Genel

Balyoz planına balyoz gibi operasyon

Yazan: Ahmet Şık

Taraf Gazetesinin kamuoyunun gündemine taşıdığı “Balyoz Darbe Planı” ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’da bugün (22 şubat 2010) yapılan operasyonlarda aralarında eski kuvvet komutanlarının da bulunduğu emekli ve muvazzaf 49 asker gözaltına alındı. Ergenekon soruşturmasına kılavuzluk eden Darbe Günlükleri’nin yazarı eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, aynı dönemin Hava Kuvvetleri […]

Taraf Gazetesinin kamuoyunun gündemine taşıdığı “Balyoz Darbe Planı” ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’da bugün (22 şubat 2010) yapılan operasyonlarda aralarında eski kuvvet komutanlarının da bulunduğu emekli ve muvazzaf 49 asker gözaltına alındı. Ergenekon soruşturmasına kılavuzluk eden Darbe Günlükleri’nin yazarı eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, aynı dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, eski 1. Ordu Komutanlarından Orgeneral Çetin Doğan ve Ergun Saygun ile emekli Korgeneral Engin Alan, eski Güney Deniz Saha Komutanı Emekli Koramiral Lütfi Sancar, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli de 4’ü muvazzaf 21 general, 27 subay, 1 astsubay olmak üzere gözaltına alınan 49 kişinin arasında bulunuyor.

Camilere saldırıları da içeren planlar

Geçen aylarda Taraf Gazetesi’nde yayımlanan ve altında emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın imzası olan Balyoz Eylem Planı ile ilgili haberler üzerine başlatılan soruşturmada belgelerde adı geçen askerlerden birçoğu gözaltına alındı. Taraf Gazatesi’ne bir bavul içerisinde götürülen yaklaşık 5 bin sayfalık belge, CD ve DVD’lerden oluştuğu öne sürülen Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nda, 2002 sonunda başlayan ve 2003 Mart ayına kadar süren çalışmaların yer aldığı iddia edilmişti. Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nda Çarşaf ve Sakal kodlu eylem planlarına göre, darbe ortamı yaratmak amacıyla Fatih ve Beyazıt camiilerinde bombalı saldırı düzenleneceği öne sürülmüştü. Bu belgeler arasında, “ıslak” yazışmalar, power point sunumlar ve orijinal antetli askeri CD’ler, dönemin Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’ın, dönemin Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral İbrahim Fırtına’nın ve dönemin Donanma Komutanı Oramiral Özden Örnek’in imzasını taşıyan harekat planlarının bulunduğu iddia edilmişti. Birinci Ordu Harekat Başkanı Kurmay Albay Süha Tanyeli’nin de darbe hazırlıklarının konuşulduğu toplantıda aldığı özel notlar, darbe planının konuşulduğu kapsamlı bir toplantının kesintisiz ses kayıtları ve planın icra aşamasına geçtiğini gösteren çok kapsamlı fişleme tutanakları da yer aldığı kaydedilmişti. Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nda 133 subay ve 29 generalin adının geçtiği iddia edilmişti. Planda imzası bulunduğu iddia edilen Orgeneral Doğan, “TSK’da her kademede mevcut planları gözden geçirmek üzere harp oyunu, plan tatbikatı ve seminerler yapılması doğal bir uygulamadır” demişti. Genelkurmay Başkanlığı, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, “1’inci Ordu Komutanlığı tarafından 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında icra edilen Plan Seminerine ilişkin çeşitli iddialar ve değerlendirmeler medyada yer almaktadır. İddiaları, aklı ve vicdanı olan hiçbir kimsenin kabul etmesi mümkün değildir” ifadesini kullanmıştı.

Paşalara 4 kentte operasyon

Darbe planı olarak nitelenen sözkonusu eylem planlarının yayımlanmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında gazete elinde bulunan belge ve dokümanlar ile CD ve DVD’leri savcılığa teslim etmişti. Yürütülen soruşturma kapsamında bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın emriyle sabah saatlerinden itibaren İstanbul Ankara, Bursa ve İzmir’de eşgüdümlü operasyonlar yapıldı. İstanbul’da eski DKK emekli Oramiral Özden Örnek, geçen yıl emekli olan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun ile emekli Albay Kubilay Aktaş’ın da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Balyoz Darbe Planı’nın hazırlıyacısı olduğu öne sürülen eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan da evinde ve Bodrum’da ki yazlığında yapılan aramaların ardından gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında arama yapılan yerlerden biri de Kadıköy’de bulunan TSK Mehmetçik Vakfı İstanbul Temsilciliği’ydi. Bazı emekli generallerin de oturduğu vakfın bulunduğu binada yaklaşık 6 saat süren aramaların ardından, buradaki bazı belgeler incelenmek üzere emniyete götürüldü. Aramalar sırasında bina önünde toplanan bazı vatandaşylar protesto gösterisi yaptı.

Ankara’da 20 ayrı noktaya baskın

Ankara’da 20 ayrı noktaya düzenlenen operasyonlarda ise polis eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına ile emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Albay Emin Küçükkılıç ve emekli Tümamiral Özer Karabulut, emekli Albay Mustafa Çalış, emekli Albay Yusuf Ziya Toker, emekli Korgeneral Yavuz Yalçın, emekli Tümamiral Deniz Kutluk’u gözaltına aldı. Ankara’da gözaltına alınan emekli askerler arasında PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Kenya’dan Türkiye’ye getirilmesini sağlayan operasyonu Türkiye’den yöneten emekli orgeneral Engin Alan ve emekli orgeneral Ayhan Taş ile eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli’nin de olduğu öğrenildi. Eski kuvvet komutanları Örnek ve Fırtına 5 Aralık 2009’da da Ergenekon savcılarına ifade vermiş ve serbest bırakılmıştı. Gözaltına alınan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun 5 Kasım 2007’deki Başbakan Erdoğan-ABD Başkanı Bush görüşmesinde Başbakan’a eşlik etmişti.

Zanlılar İstanbul’a getirildi

İzmir’de de, eski Güney Deniz Saha Komutanı Emekli Koramiral Lütfi Sancar ve emekli Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan gözaltına alındı. Gözaltına alınan diğer isimler ise şöyle emekli Korgeneral Ayhan Poyraz, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Oramiral Feyyaz Öğütçü, emekli Korgeneral Mustafa Çalış, emekli Korgeneral Yavuz Yalçın, emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, Tümamiral Ramazan Gündeniz, Tümamiral Semih Çetin, Tuğamiral Aziz Çakmak, Tuğamiral Turgay Erdağ, emekli Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan, emekli Albay Emin Küçükkılıç, emekli Albay Yusuf Ziya Toker, Ali İhsan Çuhadaroğlu, Suat Aydın, Bülent Tuncay ve Bursa’da emekli Albay Ahmet Metin Dikici. Ankara, Bursa ve İzmir’de gözaltına alınanlar öğle saatlerinde soruşturmanın yürütülüğü İstanbul’a getirildi. Adli Tıp Kurumu’nda sağlık kontrolünden geçirilen şüphelilerdaha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Darbe Günlükleri

2008 yılında Nokta Dergisi Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olduğu söylenen Darbe Günlükleri’ni yayınlamış ve büyük yankı uyandırmıştı. Ancak bu yayının polisçe basılan dergi kısa süre sonra yayın hayatını noktaladı. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş hakkında da “iftira” ve “neşren hakaret” suçlaması ile dava açıldı. Yargı sürecinin sonunda Alper Görmüş, üzerine atılı suçlamalardan beraat etti. Bu süreçte söz konusu günlüklerin Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek planları kendisinin yazdığını kesin bir dille reddetti. Söz konusu günlüklerde, komutanlardan destek bulunamadığı için başarısız olan “Sarıkız” isimli darbe girişimi yer alıyordu. Ergenekon soruşturma sürecinde gündemden bir türlü inmeyen Özden Örnek’in günlükleri olduğu iddia edilen belgelerle ilgili olarak emekli komutanlar geçtiğimiz 5 Aralık 2009 tarihinde 10 saat süre ile sorgulanmıştı. O dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök de Ergenekon savcısı Zekeriya Öz tarafından İzmir’de iddialarla ilgili olarak tanık sıfatıyla ifade vermişti. Dönemin Kuvvet komutanları Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman Ergenekon savcıları tarafından 10 saat süre ile sorgulanmıştı. Sorgu sonunda komutanlar hep birlikte geldikleri Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesinden hep birlikte ayrılmışlardı.

Yorum yazın