İstanbul

Binalar yenilenirken kiralar tavan yapıyor

Yazan: Can Türkmen
Can Türkmen

İstanbul'daki kentsel dönüşümle eski apartmanlar yıkılıp yenileri yapılıyor. Bu süreçte ev sahiplerinin de ev talep etmesi kiraları zirveye taşıyor

İstanbul'da özellikle Suadiye mevkiinde kentsel dönüşüm nedeniyle hızlanan bina yıkımları, gayrimenkule talebi hızla arttırıyor. Emlakçılar müşteriye uygun ev bulmakta zorlanırken, orta gelirli kiracılar ise kiraların artışından memnun değil.

4 Ağustos 2012'de yürürlüğe giren 6306 kanunundan beri süren kentsel dönüşüm projeleri, 2014 yılında gelindiğinde gittikçe hızlandı. Özellikle İstanbul'un Kadıköy ilçesine bağlı  Suadiye semtinde her sokakta en az bir bina kentsel dönüşüme girmiş durumda.

Bu kadar fazla sayıda binanın bir anda proje kapsamında yıkılması, ev sahiplerinin aynı anda evsiz kalmasını ve yeni evlere olan talebini arttırıyor. Aynı anda taleplerin artması da gayrimenkul ve kira fiyatlarının tavan yapmasına neden oluyor. Özellikle orta gelirli kiracılar, normalde 1.000-1.500 lira olan ev kiralarının yoğun talep nedeniyle 2000 hatta 2.500'lere çıkmasından şikayetçi.

“Ev sahipleri her alanda kiracılardan daha avantajlı”

Suadiye'de yaklaşık 18 yıldır yaşayan 48 yaşındaki ev hanımı Fatma Doğan, şu ana kadar 4 ev değiştirdiğini ve ev bulmakta hiç bu kadar zorlanmadığını belirtiyor. Ev sahiplerinin her alanda kiracılardan daha avantajlı olduğunu ifade eden Doğan, “Ev sahipleri için hiçbir sorun olmuyor. Çünkü onların apartmanı yıkıldığında müteahhitler onlara dışarıda kalacakları kadar her ay kira parası veriyorlar. Ancak kiracılar için durum öyle değil. Kiracının yaşadığı apartman yıkılırsa kiracı kendine yeni bir ev bulması gerekiyor. Bu da bu durumlar altında çok zor.” diyor.

Eski evlerin daha büyük olmasına rağmen yeni evlerin hem daha küçük hem de kiralarının eski evine göre 2 kat daha fazla olmasından şikayetçi olan Doğan, “Eski evim 3+1 düzene sahipti buna rağmen o eve 1.800 lira verirken yeni evlere bakmaya gittiğimde evlerin 2+1 ve 3.500 lira olduğunu öğreniyorum. İnsanlar çıldırmış olmalı.” diyor. Emlakçılardan da memnun olmayan ev hanımı Doğan, emlakçıların yoğun talepten dolayı kendisi gibi orta gelirli müşteriye ilgi göstermediğini söylüyor.

“Kentsel dönüşüm bölgeye dengesizlik getirdi”

Suadiye ve Caddebostan mevkiilerinde 17 yıldır emlakçılık yapan İdris Kaya, emlakçıların hiç bu kadar zorlanmadığını söylüyor. Kentsel dönüşümün bölgeye dengesizlik getirdiğini söyleyen Kaya, ”Kentsel dönüşümden sonra dengesizlik oldu. Yıkımın fazla olduğu yerlerde kiracılar fazla olduğu için ve kiralık dairelerinin az olması,  kira fiyatları 2 misline kadar çıkmış durumda. Tabii kiralayacak insanlarında gelirleri sabit olduğundan dolayı kiralık daire problemi var.” ifadelerini kullanıyor.

Kentsel dönüşümün sadece kiralarda değil satılık gayrimenkullerde de fiyat artışına neden olduğunu söyleyen Kaya, “Satılık gayrimenkullerde de sorun var. Eskiden 400 bin- 500 bin liraya evler alınırken artık bu rakamlar 600-700'lere çıkmış durumda.” diyor. Kaya, yeni dairelerin bu rakamlara çıkmasından dolayı satıcının alıcı bulamaması, emlakçılığı daha zor durumlara getiriyor. Ev sahipleri yeni evleri uçuk rakamlara satmaya çalıştıkları için de emlakçılar müşteri bulmakta zorlanıyor. Kentsel dönüşümden dolayı bu mevkiiden çıkan insanlar yeni evleri daha ucuz kiralı yerlerde arıyor.

Yorum yazın