Sanat

Gücün fotoğrafı

Yazan: Gökhan Tan

Tayyip Erdoğan'ın yüzündeki bu -yumuşak- ifadeyi en son, dört yıl önce Van kedisiyle poz verirken görmüştüm.

HaberVs‘de, kendi üretmediğimiz haberlere genellikle yer vermiyoruz. The New Yorker dergisinin kadrolu fotoğrafçısı Platon‘un 23-28 Eylül’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda çektiği fotoğraflar istisnalardan biri.

Platon’un Genel Kurul fuayesinde kurduğu geçici, küçük stüdyoda yaptığı siyasetçi serisi, derginin 7 Aralık tarihli sayısında “Portraits of Power” (Gücün Portreleri) başlığıyla yayınlandı. Bu seri, dünya liderlerinin aklımızda kalan imgelerini üreten Yusuf Karsh ve Richard Avedon’un fotoğrafları kadar kalıcı olmaya aday. The New Yorker çalışanları projeyi gerçekleştirebilmek için hükümetler ve elçiliklerle aylar süren yazışma trafiği yaşamış. Ancak son raddede ülke liderlerini fotoğrafa ikna etmek, yine fotoğrafçıya kalmış. Ve Platon, bu işi de çok iyi becermiş.

Recep Tayyip Erdoğan, örneğin.. Platon’un fotoğrafı, kafanızdaki Erdoğan resmiyle örtüşüyor mu? Erdoğan’la iyi bir iletişim kurduğunu söyleyen Platon, onun kameraya sıcak ve derin bakışlarını sevdiğini söylüyor. Gerçekten de ne kadar dingin, sevecen bir adam var objektifin karşısında. Ben, Tayyip Erdeoğan’ın yüzündeki bu ifadeyi en son Van kedisi severken görmüştüm. Başbakan Van ziyaretinde kendisine armağan edilen kediyle, Başbakanlık uçağında yanak yanağa poz vermişti. (Fotoğraf sanırım Anadolu Ajansı’na aitti. Armağan kedi de daha sonra Fatih Altaylı’nın kızına gitmişti.)

Dergi, internet sitesinde yayınladığı bu fotoğrafları fotoğrafçının, çekim ve liderler hakkındaki izlenimlerinin de yer aldığı ses kayıtlarıyla birlikte sunuyor. HaberVs‘de 20 adedini sunduğumuz fotoğrafların tamamını ‘ın “online” versiyonunda bulabilirsiniz.

Yorum yazın