İstanbul

Hayalleri örgütleme platformu

Yazan: Selin Tunca
Selin Tunca

Kadıköy Belediyesi'nin halkın yönetime katılımını artırmak için hayata geçirdiği Aklımdaki Kadıköy projesini Başkan Aykurt Nuhoğlu'na sorduk

İstanbul Kadıköy Belediyesi, Kadıköy’de yaşayan insanların hayallerini ve proje önerilerini “Aklımdaki Kadıköy” projesiyle hayata geçirmeyi hedefliyor. “Hayallerimizi örgütlüyoruz” sloganıyla www.nextistanbul.org/aklimdakikadiköy adresinde Kadıköylüler’in her türlü önerisine açık olan proje, Facebook ve İnstagram’dan “Aklimdaki Kadıköy”, Twitter’dan ise ”AklimdakiKdky” adıyla katılımcıları bekliyor. Yerel yönetimin belediye binasına hapsolmaması gerektiğini söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, projeyi “halkla birlikte yönetme” anlayışının ilk aşaması olarak görüyor.

Nuhoğlu ile  Aklımdaki Kadıköy platformunun nasıl oluştuğunu, hangi aşamalardan geçtiğini ve hedeflerini konuştuk.

Aklımdaki Kadıköy projesi nasıl ortaya çıktı?

Aday adaylığı süresinde ekibimle ”Biz nasıl bir yönetim biçimi düşünüyoruz?” sorusunu irdeledik. Kendi aklımızdaki fikirleri söyledik ama Kadıköy’de beş yüz altı yüz bine yakın insan yaşıyor, onların da aklındaki Kadıköy’ün ne olduğunu merak ettik ve böylece “Bizim değil sizin aklınızdaki Kadıköy nasıl?” projesi başlamış oldu.

Proje oluşturulurken nasıl bir plan uygulandı?

Yönetime geldiğinizde ilk altı ay bir stratejik plan yapılıyor. Bu planlar; halkın istekleri, Kadıköy için neler yapılması gerek, ihtiyaçlar neler gibi başlıklar altında düzenleniyor. Karar konferansı ile birlikte dokuz toplantı yaptık. Bu toplantılarda gençler, kadınlar, yaşlılar, sanatçılar ve sporcular dâhil çok farklı kesimden bine yakın insan bir araya geldi. Bu toplantılardan elli iki proje ortaya çıktı. Ve bizim asıl amacımız halkın bu sürece, bu stratejik plana dolaylı yoldan değil direkt dâhil olmaları gerektiğiydi.

Bu portalın amacı ne?

Kadıköy’de çok fazla çekirdek aile yaşıyor. Yaşlı nüfus neredeyse yüz bini bulmuş durumda. Dolayısıyla yerel yönetim bu insanlardan bağımsız hareket etmemeli diye düşündük. Sistem olarak rutin belediyecilik dediğimiz; yol, asfalt yapımı gibi işler belediyenin temel görevi gibi gözükse de, bana kalırsa belediyenin asıl yapması gereken halkın isteklerine kulak verip onların hayallerindeki yaşam alanına sahip olmaları için çalışmak. Tam anlamıyla bu portalın kurulma amacı da bu.

Aklımdaki Kadıköy’de açılan konuları siz mi belirliyorsunuz yoksa oradaki katılımcılar mı belirliyor?

Aklımdaki Kadıköy bir internet sitesinden ibaret değil aslında, bir bütünün parçası olarak planlanmış bir proje. Örneğin Yeldeğirmeni Mahallesinde yüze yakın resim ve heykel atölyesi var bunları halk kendi imkânlarıyla oluşturdu. Biz yerel yönetim olarak nasıl yardımcı olabiliriz diye düşündük ve onlarla toplantılar yaptık, mesleki gelişimleri için ihtiyaçları belirledik, ortak fikirler doğdu. Onların aklındaki fikirlerle ortak kolektif bir akıl oluşturmamızı sağlıyor. Bu yüzden Aklımdaki Kadıköy sadece sosyal medya araçlarıyla yürüyebilecek bir proje değil. Halkla yüz yüze bir araya gelmeden bu beklentiler de somut hale gelemez. Hep söylediğimiz bir şey var, o da “bu yönetim bizim değil, sizin yönetiminiz”.

Aklımdaki Kadıköy projesi biraz da sosyal medya sayesinde duyuldu. Sosyal medyanın yayılma gücüyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Kadıköy Belediyesi sosyal medyada son derece aktif ve ben de bu durumdan memnunum. Çünkü gerçekten büyük bir güce sahip olduğunu düşünüyorum. Günümüzün en hızlı halkla ilişkiler aracı olarak görülüyor. Bu da bize en çok faydası dokunan tarafı aslında.

Nasıl faydası dokunuyor?

Sosyal medya ciddi bir haberleşme aracı. Sayesinde herkes muhabir olabiliyor. Bu da bizim için çok faydalı. Çünkü insanlar bize ulaşmasını istediği bir problemi ve ya bir fikri bu sayede bize kısa zamanda ulaştırmış oluyor. Müdürlüklerimiz de sosyal medyada aktifler, ben de onlar sayesinde bu beklentilerden kısa sürede haberdar oluyorum. Hatta kimi zaman merkezden müdürlüklere gidene kadar sorun çözülmüş bile olabiliyor. Böylece hızlı bir süreç yaşamış oluyoruz.

Siz hangi sosyal medya araçlarını kullanıyorsunuz?

Sosyal medyada kimliğimle yer alıyorum. Yani bir Aykurt Nuhoğlu hesabım var bu hesabı belediye başkanı olmaktan dolayı gelen görev sorumlulukları, toplumsal sorumlulukları düşünerek kullanıyorum. Böyle olunca kişisel olmaktan çok kurumsal bir iletişim aracı oluyor. Bu da bence yanlış değil. Bu tür görev ve sorumlulukları olan insanların yaşamın her alanında bu görev ve sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum.  Bunun yanı sıra sosyal medyaya çok fazla vakit ayırdığımı da söyleyemeyeceğim.
Aklımdaki Kadıköy’e konulan projeler seçilmiş konu başlıkları sanırım. Çok uç, imkânsıza yakın fikirler de geliyor mu?

Bu bir yönetim modeli ve bunun temelinde yatan şey de mümkün olduğu kadar toplumun bu yönetime katılması. Baktığınız zaman beş yüz altı yüz bin kişiyi bu yönetime nasıl katarsınız? Kaos çıkar. Bu yüzden her konuyu temsil ettiği grupla birlikte çözmek daha mantıklı ve hızlı. Tiyatrocuların bir beklentisi varsa o konu tiyatrocularla bir araya gelinerek çözülür. Esnafı ilgilendiren bir beklentiyse esnaflarla çözülür. İhtiyaç sahibinin o projede yer alması gerekiyor.

Burası bir beklenti platformu aynı zamanda, sunulan öneriler çok güzel ancak bunların çoğunun gerçekleşmemesi durumunda bir B planınız var mı?

Buraya yüzlerce proje geliyor ama bunların örgütlü bir şekilde belirli bir sistem dâhilinde yapılması gerekiyor. Bu önerileri sunan kişilerin karar sürecinin içinde olması gerekiyor. Yoksa sadece havada kalmış bir öneri olur. Tek bir karar mekanizması olmaması gerekiyor. Bu sistem bu şekilde işlediği sürede de projenin gerçekleşmemesi mümkün değil. Siz eğer kendi mahallenizde bir karar veriyorsanız o kararın geçerli olması lazım, hayata geçmesi lazım.

Proje yaratılırken kimlerle işbirliği yaptınız?

Next İstanbul ile birlikte oluşturduk. Zaten bu platformun Almanya’da Hamburg için yapılan versiyonu mevcut, Nexthamburg adında. Onlarda projenin oluşum aşamasında, sitenin tasarlanması ve yaratılmasında bize yardımcı oldular. Ama içerik ve diğer ayrıntılar Kadıköy Belediyesi’ne ait ve tüm yenilikler Belediye’nin onayıyla gerçekleşiyor.

Son olarak, Aklımdaki Kadıköy projesiyle ilgili uygulamaya koyacağınız bir yenilik var mı?

Şu an en büyük yenilik ve değişiklik, bu tarz bir sistemin kamu kurulunun içine uyarlanabilmesidir. Başta bu bir söylemdi, davetti, sonra safha safha stratejik planın hazırlanması aşamasında kentliyle kamu kurumu arasındaki buluşturucu unsurdu. Hem halktan gelen projelerin hem de belediyenin projelerinin gerçekleşmesi için öncelikle Aklımdaki Kadıköy’ün bu koridorlarda gezmesi gerekiyor. Buradaki herkesin bu meseleyi çok iyi anlayıp benimsemesi gerekiyor.  En büyük yenilik; bir kamu kurumunun böyle katılımcı demokratik bir anlayışı proje yaparken uygulamasıdır.

Yorum yazın