Genel

Hayalgücünde sınır tanımayan adam

Yazan: Meneviş Tozak

Asıl adı Jeffrey Jacob Abrams ancak kendisi Hollywood dolayarında ismini baş harflerinin kısaltılmasın oluşan J.J. Abrahams ismi ile tanınıyor. 27 haziran 1966’da zamanının verimli yapımcılarından olan Gerald Abrams’ın oğlu olarak New York’da doğdu. Anesi de yapımcı olan ve Los Angeles’ta büyüyen Abrahams’ın sinema tutukusu 8 yaşında dedesinin onu Universal Studios turuna götürmesiyle başladı. Aynı akşam […]

Asıl adı Jeffrey Jacob Abrams ancak kendisi Hollywood dolayarında ismini baş harflerinin kısaltılmasın oluşan J.J. Abrahams ismi ile tanınıyor. 27 haziran 1966’da zamanının verimli yapımcılarından olan Gerald Abrams’ın oğlu olarak New York’da doğdu. Anesi de yapımcı olan ve Los Angeles’ta büyüyen Abrahams’ın sinema tutukusu 8 yaşında dedesinin onu Universal Studios turuna götürmesiyle başladı. Aynı akşam babasını tatlı sözlerle kandırdıktan sonra edindiği 8 mm kamerasıyla ilk film denemelerine başladı. Bundan sonraki 10 yıl içinde Abrahams sayısız amatör film çekti ve bunlarla çeşitli öğrenci film festivallerinde ödüller aldı.

Öğrenciyken prodüktörlük yaptı

Kendisini dünya çapında üne kavuşturacak sinema sektörüne 16 yaşındayken Nightbeast filminin müziklerini yaparak adım attı. Abrahams New York’da Sarah Lawrence College’e devam ederken, mezunuyetinden hemen önce ünlü film şirketi Touchstone Pictures tarafından satın alınarak 1990’da Taking Care of Business adıyla filme çekilen ilk tretmanını yazdı. Abrahams’ın aynı zamanda prodüktörü de olduğu, bir mahkumun radyo çekilişinden bedava bilet kazanması üzerine, beyzbol maçını izlemek için cezaevinden kaçışını anlatan filmin başrollerini ise Charles Grodin ve James Belushi başrolleri paylaştı. Abrahams’ın başarı grafiği başrolünü Harrison Ford’un oynadığı Regarding Henry, Mel Gibson’lı Forever Young ve Gone Fishin gibi filmlerin senaryoları ile daha da artan bir ivme kazandı. Bu zaman zarfı içinde Abrahams yapımcılığa da The Pallbearer, The Suburbans gibi filmlerle el atmaya başladı. 1988 yılında da Michael Bay’in yönetiği büyük etki yaratan Armageddon filminin senaryosuna katkıda bulundu. Ve 2006’da vizyona giren Mission Impossible 3’ün yardımcı yazarlık ve yönetmenliğini üstlendi.

Televizyona geçiş

Abrahams televizyonda ki ilk atılımını yaratıcısı ve yazarı olduğu Felicity dizisi ile yaptı. Kendisini ilk kez yönetmen koltuğuna oturma fırsatı sağlayan dizide Stanford’u kazanmışken lise aşkı uğruna New York Ünivestisei’ne giden Felicity adlı kızın başından geçenlerin anlatılıyordu. Televizyonla ikinci buluşmasını uluslararası genç ve güzel bir ajanın bir yandan Alliance 12 adlı örgütle savaşırken bir yandan da gizli ve sosyal yaşamı arasındaki dengeyi kurmaya çalışan hayatının anlatıldığı Alias isimli dizi ile yaptı. Sinema dünyasına Jennifer Garner’ı kazandıran bu dizi 5 sezon devam etti ve küçümsenmeyecek bir izleyici kitlesi edindi.
Alias’tan üç yıl sonra bu kezde başka bir proje de yapımcı, yönetmen ve yaratıcısı olarak yer aldı. Bu dizi de dünyada fırtınalar kopartan, komplo teorileri ile tartışılan ve rekorlar kıran Lost dizisi oldu. Tarihteki en pahalı pilot bölüm de yine Lost dizisi için çekildi. Lost ile Emmy ve Golden Globe dahil pek çok ödül kazandı. Son olarakta yine yurtdışında farklı konusu ile çok dikkat çeken, bilimkurgu dizisi Fringe’e imzasını attı. Dizi daha başlamadan üç buçuk dakikalık fragmanı ile merakları çekti. Pilot bölümler ile seyirciyi ekrana kilitlemeyi seven Abrhams Lost dizisinde olduğu gibi Fringe’in açılışını da yine bir uçak sahnesi ile yaptı. Yeni dizi ile gelen yeni komplo teorileri de cabası.

Yüksek bütçeli filmlerin yönetmeni

Televizyona zaman ayırırken sinemayı da aksatmayan Abrahams bu süre zarfında, içinde Star Trek ve Cloverfield gibi yapımlar bulunan yaklaşık 18 filmin yapımcılığını üstlendi, televizyon ve sinema dahil yaklaşık 17 filmin de yazım aşamasında bulundu. Ve gelecek projelerinin arasında yeni bir Star Trek filmi ve hem yazarlığını hem yönetmenliğini üstlenmeyi planladığı Mission Impossible 4 gibi tanınmış, yüksek bütçeli ve yüksek beklentili filmler yer alıyor.

J.J. Abrams hakkında
Yapımları genellikle yüksek teknoloji ürünü, aksiyon yüklü, ajan ve gizem içerikli oluluyor.
Çarpıcı açılış sahneleri ile seyirciyi ekrana kilitliyor ve devam bölümlerlinde heyecan ve gizemin dozunu arttırmayı seviyor.
Film ve dizilerinde genellikle Oscar adaylığı bulunan besteci Michael Giacchino ile çalışıyor.
Hayranı olduğu Star Trek’e yapımlarında bolca atıfta bulunuyor.
1992 yılında yazdığı Forever Young’a ait senaryoyu 2 milyon dolara sattı.
AMPAS’ın (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) 2007’de katılımcı olarak çağırdı 115 kişiden biri oldu.
2005 yılında ünlü Amerikan sinema dergisi Fade In Magazine tarafından Hollywood’da tanımanız gereken 100 isim listesinde bir numara oldu.
2007 yılında EW’nin Hollywood’un en akıllı 50 kişisi listesinde 29. sırada yer aldı.
Mission Impossible 3, ile ilk defa yönetmenlik yapan biri için en pahalı Hollywood filmini çekerek ( yaklaşık150 milyon dolar) tarihe geçti.

Yorum yazın