Yaşam

Deli Dalgalar içeriye kitap taşıyor

Yazan: Halit Bingöllü
Halit Bingöllü

BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Deli Dalgalar”ın hazırladığı “Kıyıya Vuran Dalgalar – F Tipi Öyküleri” isimli kitabı tüm siyasi tutuklular ve aileleri adına imzaladı.

Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı son on yılda üç katına çıkarak 132 bin 369’a ulaştı. “Kapasite fazlası” olarak 8 bin 76 kişinin hayatını sürdürdüğü cezaevlerindeki çocuk sayısı ise 2 bin 281’i buldu. Bu 132 bin kişinin yaklaşık 15 bininin de siyasi tutuklu ve hükümlülerden oluştuğu tahmin ediliyor. Siyasi tutuklu ve hükümlülerle dayanışma amacıyla oluşturulan sivil girişimlerden biri olan “Deli Dalgalar İnisiyatifi'nin Nisan ayında çıkarttığı “Kıyıya Vuran Dalgalar – F Tipi Öyküleri” isimli kitabı BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder 29 Haziran 2012 cuma günü Ankara Kızılay’da bulunan İmge Kitabevi’nde siyasi tutuklu ve hükümlüler adına imzaladı.

“Bu dayanışmanın bileşenleriyiz”

BDP Milletvekili Önder etkinlik öncesi kısa bir konuşma yaptı. “Bu bir dayanışma günü” diyen Önder, katılımın yoğunluğuna dikkat çekti. Kitap projesini, muhalif olanları “eskiden yargısız infazlar ile katletmeyi seçen düzenin şimdi dört duvar arasında hayatını elinden alma, bir anlamda katletme operasyonuna bir itiraz” olarak niteleyen Önder, “hepimiz bu dayanışmanın bileşenleriyiz” diyerek katılımcıları selamladı.

Dışarıda Deli Dalgalar, 2008 Şubat ayında siyasi tutuklularla dayanışmak amacıyla oluşturulmuş bir inisiyatif. İnisiyatif ayda bir kez bir araya gelerek tutuklulara kitap, kırtasiye ve mektup gönderiyor. İnsiyatif şu ana kadar üç kamp,16 buluşmada hapishanelerdeki  1260 tutuklu/hükümlüye yaklaşık 4 bin 500 kitap ve dergi gönderdi.

Geçtiğimiz nisan ayında yayınlanan “Kıyıya Vuran Dalgalar” kitabı, dışarıda çekilen fotoğrafların F tipi cezaevlerine ulaştırılmasının ardından, tutuklu ve hükümlülerin bu fotoğraflar üzerine öyküler yazmasıyla ortaya çıktı.

Üç buçuk saat süren etkinliğe katılanlara, her bir kitapla birlikte cezaevlerinden yollanmış mektuplar dağıtıldı. Ayrıca yanlarında içeriye gönderilmek üzere kitap getirenler de oldu. KESK'li tutukluların, tutuklu öğrencilerin ve başka davalardan tutukluların yakınları ve arkadaşları da oradaydı, kitapları onlar adına imzalattılar.

Kıyıya Vuran Dalgalar'dan elde edilen gelir, Dışarıda Deli Dalgalar İnisiyatifi tarafından cezaevlerindeki siyasi mahkumlara gönderilmek üzere yeni kitapların temini için kullanılacak.

Yorum yazın