Genel

Bir tek komutan “hatırlamıyor”

Yazan: HaberVs

Medyakronikinfo@medyakronik.com İçişleri Bakanlığı”nın yürüttüğü soruşturmada, Hrant Dink suikastını bildiği halde işlem yapmamakla suçlanan ve Trabzon Valiliği”nin hakkında soruşturma izni verdiği Albay Ali Öz, Trabzon 2”nci Sulh Ceza Mahkemesi”nde görülen görevi ihmal davası kapsamında “tanık” olarak ifade verdi. Dönemin Trabzon İl Jandarma Alay komutanı olan Öz, Trabzon”da görülen davada, “Aldığımız istihbaratı üstlerimize ilettik” diyen astsubay Okan […]

Medyakronik
info@medyakronik.com

İçişleri Bakanlığı”nın yürüttüğü soruşturmada, Hrant Dink suikastını bildiği halde işlem yapmamakla suçlanan ve Trabzon Valiliği”nin hakkında soruşturma izni verdiği Albay Ali Öz, Trabzon 2”nci Sulh Ceza Mahkemesi”nde görülen görevi ihmal davası kapsamında “tanık” olarak ifade verdi. Dönemin Trabzon İl Jandarma Alay komutanı olan Öz, Trabzon”da görülen davada, “Aldığımız istihbaratı üstlerimize ilettik” diyen astsubay Okan Şimşek ile uzman çavuş Veysel Şahin”i yalanladı. “Bu konuda bana resmi olarak düzenlenen bir evrak, bir belge geldiğini hatırlamıyorum. Şifaen bildirildiğini de hatırlamıyorum” diyen Albay Öz, ayrıca Dink cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan Yasin Hayal’i de tanımadığını söyledi.

Yine hatırlamadı

Hakkında yürütülecek soruşturma sonunda sanık olup olmayacağı kesinleşecek olan Albay Ali Öz’ün, Agos Gazetesi”nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili, Trabzon’da görülen görevi ihmal davası nedeniyle Bursa Adliyesi’nde tanık olarak talimatlğ ifadesi alındı. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi”nde “görevi ihmal” suçlamasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Astsubay Okan Şimşek ve Jandarma Uzman Çavuş Veysel Şahin mahkemede önceki ifadelerini yalanlayarak komutanları Albay Öz’ü suçlamıştı. İstihbaratçı askerlerin mahkemede, “Biz aldığımız istihbaratı üstlerimize ilettik” demesi üzerine Albay Öz de mahkemece tanık olarak ifade vermeye çağrılmış ancak gitmemişti. Mahkemenin verdiği talimatlı ifade alınması kararı uyarınca bugün (21 Temmuz) Bursa’da Ali Öz’ün tanık olarak ifadesi alındı.
Öz’ün Bursa 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde ifadesinin alınması sırasında Dink ailesinin avukatları Ergin Cinmen, Hakan Bakırcıoğlu ve Ergin Türsoy da hazır bulundu. Yaklaşık 2 saat boyunca avukatların yönelttiği soruları da yanıtlayan Öz, emrindeki askerlerin kendisine yönelik suçlamaların kabul etmedi. Cinayet öncesi Alay Komutanı olarak görev yaptığı Trabzon’da, yapılan istihbarat toplantısı sırasında, iddia edildiği gibi konunun kendisine sözlü olarak aktarıldığını hatırlamadığını öne süren Albay Öz, “Veysel Şahin ile Okan Şimşek”in anlattıklarıyla ilgili herhangi bir bilgim olmadı. Toplantıda herhangi bir şekilde söylenen konu gündeme gelmedi. Ben hatırlamıyorum. Öyle bir istihbari bilgi ellerine geçmiş ise bu işin kursunu gören Şahin ve Şimşek ne yapabileceklerini bilmeleri gerekiyor. Bu onların görev tanım formunda kendilerine tebliğ edilir. Böyle bir konunun öğrenilmesi halinde bunun hemen kayda girmesi gerekirdi. Toplantıda gündeme getirilip getirilmemesi çok önemli değildir. Dediğim gibi gündeme getirildiğini hatırlamıyorum. Böyle bir şey hatırlamıyorum” dedi.

Hayal’i tanımıyor ama belgesinde imzası var

Savunmasında, astsubay ve uzman çavuşun böyle bir duyumda konuyu şube müdürlerine bildirmesi gerektiğini, şube müdürünün de kendisine bildirmesi halinde, ‘Ben gereğini yaparım’ diyen Albay Öz, “İstihbarat bilgileri bana ulaştırılmadan önce kayda girer. İşleyiş bu şekildedir. Benim o kişilerin anlattıklarıyla ilgili bilgim ve görgüm yoktur” diye konuştu. Albay Öz, Dink cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan Yasin Hayal’ı tanıyıp tanımadığı sorusuna “Kendisini tanımıyorum” yanıtını verdi. Albay Öz, avukatların, Hayal’in Mc Donalds’a bomba koyma olayı ve Dink’in Türkiye aleyhine yaptığı konuşmalara tepki olarak öldürüldüğünü açıklayan organize olay içerisinde yer aldığı bilgilerini içeren ve altında kendi imzası bulunduğu öne sürülen belgeyle ilgili, “Hani siz Yasin Hayal’i tanımıyordunuz. Bunun altında nasıl imzanız bulunuyor” sorusuna, “Benim istihbarat elemanlarımın hazırladığı bir metin. Ben de o belgenin altını imzalıyorum. Kendisini tanımıyorum” karşılığını verdi. Albay Öz, aynı belgede yer alan ve silah ele geçirilmeden cinayetin Ardeşen el yapımı bir silahla işlendiği bilgilerini nereden aldığı sorusuna ise, “Ben bilmiyorum. İstihbarat bilgilerini toparlayan elemanlardan öğrendim, Bunu da en iyi Metin Yıldız bilir” dedi.

Gizlemekten menfaati yokmuş

Albay Öz, avukatların “Siz önünüze gelen her belgeyi imzalarmısınız” sorusuna “Usulune uygun hazırlanmış her evraka imza atarım. O kişiler hakkında bilgi sahibi olup olmamam önemli değil” yanıtını verdi. Albay Ali Öz, “Ben haberin içeriğiyle ilgilenmem. Bununla ilgili birimler var. Onlar ilgilenir. Usulüne uygun olup olmadığına bakarım. Düzgün şekilde hazırlatır imzamı atarım” diye konuştu. Dink ailesinin avukatları, Trabzon’da yargılanan Astsubay Okan Şimşek ile Uzman Çavuş Veysel Şahin’in verdikleri ifadede, cinayet bilgisinin daha önceden Albay Öz’e şifahi olarak aktardıklarını söylediklerini hatırlattı. Bunun üzerine konuşan Albay Öz, “Böyle bir bilgi gelse benim bunu gizlemekte ne menfaatim olur? Böyle bir haberi benim değerlendirmememin sağlayacağı menfaat yok. Neden gizleyeyim” dedi.

Hafıza sorunu yok sadece unutkan

Bunun üzerine avukatlar, Alay Komutanlığı yaptığı dönemde Trabzon’da İstihbarat Şube Müdürü olarak çalışan Yüzbaşı Metin Yıldız’ın 9 Haziran günü Bolu’da Sulh Ceza Mahkemesi”nde verdiği ifadesindeki, “Olayı toplantıda Albay Öz’e söylemiştik. İki gün sonra tekrar yanına gidip hatırlattım” sözlerini hatırlattı. Albay Öz, “Böyle bir konu için odama geldiğini hatırlamıyorum” yanıtını verdi. Albay Öz, Dink”in öldürülmesinin terör olayı mı yoksa asayiş suçumu sorusuna ise “Eğer bireysel amaçla işlenmişse asayiş suçu. 3- 5 kişinin araya gelmesiyle işlenmişse terör suçu gözüyle bakarım. Bunun değerlendirmesini de yargı yapacaktır” karşılığını verdi. Yöneltilen soruların bir çoğuna bilgi ve belgelere bakarak cevap veren Albay Öz, “Sizin bir hafıza sorunu yaşayıp yaşamadığınızı öğrenmek istiyorum” sorusuna ise, “Normal sağlıklı bir insanın her şeyi beyninde tutması gibi zorunluluğu yok. Gerektiğinde belgelere bakarak cevaplayabilir” dedi.
Albay Ali Öz, ifadesini, mahkemenin hakimi Tülin Ertuğrul Özkan’a, kendisi hakkında kovuşturma kararı verildiğini telefonla arayan gazeteciden öğrendiğini belirterek, “İnanın bu yaşananlar beni öyle yordu ki, Şırnak’ta görev yaparken terörle yaptığım mücadelede bu kadar yorulmadım. İstanbul’da işlenen cinayet unutuldu, konu Ali Öz’ü nasıl suçlarıza döndü. Bu beni çok üzüyor” diyerek tamamladı.

Yorum yazın