İstanbul

Elini Boğaz’ımdan çek

Yazan: Okan Özer

Altmışın üzerinde dernek, meslek örgütü, vakıf ve platformun bir araya gelmesiyle oluşan Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu’nun düzenlediği “3. Köprüye Hayır” mitingi bugün öğle saatlerinde Kadıköy’de gerçekleşti. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı mitinge, Loç Vadisi Koruma Platformu ve Senoz Deresi Platformu gibi, hidroelektrik santrallerine karşı çıkan İstanbul dışındaki aktivistler de destek verdi. Katılımcılar saat 12:00’de […]

Altmışın üzerinde dernek, meslek örgütü, vakıf ve platformun bir araya gelmesiyle oluşan Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu’nun düzenlediği “3. Köprüye Hayır” mitingi bugün öğle saatlerinde Kadıköy’de gerçekleşti. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı mitinge, Loç Vadisi Koruma Platformu ve Senoz Deresi Platformu gibi, hidroelektrik santrallerine karşı çıkan İstanbul dışındaki aktivistler de destek verdi.

Katılımcılar saat 12:00’de Hasanpaşa’daki Tepe Nautilus alışveriş merkezi önünden hareket ederek Kadıköy Meydanı’na yürüdü. Pankart ve dövizler işleğinde “Köprüyü yapanlar memleketi satanlar”, “Direne direni kazanacağız”, “Sermaye elini Boğaz’ımdan çek” ve “Ormanıma, suyuma, toprağıma dokunma” gibi sloganlar atıldı.

Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu
Beylerbeyliler Derneği,Beykoz Çiğdem Mah. Der., Beykoz Dernekler Birliği, Beykoz İnisiyatifi, Beykoz Tokatköy Ayazma Der., Boğaziçi Arnavutköylüler Der., BOÇEV, Çağdaş Yaşamı Destekleme Der., Çekmeköy Gönüllüleri Derneği, Çifte Havuzlar Güzelleştirme, Geliştirme ve Koruma Der., ÇEKÜL Vakfı, ÇHD, Dayanışmacı Atölye, Derbent Mah. Der., DİSK Emekli-Sen, DİSK Genel-İş 1 No.lu Şube, Gençlik Muhalefeti, Gazete Sarıyer, Gebze Bilkar (Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Yayıncılık ve Üretim Kooperatifi), Gülsuyu – Gülensu Güzelleştirme Der., Halkevleri İstanbul Şb., Haydarpaşa Dayanışması Platformu, Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği, İç Dış Kumsalı Koruma ve Yaşatma Sivil Toplum Destekleme Der., İMECE-Toplumun Şehircilik Hareketi, İstanbul Barosu, İstanbul Çevre Konseyi, İstanbul Tabip Odası, İstanbul SOS Girişimi, İstanbul Yaşam Der., KESK İstanbul Şubeler Plat., Kilyos Çevre Koruma Der., Kocataş Mah. Der., Konut Hakkı Koordinasyonu, Kuzguncuklular Der., Küçükçekmece STK Platformu, Maden Mah. Der., Maden Mah. Dereiçi Der., Öğrenci Kolektifleri, Politeknik, Sarıyer Doğa ve Hayvan Dostları Plat., Sarıyer Mahalle Dernekleri Plat., SOS Çevre Gönüllüleri Platformu, Sosyal Haklar Derneği, TEMA, TMMOB İstanbul İKK, Tonyalılar Kültür Yardımlaşma Der., TOZDER, TÜKODER, TÜRÇEK, Türkiye Ormancılar Der. İst. Şb., Validebağ Gönüllüleri Der., “Vapurlarımızı Vermiyoruz!” Platformu)
Eylem Destekçileri
Ege Su Platformu, GDO’ya Hayır Platformu, Marmara Çevre Platformu, Karadeniz İsyandadır Platformu, Sulukule Platformu, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Toprakların Kardeşliği Platformu, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu, DİSK İstanbul Merkez Temsilciliği, Ataköy Sakinleri Derneği, Dersim Dernekler Federasyonu, Ekoloji Kolektifi, HOMUR Mizah ve Karikatür Grubu, Kadıköyü Bilim ve Sanat Dostları Derneği, KETEV Kemal Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, BDP, CHP, EDP, EHP, EMEP, ESP, ÖDP, TKP İstanbul İl Örgütleri, Yeşiller Partisi

Miting alanında ilk konuşan Orman Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve miting sözcüsü Kader Cihan, İstanbul’u savunmak, suya, ormana, doğaya sahip çıkmak için bir araya geldiklerini belirterek, “Bizi burada toplayan insanı, doğayı, tarihi ve kültürel mirası, suyu, toprağı, İstanbul’u ve Anadolu’yu savunma davasıdır. Bizler yaşamı savunuyoruz. İnsanın ve doğanın bu temel hakkını savunmaya devam edeceğiz. 3. köprünün yapılması halinde, İstanbul’un elinde kalan son ormanlar da yok edilecek. 3. köprü demek, yeni bir rant köprüsü demektir. Doğanın tahrip edilmesi demektir” dedi.

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Soğancı3. köprünün getiriden çok götürüsü olacağına dikkat çekerek, İstanbul’u ve doğayı savunup haramilerin saltanatının yıkacaklarını belirtti. Köprünün geri dönülmesi mümkün olmayacak yıkımlara yol açacağını söyleyen Soğancı, bu projenin İstanbul ve Marmara’ya vereceği zararların bilimsel olarak kanıtlanmasına rağmen hükümetin ısrarcı olduğuna dikkat çekti. Ülkeyi yönetenlerin projeyi bir yağma ve rant fırsatı gördüklerine değinen Soğancı, ormanların, kıyıların ve sit alanlarının, derelerin özellikle Karadeniz derelerinin satıldığını söyleyerek 3. köprüyü bir cinayet olarak nitelendirdi.

Suyun Ticaretleştirilmesine Hayır Platformu adına konuşan Prof. Dr. Beyza Üstün ise Tabiat Varlıklarını ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı’na dikkat çekti. “Bu kanun suyumuzu, ormanımızı, yaşam alanlarımızı özel şirketlere devredecek, yetkiyi ise Çevre ve Orman Bakanı’na verecek.” Alibeyköy Barajı çevresinin sanayileşmeye açılarak su havzasının kirlenmesine göz yumulduğunu belirten Üstün, 3. köprü ile İstanbul’un ve Trakya’nın nefesi olan kuzey ormanlarının yok edileceğine dikkat çekti. Projenin İstanbul’un kuzeyindeki su havzalarını da etkileyeceğini söyleyen Üstün, Ömerli Havzası dahil olmak üzere İzmir- İstanbul arasında yapılacak olan otoban ile Manyas Gölü’nün de tahrip olacağını dile getirdi. Üstün, İstanbul’un su sıkıntısına dikkat çekerek, su havzalarını koruyacağını söyleyen hükümetin, eylemleriyle korumaktan çok bir talan gerçekleştirdiğini belirtti. Üstün, konuşmasını, 2009’da Dünya Su Forumu’nun İstanbul’da gerçekleştiğini ancak bu forumun ardından ise 2000 civarında dere ve havzasının özel şirketlere 49 yıllığına devredildiğini hatırlatarak bitirdi.

Kentsel dönüşüm projelerinin ülkedeki insanlar arasında sınıf farklılıkları doğuracağını belirten Tozkoparan Derneği Başkanı Ömer Kiriş ise, TOKİ’nin belediyelerde belediyelerden daha fazla söz sahibi olmaya başladığını söyledi.

Yorum yazın