Genel

Ergenekon komuta kademesine uzandı

Yazan: HaberVs

Ahmet Şıkahmets@medyakronik.com Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara, İstanbul, Antalya ve Trabzon’da aralarında emekli paşalar, gazeteciler ve işadamlarının da bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı. Son gözaltı operasyonunun en dikkat çekici isimleri ise eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, Cumhuriyet mitinglerinin düzenlenmesin de etkin rol oynayan eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, emekli Tümamiral İlker Özgüven, […]

Ahmet Şık
ahmets@medyakronik.com

Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara, İstanbul, Antalya ve Trabzon’da aralarında emekli paşalar, gazeteciler ve işadamlarının da bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı. Son gözaltı operasyonunun en dikkat çekici isimleri ise eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, Cumhuriyet mitinglerinin düzenlenmesin de etkin rol oynayan eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, emekli Tümamiral İlker Özgüven, Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Balbay, gazetenin yazarlarından Erol Mütercimler, Tercüman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi ile Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Sinan Aygün.
Prof. Dr. Ercüment Ovalı Trabzon’da gözaltına alınırken, 23 kişilik zanlılar arasında başkanlığını Şener Eruygur’un yaptığı Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyeleri ve çalışanları da bulunuyor. Gözaltına alınan zanlıların ev ve iş yerlerinde aramalar yapan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bazı belgelerle bilgisayarlara eke koydu. Soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan AKP’den ihraç edilen eski Balıkesir milletvekili Turhan Çömez, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve iki kişi daha aranıyor. Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun aranan iki kişiden biri olduğu öne sürüldü.”Ergenekon terör örgütünün yöneticisi olmak ya da bu örgüte üye olmak” iddiasıyla gözaltına alınanlar sağlık kontrolünden geçirildi. Ankara, Antalya ve Trabzon’daki zanlılar akşam saatlerinde soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul’a getirildi.
Ergenekon soruşturması kapsamında daha önce de Cumhuriyet başyazarı İlhan Selçuk, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile gazeteci Ferit İlsever’in de aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alınmış, Selçuk ve Alemadroğlu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. 12 Haziran 2007’de Ümraniye Çakmak Mahallesi’nde bir gecekonduda 27 el bombası, TNT kalıpları ve fünyeler ele geçirilmesiyle başlatılan soruşturma daha sonra Ergenekon soruşturmasına dönüştürülmüştü. Operasyon kapsamında şu ana kadar aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de bulunduğu 49 kişi tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada, aradan geçen bir yıla rağmen iddianame hâlâ tamamlanamadı.

Paşalara askeri lojmandan gözaltı

Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün talimatıyla bu sabah (1 Temmuz Salı), Emniyet Terörle Mücadele Şubesi polisleri Ankara, İstanbul ve Trabzon’da eş zamanlı operasyonlar yaptı. Sabah erken saatlerde emekli orgeneraller Hurşit Tolon Merkez Orduevi lojmanından ve ADD Genel Başkanı Şener Eruygur Ankara’daki askeri lojmanlardaki evinden gözaltına alındı.
Hurşit Tolon’un gözaltına alınması sırasında evinin kapısının polisler tarafından kırıldığı ve bu nedenle Tolon ile polisler arasında tartışma çıktığı öne sürüldü. Cumhuriyet tarihinde ilk kez emekli orgenerallerin polis tarafından gözaltına alınmasına neden olan operasyondan önce Genelkurmay Başkanlığı’na da bilgi verildi.
Cumhuriyet’in Ankara temsilcisi Mustafa Balbay ile ATO Başkanı Sinan Aygün de evlerinden gözaltına alındı. Ümitköy’deki evinde gözaltına alınan Aygün, polis nezaretinde evinden çıkartılırken gazetecilerin, “Neyle suçlanıyorsunuz?” sorusuna, “Atatürk’ü sevmekle suçlanıyorum” karşılığını verdi.
Savcı nezaretinde zanlıların evlerinde ve işyerlerinde aramalar yapılırken, başka polis ekipleri de Cumhuriyet’in Ahmet Rasim Sokak 14 numaradaki Ankara temsilciliğindeki Balbay’ın ofisi, ADD Genel Merkezi ve Aygün’ün ATO’daki ofisinde aramalar yaptı. Cumhuriyet’in Ankara temsilciliğinde yapılan aramalar sırasında, gazetenin çalışanları dışındaki tüm gazeteciler dışarı çıkarıldı.
Sabah erken saatlerde polisin bastığı ATO Genel Merkezi’ne gelen çalışanların Sinan Aygün’ün odasına ve başkanlık katına girmelerine izin verilmedi. Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalar sonunda bazı belge, bilgisayar CD’leri ve dokümanlar ile zanlıların kullandığı bilgisayarlara el konuldu. Ankara’da gözaltına alınan diğer kişilerin de Kemal Aydın, Neriman Aydın ve Hamza Demir olduğu öğrenildi.

İstanbul, Antalya ve Trabzon’da da operasyon

Ankara’daki operasyonlarla eşzamanlı olarak İstanbul, Antalya ve Trabzon’da da polis baskınları gerçekleştirildi. İstanbul’da emekli Tuğamiral İlker Güven, emekli deniz binbaşısı yazar Erol Mütercimler ile Halka ve Olaylara Tercüman gazetesinin yayın yönetmeni Ufuk Büyükçelebi vebazı ADD üyeleri evlerinden ve işyerlerinden gözaltına alındı.
Evinden gözaltına alındıktan sonra gazetenin Davutpaşa’daki binasına getirilen Büyükçelebi’nin odasında da arama yapıldı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de ADD’nin Kadıköy şubesini basarak aramalar yaptı. ADD Kadıköy şubesinin eski başkanı Birol Başaran ve ADD Maltepeşubesi başkanı Dursun Ali Toraman da gözaltına alındı.
Taksim Attila İlhan Kültür Merkezi binasında bulunan İP’ye bağyı Türkiye Gençlik Birliği de (TGB) sabah saatlerinde polis tarafından basıldı. Binada arama yapan polis, bilgisayarlara ve birçok CD’ye el koyarken, TGB kurucu Başkanı Adnan Türkkan’ı da gözaltına aldı. Türkkan’ın bir polis aracına bindirilerek götürülmesi sırasında İP ve TGB üyesi bir grup da sloganlar atarak polisi protesto etti. Grup, Türkkan’ın içinde bulunduğu polis aracını da yumrukladı.

Trabzon’da akademisyen, Antalya’da emekli albay

Trabzon Emniyet Müdürlüğü ekipleri de Ati Teknoloji Özel Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Şirketi Genel Müdürü Profesör Doktor Ercüment Ovalı’yı evinden gözaltına aldı. Türkiye’nin tek bağışıklık tedavi merkezi olan Ati Teknoloji’nin genel müdürü Profesör Ovalı, daha önce de Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanlığı yapmıştı. Ergenekon soruşturması kapsamında Antalya’da da ibiri emekli albay iki kişi gözaltına alındı. Emekli albay Hasan Atilla Uğur Manavgat’ın Çolaklı beldesinde, cinayet, gasp, haraç almak, tecavüz gibi suçlardan sabıkası bulunan Osman Gürbüz de Antalya il merkezinde gözaltına alındı. Erzunurm’Da da Siyami Yalçın ve TRT muhabiri Murat Avar da gözaltına alındı.

Eski AKP’li Ergenekon’dan aranıyor

Soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan AKP’den ihraç edilen eski Balıkesir milletvekili Turhan Çömez, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve iki kişi daha aranıyor. Çömez’in yabancı dil eğitimi için bir aydır İngiltere’de olduğu ve yaz boyunca orada kalacağı öğrenildi. Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat eski Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün de Rusya’da olduğu belirlendi.

Savcının karışık açıklamaları

Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın son gözaltı kararını 29 Haziran’da verdiği, talimatın da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verildiği öğrenildi. Fakat İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in yaptığı açıklamalar kafaları karıştırdı.
Anka Haber Ajansı’na konuşan Engin, ilk önce, “Gözaltılardan haberim yok. Başsavcılığın talimatıyla gözaltılar yapıldı deniyor. Benim bilgim yok” dedi. Ajansın haberinde Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan isimlerle ilgili kendisinin herhangi bir talimatı olmadığını vurgulayan Engin’in, “Geniş Yetkili Ağır Ceza’nın kontrolünde yapılıyor. Kuvvet komutanlığından emekliye ayrılmış, sivil toplum örgütü temsilcisi ve bir gazetenin Ankara temsilcisi olan kişiler gözaltına alınmadan önce bana bilgi verilmesi gerekirdi. Bu bilginin neden verilmediğini de ayrıca araştıracağım” dediği belirtildi.
Engin öğle saatlerinde bu kez de Cihan Haber Ajansı’na ilk açıklamasını yalanlayan bir başka açıklama yaptı. Operasyonlarla ilgili bilgisi olmadığı yönündeki haberleri yalanlayan Engin, “Ben operasyonun başsavcılığın talimatıyla yapıldığı yönündeki bilgileri düzelttim. Operasyon, benim talimatımla değil, soruşturmayı yürüten savcıların talimatıyla gerçekleşmiştir. Basın mensupları benden operasyonla ilgili bilgi istediler. Ben de şu anda detaylı bilgi olmadığını, ama araştırıp gerekirse açıklama yapabileceğimi söyledim. Bilgim olmadığı ve konuyla ilgili araştırma başlatacağım yönündeki iddialar yalandır” dedi.

Kim kimdir?

Şener Eruygur: 1960’ta Topçu Subayı olarak Kara Harp Okulu’ndan mezun olan 67 yaşındaki Mehmet Şener Eruygur, Kara Harp Akademisi öğrenimini tamamlayarak Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi. 1975’te de NATO Savunma Koleji’nden mezun oldu. 2002’de atandığı Jandarma Genel Komutanlığı görevinin ardından orgeneral rütbesiyle emekli oldu. Halen Atatürkçü Düşünce Derneği başkanlığını yürüten Eruygur, AKP karşıtı Cumhuriyet mitinglerinin düzenlenmesin de etkin rol oynamıştı.

Hurşit Tolon:1962’de Kara Harp Okulu’ndan, 1975’te de Piyade Okulu’ndan mezun olan 66 yaşındaki Ahmet Hurşit Tolon 1978’de Kara Harp Akademisi’nden mezun oldu. Genelkurmay Genel Sekreterliği, Jandarma Asayiş Komutan Yardımcılığı ve 7. Kolordu Komutan Yardımcılığı, Ege Ordu Komutanlığı gibi görevlerde bulundu. Tolon 1’nci Ordu Komutanlığından orgeneral rütbesiyle emekli oldu.

Sinan Aygün:Gümüşhane, Kelkitli olan 50 yaşındaki Sinan Aydın Aygün, Gazi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olarak iş hayatına atıldı. Müteahhitlik ve inşaat malzemeleri satışı yapan Aygün 1998’den bu yana ATO Başkanı.

Mustafa Balbay:Cumhuriyet’in Ankara temsilcisi ve yazarı olan 48 yaşındaki Mustafa Balbay Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Gazeteciliğe 1980’de İzmir’in yerel yayın organı Gazete izmir’de başladı, daha sonra Miliyet’te çalıştı. Balbay, 1985’te Cumhuriyet’e geçti, 1993’ten bu yana da Ankara temsilcisi ve köşe yazarı. Öğrenciliği döneminde İlerici Gençlik Derneği üyesi olan ve 1980 darbesinden 2 yıl sonra bu nedenle gözaltına alınan Balbay 15 gün tutulduktan sonra takipsizlik kararıyla serbest kalmıştı.

Yorum yazın