Genel

Avrupa Birliği Çin mallarına karşı uyarıyor

Yazan: HaberVs

Dilek Gündüzdgunduz@medyakronik.comÇin mallarının kalite tartışmalarına Avrupa Birliği Komisyonu da dahil oldu. Komisyon Çin’de üretilen ürünlerin insan sağlığı ve güvenliği için uygun olmadığına karar verdi. Bu kararla birlikte AB de “Çin malı istilası”na karşı net bir tutum aldı. AB Komisyonu tarafından yayınlanan 17 Nisan 2008 tarihli rapora göre Avrupa piyasalarından geri çekilen Çin malı ürünlerin sayısında […]

Dilek Gündüz
dgunduz@medyakronik.com

Çin mallarının kalite tartışmalarına Avrupa Birliği Komisyonu da dahil oldu. Komisyon Çin’de üretilen ürünlerin insan sağlığı ve güvenliği için uygun olmadığına karar verdi. Bu kararla birlikte AB de “Çin malı istilası”na karşı net bir tutum aldı.

AB Komisyonu tarafından yayınlanan 17 Nisan 2008 tarihli rapora göre Avrupa piyasalarından geri çekilen Çin malı ürünlerin sayısında yüzde 50’lik bir artış gözlemleniyor. AB Komisyonu Tüketici Haklarının Korunmasından Sorumlu Üyesi Meglena Kuneva, bu durumun Avrupa’nın zararlı mallarla dolu olmasından çok, acil alarm sisteminin her zamankinden daha iyi çalıştığının bir göstergesi olduğunu söylüyor. Kuneva, Pekin üzerindeki baskının sonuçlarının da alınmaya başlandığına dikkat çekiyor ve “Sanırım Çin hükümeti ürün güvenliğinin ve “made in China” markasının prestijini korumanın önemini kavramaya başladı” diyor.

En tehlikeli ürünler: Oyuncaklar

Avrupalı tüketiciler için en çok tehlike teşkil eden ürünlerin başında oyuncaklar yer alıyor. Yüzde 80’i bulan bir oranla Çin yapımı oyuncaklar piyasayı ele geçirmiş durumda.

2007 yılında toplam bin 605 ürünün riskli olduğunu tespit eden komisyon, önceki yıla göre yüzde 53’lük bir artışla karşı karşıya olduklarını söylüyor. Risk teşkil eden ürünler arasında oyuncakların yanı sıra motorlu taşıtlar ve elektrikli aletler de var. Hem Avrupa Birliği hem de Amerika, Avrupa Komisyonu’na boykot uygulaması konusunda ısrarcı davranıyor. Bu olası boykot uygulamasının amacı, Pekin’e gözdağı vermek.

2004’te yürürlüğe giren sisteme göre Avrupa Birliği üye ülkelerinden herhangi birinde tespit edilen tehlikeli ürün, bütün Avrupa’ya bildiriliyor. Kuneva, Haziran’da Pekin’i ziyaret edecek. Kasım ayında da ürün güvenliği konusunda yapılacak zirveye Çin ve Amerika birlikte ev sahipliği yapacak.

Yorum yazın