Genel

ABD Başkonsolosluğu önünde polislere saldırı

Yazan: HaberVs

Medyakronikinfo@medyakronik.com ABD’nin İstinye’deki İstanbul Başkonsolosluğu önündeki polis noktasına yapılan saldırıda 3 polis öldü. Polislerin karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada saldırganlardan 3’ü öldürülürken, olay yerine geldikleri araçla kaçan bir saldırgan ise aranıyor. Pasaport kayıtlarından kısa süre önce Afganistan’a giriş çıkış yaptıkları belirlenen saldırganların El Kaide örgütü üyesi oldukları düşünülüyor. 3 polis 3 saldırgan öldü Kimlikleri henüz […]

Medyakronik
info@medyakronik.com

ABD’nin İstinye’deki İstanbul Başkonsolosluğu önündeki polis noktasına yapılan saldırıda 3 polis öldü. Polislerin karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada saldırganlardan 3’ü öldürülürken, olay yerine geldikleri araçla kaçan bir saldırgan ise aranıyor. Pasaport kayıtlarından kısa süre önce Afganistan’a giriş çıkış yaptıkları belirlenen saldırganların El Kaide örgütü üyesi oldukları düşünülüyor.

3 polis 3 saldırgan öldü

Kimlikleri henüz açıklanmayan 4 saldırgan bugün (9 Temmuz Çarşamba) sabah 10.30 sıralarında plakası belirlenemeyen bir otomobille İstinye’deki Kaplıcalar Sokak üzerinde bulunan ABD İstanbul Başkonsolosluğu’na geldi. Konsolosluk yakınlarındaki bir oto yıkamacıya araçlarını parkeden saldırganlardan 3’ü ellerinde otomatik silahlar ve bir pompalı tüfekle polis kulübesinin bulunduğu noktaya doğru yürümeye başladı. Yaklaşık 80 metre kadar yürüyen saldırganları fark eden polisler kurşungeçirmez camlı kulübeye girdi. Herhangi bir engelle karşılaşmayan saldırganlar ise polislerin bulunduğu kulübeye kadar gelip ateş etmeye başladı. Polislerin de karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmaya olay yerinden geçmekte olan bir trafik ekibinde görevli polisler de katıldı. Yaklaşık 2 dakika süren çatışmada 3 polis memuru ile saldırganlardan 3’ü öldü. Diğer saldırgan olay yerine geldikleri araçla birlikte kaçmayı başardı. Saldırıda bir polis memuru ile Trafik Vakfı’nda görevli bir kişi de yaralandı.

Olayın duyulması üzerine çok sayıda polis ekibi ve ambulans bölgeye sevkedildi. İlk yardım ekiplerinin gelmesinden sonra İstinye Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralı polislerden ikisi yapılan tüm müdahalelerde rağmen kurtarılamadı. Hayati tehlikeleri bulunmayan kol ve omuzlarından yaralı birisi polis memuru 2 yaralı ise İstinye Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Olay yerine sevkedilen çok sayıda polis ekibi kaçan saldırganın yakalanabilmesi için geniş çaplı aramalara başladı. MOBESE kameralarından da inceleme yapılırken, bölgede polis helikopterleri de keşif uçuşu yapıyor.

Olay yerinde incelemelerde bulunan İstanbul Valisi Muammer Güler de gazeteciler yaptığı açıklamada saldırganların doğrudan vize kapısında görevli polislerin bulunduğu kulübeye saldırıda bulunduğunu söyledi. Polislerin karşılık vermesi üzerine çatışma çıktığını belirten Vali Güler, “3 polis memurumuz şehit verdik. Saldırıda bulunan 3 kişi olay yerinde öldürüldü. Olay yeri inceleme ekipleri kimliklerle ilgili olsun silah, balistik tespiti olsun her konuda detaylı araştırma yapıyorlar. Polisimiz bunlarla ilgili her türlü tespiti yapacaktır ve bütün yönleri ile araştıracaktır. İki saldırganın kimliğinin tespit edildi ve Türk uyruklular. Olayda pompalı tüfekler var. Savcılar olayı her boyutuyla araştırıyor. Şüpheli bir araç araştırılıyor” demekle yetindi.

Wilson: “Ergenekon’la ilgisi yok”

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile konuya ilişkin bir görüşme yaptı. Toplantı sonrası açıklama yapan Beşir Atalay, “3 şehidimiz var. 3 saldırgan da ölü olarak yakalandı. Olay çok taze detayları ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Daha fazla bir şey söyleyemiyoruz. Ben de birazdan İstanbul’a gidip yerinde inceleme yapacağım. Teröristlerle ilgili daha fazla bilgi veremeyiz şu anda. Bir araba konusu var. O da araştırılıyor” dedi. Daha sonra İstanbul’a gelerek olay yerinde incelemelerde bulunan Bakan atalay daha sonra yaralı polisleri de tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada Türk yetkilileriyle ABD’lilerin ortak bir çalışmayla olayı çözeceklerini söyledi. Ergenekon soruşturması ile saldırının birbirleriyle bağlantısı olmadığını belirten Wilson, “Zaten elimizde böyle bir bilgi de yok. Uluslararası Terörizm mücadelesi konusunda iki ülke birlikte hareket etmektedir. Bizim görevlilerimiz şu an birlikte çalışıyorlar. Saldırı sonrasında İstanbul’da Ankara’da Adana’daki konsolosluklarımız için ek güvenlik talep ettik. Bizim binamız elçiliğimizdeki ve bütün Türk yetkililerin hepsine müteşekkiriz. ABD Türkiye’nin yakın dostu ve müttefiki olmaya devam edecektir. Bizi bu terör saldırıları yıldıramaz” dedi.

Saldırganlar Afganistan’a gidip gelmiş

Bu arada öldürülen 3 saldırganın kimlik tespit çalışmaları ve poliste kaydının olup olmadığı araştırılıyor. Kimliği belirlenen iki saldırganın Bitlis nüfusuna kayıtlı Erkan Kırgız (26), Iğdır nüfusuna kayıtlı Masum Topçil ile Bülent Çınar olduğu belirlendi. Pasaport kayıtlarında yapılan incelemede saldırganlardan Kargın ve Topçil’in kısa süre önce Afganistan’a giriş çıkış yaptıkları tespit edildi. Polis yetkililerinden edinilen bilgiye göre saldırganların El Kaide’nin Afganistan yapılanmasını oluşturan ve örgütün liderlerinden Ebu Necif El Afgani’ye bağlı Afgani grubu içinde oldukları düşünülüyor. Cesetleri Adli Tıp Kurumu’na kaldırılan saldırganların, başka bir suça karışıp karışmadıklarının ortaya çıkartılması için parmak izi ve kan örneklerinin alındığı belirtildi. Olayda kullanılan ve saldırganlardan ele geçirilen pompalı tüfek ve tabancaların da ayrı bir suçta kullanıp kullanılmadığının belirlenmesi için incelendiği bildirildi. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Bülent Çınar’ın Bayrampaşa’daki evine baskın düzenleyerek ağabeyi Atilla Çınar ile Ömer Öztayan isimli kişiyi gözaltına aldı.

Bu arada saldırıda ölen olan polislerden Sarıyer Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Nedim Çalık’ın konsolosluk önünde görevli olduğu, Erdal Öztaç ve Mehmet Saçaklıoğlu’nun da olay yerinden geçmekte olan trafik ekibinde görevli olduğu öğrenildi. Trafikçi polislerin 15 gün önce göreve başladıkları belirtildi. İstinye Devlet Hastanesi’nde tedavileri süren yaralı polisin Osman Dağlı, Trafik Vakfı’na ait çekicide şoförlük yapan kişinin de Ferit Özcan olduğu belirtildi. ABD Başkonsolosluğu’nun önünde vize almak isteyen vatandaşların saldırı sırasında içeride bulunması olası bir yaralanma ya da ölümü de engelledi.

Başsavcı: “Olay terörist saldırı”

Saldırından sonra olay yerinde inceleme yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de yaptığı açıklamada, ABD konsolosluğuna bir terörist saldırı düzenlendiğini belirterek, “Olay yerindeki tespitlere göre saldırıda tabanca ve pompalı tüfek kullanılmış. Saldırı 25-30 yaşlarında 4 kişi tarafından yapılmış. İlk tespitlere göre, olayın oluş şekli, mahiyeti ve saldırının niteliği terörist bir eylem olduğunu göstermektedir. Bizim tespitlerimiz ilk aşamada bu noktadadır. Ceza Muhakemesi Kanununun 202. maddesindeki terör suçlarına bakmakla yetkili olan savcılarımız olay mahalline gelerek inceleme ve tespitlerine başlamışlardır” dedi.

Yorum yazın