanlıoğlu Mimarlık şirketinin yöneticisi Mimar Murat Tabanlıoğlu ile Mart ayında görüşmüş ve Ekim 2008’de teslim ettikleri avan projenin neden uygulama safhasına geçemediğini sormuştu. “AKM Ayasofya değil”. Tabanlıoğlu 3 Mart 2009’da HaberVs muhabirleri Aliye Aral ve Gökhan Tan’a projenin, bürokratik nedenlerle sürecin yavaş işlediğini ancak aşama aşama yapıldığı taktirde 2010’a
yetişebiliceğini söylemişti.

Çolakoğlu: “Önümüzde 10 ay var” (Ekim 2008)

Murat Tabanlıoğlu ile bu görüşmeyi gerçekleştirdiğimiz tarihte, Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, uzun süredir devam eden “istifa edecek” söylentilerine rağmen halen görevinin başındaydı. Çolakoğlu bu röportajdan üç gün sonra, yürütme kurulunun seçilmiş üç üyesiyle birlikte istifasını açıkladı. Başkan ve üyeler, istifa nedenleriyle ilgili detaylı bilgi vermedi. Ancak Murat Tabanlıoğlu’nun, AKM’nin avam projesini teslim ettiği tarihte (Ekim 2008), basın toplantısında AKM hakkında verdiği taahhüt, istifasını hazırlayan nedenler hakkında da fikir veriyordu. Çünkü Çolakoğlu o tarihte “AKM’nin yenilenerek yüzakı bir proje olarak tekrar kullanıma açılması için önlerinde 10 ay gibi kısa bir süre olduğunu” söylüyordu. Oysa bu tarihten itibaren yaklaşık 10 ay geçmesine rağmen yenileme çalışmaları bir türlü başlayamadı.

Yürütmeyi durdurma

Gelgelelim yenileme ihalesinin sonuçlarının duyurulduğu gün, İstanbul 9. Bölge İdare Mahkemesi ihale projesi için yürütmeye durdurma kararı aldı. Milliyet gazetesinden Gürkan Akgüneş’in bugünün tarihini taşıyan haberine göre mahkeme bu kararı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası’nın Ocak 2009’da yaptığı başvuruyu dikkate alarak aldı. Sendika mahkemeye, “Mevcut yapının tamamen yok sayıldığı ve yapının yıkılmadan değiştirildiği” gerekçesiyle başvurmuştu. Sedikaya göre bu durum, Cumhuriyet döneminin simge yapıları arasında yer alan AKM’ye uygulanmak istenen proje, korumacılık mevzuatına aykırıydı.

İdare mahkemesinin kararı sonrasında AKM’deki çalışmaların başlayıp başlayamayacağı henüz kesinleşmedi. Karar, “mahkeme sonuçlanana kadar AKM’de hiçbir şey yapılamaz” hükmünü taşıyor ise, AKM’nin 2010’a yetişmesi nededeyse imkansız hale geliyor.

Yorum yazın