İnsan Tvsaire

‘Bir şeyin parçası olalım ve burada kalalım istiyoruz’

Yazan: Suleyman Evran

Paskalya Bayramını doğduğu Büyükada’da kutlayan Çalmidis: “Hepimiz bir şeyin parçası olup burada kalmak istiyoruz. Ben nasıl başka yere gideyim de yaşayayım?”

“Hepimiz bir şeyin parçası olup burada kalmak istiyoruz. Anlıyor musun? Papazı tanıyorum, kasabı tanıyorum, fırıncıyı tanıyorum; onu tanıyorum, bunu tanıyorum… Vapurdan indiğim zaman herkesi tanıyorum.. Ben nasıl başka yere gideyim, nasıl yaşayayım?”

Hayatı boyunca Büyükada’dan kopmayan Anastasya Çalmidis, 26 Nisan akşamı Paskalya Yortusu için döndüğü adayla bağını bu sözlerle anlatıyor.

Hıristiyan inancına göre Hz. İsa’nın dirilişini temsil eden Paskalya, nisan ayında bir hafta devam eden ayinlerle kutlanıyor. Aziz Dimitri Rum Ortodoks Kilisesi’nde toplanan Büyükadalı Rumlar perşembe gecesi çarmıha gerilerek göğe yükseldiğine inandıkları Hz. İsa’nın dirilişini, 27 Nisan cumartesi gecesi 23.00’te başlayan ve 28 Nisan Pazar 11.00’de devam eden ayinlerle kutladılar.

Pazar sabahı gerçekleşen ikinci ayine katılan cemaatin çoğunluğu, İstanbul’da yaşayan ve Rusya, Gürcistan gibi ülkelerden gelen Ortodokslardı.

İstanbul’da Rum nüfusunun en yoğun olduğu yerleşimlerden Büyükada’da cemaatin sayısı 50 civarında. Ki bu sayının da yaklaşık yarısı son yıllarda Hatay’dan İstanbul’a göçen Arap Ortodokslardan oluşuyor. Cemaat başkanı Agni Nikolaidis‘e göre adadaki Rum nüfusu, kent merkezinden ve ülke dışından gelenlerle birlikte yazları en fazla 250’ye kadar çıkıyor.

 

Yorum yazın