Genel

Haliç Kültür Havzası projeleri

Yazan: Filiz Küçük

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi, Kültür Yönetimi ve Sanat Yönetimi son sınıf öğrencilerinin Haliç’e değişik açılardan yaklaşarak sosyal ve kültürel yönlerini ön plana çıkarmak amacıyla hazırladıkları projeler 29 Mayıs’ta santralistanbul’da tanıtıldı. Haliç Rehberi, Fener-Balat’tan, Liselilerin İstanbul Sokakları ve Liseliler 2010’a Katılıyor! projelerinin tanıtım etkinliğine yerel yöneticiler ve kültür-sanat yöneticilerinin yanı sıra, Haliç […]

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi, Kültür Yönetimi ve Sanat Yönetimi son sınıf öğrencilerinin Haliç’e değişik açılardan yaklaşarak sosyal ve kültürel yönlerini ön plana çıkarmak amacıyla hazırladıkları projeler 29 Mayıs’ta santralistanbul’da tanıtıldı. Haliç Rehberi, Fener-Balat’tan, Liselilerin İstanbul Sokakları ve Liseliler 2010’a Katılıyor! projelerinin tanıtım etkinliğine yerel yöneticiler ve kültür-sanat yöneticilerinin yanı sıra, Haliç sakinleri, sanatçılar, Haliç esnafı, akademisyenler ve katılımcı lise öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.
Etkinlik kapsamında düzenlenen panelde, öğrencilerle birlikte çalışan ve projelere katkısı olan gazeteci Ersin Kalkan, Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği gönüllüsü Kathrin Hagemann, Liselilerin İstanbul Sokakları projesi katılımcısı Süha Zaimoğlu ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti danışma kurulu üyesi Gürhan Ertür proje süreçlerini anlattı. Panelin yanısıra, projelerin içerikleri doğrultusunda oluşturulan sergilerin de yer aldığı etkinlikte konuklar Haliç’e özgü yemekleri tattı.

Liseliler 2010’a Katılıyor projesi kapsamında düzenlenen yarışmanın ödül töreninin de yapıldığı etkinlikte liseliler heyecanlı anlar yaşadı. 6 haftalık proje yazma süreci sonucunda oluşturulan 17 projenin katıldığı yarışmayı “Evladiyelik” projesiyle Deniz Bulutsuz, Nesligül Çaltıl, İdil Işıksoy, Işık Karlı ve Sibel Kaya kazandı. En başarılı proje seçilen bu projenin katılımcılarına ÖSS sonucunda, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi, Kültür Yönetimi ve Sanat Yönetimi bölümlerinden birine giriş hakkı kazandıkları takdirde burs verileceği açıklandı. En katılımcı, en sürdürülebilir ve en yaratıcı projelerin katılımcılarına ise Tiyatro Kedi’den oyun bileti verildi.

Fener-Balat’tan

Fener-Balat’tan projesi adına panelde konuşan Irmak Bayındır, bu projeyle Fener ve Balat semtlerinin kültürünü görünür hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Proje, tarihi doku araştırması ve haritalama çalışmasının yanı sıra, Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Balat-Fener Kültür ve Güzelleştirme Derneği ile kurulan ortaklıklar sonucunda çıkarılan yerel bir çocuk gazetesi ve fotoğraf sergisini içeriyor.
3 ay boyunca her hafta sonu gerçekleştirilen atölyelerde fotoğrafçı Mehmet Kaçmaz, Habervesaire’den Ahmet Şık, Güventürk Görgülü ve Gökhan Tan çocuklara haber yazım ve fotoğraf teknikleri konularında yardımcı oldular. Bu derslerin sonucunda, Mavi Kalem Derneği’ne üye 11 çocuk, Fener ve Balat’tan haberleri içeren, 3 sayıdan oluşan aylık “Çocuktan Al Haberi” gazetesini çıkardı. Bunun yanısıra, Balat’ta yaşayan ya da esnaflık yapan kişilerin anlattıkları hikâyelerle çocukların çektiği fotoğraflar bir sergide buluştu. Sergi santralistanbul’dan önce ilk kez 23 Mayıs’ta Balat Çarşı’da Balat-Fener Kültür ve Güzelleştirme Derneğinin katkılarıyla açıldı.

Haliç Rehberi

Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi bölümünden 7 son sınıf öğrencisi tarafından hazırlanan Haliç Rehberi, Haliç havzasında yer alan kültürel, tarihi, turistik eser ve mekânların, bilgi ve fotoğraflarının bulunduğu turistik bir rehber niteliğinde oluşturuldu. Bölgede bulunan, Haliç’in tarihi ve sosyal zenginliğini ortaya çıkaran mekân ve eserlere yer verildi.
Haliç’in son yıllarda yeniden canlanmaya başlaması ve bu bölgeye özel, ayrıntılı bir rehberin bulunmamasını çıkış noktası olarak alan öğrenciler, gezilecek mekânların yanında Haliç’e özgü lezzet noktalarını da sundukları gezi rotalarıyla benzersiz bir rehber hazırladı.

Liselilerin İstanbul Sokakları

İstanbul`un sokaklarını lise öğrencilerinin kaleminden ve objektifinden aktararak kitaplaştırmayı hedefleyen Liselilerin İstanbul Sokakları projesi, 2007’de Liseliler 2010’a Katılıyor projesi kapsamında başladıktan sonra, 2009’da hayata geçti. Sonbaharda basılması planlanan kitap, eğitmenler Süheyla Pehlevan ve Pınar Aygün’ün rehberliğinde gerçekleşen atölyeler sonucunda katılımcıların yazdığı yazılar derlenerek oluşturuldu.
Panelde konuşan Zeynep Kotil, bu proje ile liselilerin hergün adımladıkları ama belki de hiç düşünmedikleri, anlamlandırmadıkları sokaklarına başka bir gözle bakmalarını sağladıklarını belirtti.

Liseliler 2010’a Katılıyor!

3 yıldır devam eden Liseliler 2010’a katılıyor projesi bu yıl 17 kişilik ekiple yoluna devam ediyor. Yaratıcılığın en güzel çağında olduğuna inandıkları liselilerle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı arasında bir köprü olduklarını belirten Ceren Yıldırım, hedeflerinin olabildiğince çok lise öğrencisini ‘İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’yle tanıştırmak ve birlikte Haliç odaklı ya da mekânı Haliç olan projeler üretmek olduğunu söyledi. İstanbul’un çok-kültürlülüğünü yansıtabilmeyi amaçlayan proje, her liseden en fazla 2 öğrencinin katıldığı, en az dört kişilik gruplardan oluşuyor. Proje grupları, İstanbul’un dört bir yanından 45 liseye gidilerek, 4 bin 198 öğrenciye projeye katılım çağrısı yapılarak oluşturuldu. Ziyaretler sonunda, kent kültürü, sinema-belgesel-animasyon, müze ve kültürel miras, görsel sanatlar, edebiyat, müzik ve opera, sahne ve gösteri sanatları kategorileri altında gruplara ayrılarak proje başlıklarını belirleyen 39 farklı okuldan 121 öğrenciyle 17 proje grubu oluşturuldu. Her grup kendi projesini yazarak hem üniversite bursu için yarıştı, hem de üniversitelilerle beraber proje üretmenin keyfine vardı.

Yorum yazın