Genel

Facebook’un sırları

Yazan: Güventürk Görgülü

Sosyal medya ve dijital pazarlama konusu Önceki gün gerçekleştirilen Webrazzi, Dijital Ekonomi ve Sosyal Medya Konferansı’nda enine boyuna tartışıldı. Konferansın konuklarından biri de Facebook Uluslararası iş Geliştirme Müdürü Christian Hernandez Gallardo’ydu. Gallardo konuşmasında, 3 Kasım çarşamba itibariyle dünyada 500 milyon, Türkiye’de toplam 23 milyon 129 bin 20 kişinin kullandığı en büyük sosyal ağ olan Facebook’un […]

Sosyal medya ve dijital pazarlama konusu Önceki gün gerçekleştirilen Webrazzi, Dijital Ekonomi ve Sosyal Medya Konferansı’nda enine boyuna tartışıldı. Konferansın konuklarından biri de Facebook Uluslararası iş Geliştirme Müdürü Christian Hernandez Gallardo’ydu. Gallardo konuşmasında, 3 Kasım çarşamba itibariyle dünyada 500 milyon, Türkiye’de toplam 23 milyon 129 bin 20 kişinin kullandığı en büyük sosyal ağ olan Facebook’un başarısıyla ilgili gerçekten çarpıcı ipuçları verdi.

Christian Hernandez Gallardo, bundan bir kaç yıl önce Facebook’un dünyada 500 milyon kullanıcıya ulaşabileceğini kimsenin tahmin edemeyeceğini belirterek, geliştirdikleri araçlar kadar yerelleştirmenin de bu başarıda büyük önem taşıdığının altını çiziyor. Facebook için sosyal etkileşim ve gerçek kişilerin, gerçek kimliklerin önemli olduğunu, platformun bu iki temel ayak üzerine yükseldiğini anlatan Gallardo, Facebook’un yerelleştirme macerasını şu sözlerle anlatıyor.
“Facebook’un Türkçe ve diğer dillere çevrilmesi konusu gündeme geldiğinde, bunun maliyeti milyon dolarlara ulaşıyordu. Ancak mühendisler, siteyi kullanıcıların kendi dillerine çevirmesi için bir araç geliştirmeyi önerdiler. Bu araçları koyduk ve Facebook Türkçeye çevrildi. Binlerce kişi çeviri yolladı, biz de bu çevirilere bakıp içlerinden doğrularını seçtik, en çok kişinin tercih ettiği çevirileri kullandık ve 24 saat içinde Facebook’u Türkçeye çevirdik. Bunu biz değil, siz yaptınız.”

Facebook dünyası
– Dünyada toplam 500 milyon kullanıcısı olan Facebook’ta her kullanıcının ortalama 130 arkadaşı var, ama bu sayı Türkiye’de ortalamanın üzerinde.
– 500 milyon kişiden 250 milyonu her gün Facebook kullanıyor.
– 500 milyon kullanıcı Facebook’ta toplam 900 milyondan fazla sayfa, grup, etkinlik gibi nesneyle ilgileniyor.
– Facebook’ta ayda 30 milyar parça paylaşılıyor ve aktif kullanıcı başına ortalama 90 parça içerik üretiliyor.
– Facebook’taki sosyal oyunları 200 milyon aktif kullanıcı oynuyor.
– Facebook üzerinde saniyede 3 video paylaşılıyor ve ayda 55 milyon video yükleniyor. Türkiye’den yılda yüklenen video sayısı ise 94 milyon.

Evet, Gallardo, kullanıcıların işin içine katılmasıyla Facebook’un dünyanın pek çok diline çevrildiğini ve bu yerelleştirme atağının 500 milyonluk kullanıcı başarısında önemli olduğunu söylüyor. Ancak “Facebook’un Türkiye’deki başarısının sırrı nedir?” diye sorulduğunda Gallardo bunun biraz ulusal karakterle ilgili olduğunu düşünüyor:
“Facebook Türkiye’de çok büyük, çünkü birbirinize konuşmayı, paylaşmayı hikayeler anlatmayı seviyorsunuz, sözlü kültür sizin için çok önemli. Biz size yalnızca bir platform sağladık. Böylece kahveye gitmeden de birbirinizle paylaşabilir, konuşabilir hale geldiniz.”

Facebook üzerinde en yaygın oyun olan sosyal çiftçilik oyunu Farmville’in, Facebook kullanıcı sayısı açısından dünyada dördüncü sırada gelen Türkiye’de de çok büyük kullanıcı sayılarına ulaşmasına şaşmamak gerekiyor. Ancak Gallardo, Türkiye’de Farmville’den sonra ikinci büyük oyunun “okey” olmasını da şu sözlerle açıklıyor:
“Sizin gibi bir de Fransa’da yerel uygulama geliştiriciler çok güçlü. Fransızlar ve Türkler yerel oyun geliştirme konusunda çok canlı, çünkü sizin de Fransızlar gibi milli gururunuz çok yüksek ve siz de onlar gibi kendi dilinize çok düşkünsünüz.”

Gerçek kişiler ve paylaşım üzerine kurulu Facebook platformunda birlikte oyun oynama, beraber video ve televizyon seyretme, kitap seçme, arkadaşlarla alışveriş yapma, televizyonda arkadaşlarla maç izleme gibi uygulamaların giderek yaygınlaşacağını söyleyen Gallardo’nun iki dinleyiciden gelen ortak bir soruya verdiği yanıtı da paylaşalım… Facebook’ta “Beğendim” butonu gibi bir de “Beğenmedim” butonu koyulması ne şimdi ne de gelecekte düşünülmüyor. “Beğenmedim” butonu bekleyenlere duyurulur!

Yorum yazın