İstanbul

Haydarpaşa’da yangın devam ediyor!

Yazan: Gökhan Tan

TCDD Teftiş Kurulu ve İtfaiye raporları, Haydarpaşa yangınının nedenini ortaya koymaktan uzak. Gardaki “güvenlik” yangından sonra sağlanmaya çalışılırken, binayı üç kez su bastığı ve bir de yangın çıktığı iddia ediliyor.

Tescilli olduğu için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre kullanılması gereken Haydarpaşa Garı’nda bulunması gereken güvenlik önlemleri ancak, 28 Kasım’daki yangından sonra yerine getirilmeye başlandı. Ancak çalışmalar sırasında Gar’ı üç defa su bastığı, bir de küçük yangın çıktığı iddia ediliyor.

Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yangınla ilgili soruşturması devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne bağlı Anadolu Yakası İtfaiye Müdürlüğü’nün 8 Aralık 2010 tarihli raporu, yangının çıkış nedenini ortaya koymaktan ziyade, ihtimaller üzerinde duruyor:

“Yangının çıkış noktasının çatı arasında, kuzeybatı kulesi ile saat kulesinin ortasında bir nokta olduğu düşünülmektedir” denen raporda “bu bölgede çıkacak bir yangının çalışanlar tarafından fark edilmemesi mümkün görülmemektedir” gözleminde bulunuluyor.

Raporun sonuç bölümünde “Döşeme üstünde bulunan elektrik kablolarının ek noktalarının zarar görmesi, ıslanması nedeni ile meydana gelen kısa devre veya arktan yangının başladığı tahmin edilmektedir ” deniyor. Aynı bölümde “Yangının hızla yayılmasına selüloz ağırlıklı kuru ahşap tozlarının ve bilahare yalıtım malzemelerini tutuşturmasının sebep olduğunu düşünmekteyiz” ifadesi yer alıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 24 Aralık 2010’da onaylanan raporunda ise, kurumun yangındaki sorumluluğu ve mevzuata göre binadaki güvenlik eksikleri konu ediliyor. Rapora göre, gerek TCDD’nin yangınla ilgili iç mevzuatı dikkate alındığında ve gerek tescilli bir eser olduğu için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na bakıldığında, Haydarpaşa Garı’nın güvenlikle birçok eksiği bulunuyor. Buna göre TCCD I. Bölge Müdürlüğü olarak kullanılan yapıda, yangın uyarı sistemi yer almıyor. Ancak zorunlu hallerde çatıdan geçirilebilecek elektrik tesisatında da, yangına dayanıklı kablo kullanılmamış ve bu kablolar çelik borular içerisinde muhafaza edilmemiş. Bina genelinde Resmi gazetede yayınlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’ne uygun bir elektrik projesi de uygulanmamış.

Yangından sonra yangın

TCDD müfettişlerinin raporundan sonra bina içinde tesis edilmeye çalışılan uyarı sisteminin yapımında ise yeni sıkıntılar yaşanıyor. Gar tahrip ediliyor. İsmini vermek istemeyen TCDD çalışanları, binayı üç defa su bastığını ve bu suların yapıya en az yangında sıkılan su kadar zarar verdiğini söylüyor. Binada bulunan teknik ekipmanların ve ofis araç gereçlerinin bir bölümünün sudan etkilenerek kullanılmaz hale geldiği de gelen bilgiler arasında. Çatının yanmasından sonra bina yağmura karşı, eski çatının altına geçici olarak yerleştirilen saç levhalarla korunmaya çalışılıyor. Ancak yağmur oluklarının da yangında tahrip olması, tarihi garı her yağmurda aynı tehlikeyle karşı karşıya bırakıyor. Olukların tamirine devam ediliyor.

Yangın önleminin, yangından sonra alınmaya çalışıldığı Haydarpaşa’da geçtiğimiz yılın son haftasında yeni bir yangın çıktığı iddiası ise en düşündürücü olanı. Aldığımız bilgiye göre Bölge Müdürlüğü’nün birinci katında çıkan bu yangın, personelin kendi çabasıyla söndürüldü.

Yangınının başlangıcı hâlâ geciktiriliyor

Yangının, duyurulan saatten çok daha önce başladığı bilinmesine rağmen, İBB’ye bağlı Anadolu Yakası İtfaiye Müdürlüğü’nün, 8 Aralık 2010 tarihli raporunda 15:23 olarak yer alması dikkat çeken bir başka gelişme.

Oysa yangının daha önce başlandığı görüntülerle ispatlanmıştı. HaberVs’nin olay günü yayınladığı fotoğraf ve videolar da, duman ve alevlerin saat 15:10’dan itibaren çatıyı kapladığını ortaya koymuştu.

HaberVs’nin görüştüğü TCDD çalışanları yangının saat 14:30’dan sonra başladığını, binada bulunan personelin kendi imkanlarıyla müdahale etmeye çalıştığını ve başarılı olmayınca itfaiyeye haber verdiğini doğruluyor.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi de, 6 Aralık’ta Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda yangının başlangıcının 14:30 olduğunu iddia etmişti.

İlk kanıt: Alev tabancası

TCDD müfettişleri ve İtfaiye Müdürlüğü’nün raporlarında yangının çıkışıyla ilgili kesin bir ifadeye rastlanmaz iken, soruşturmayı yürüten Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ilk somut delile ulaştığı ifade ediliyor. Habertürk gazetesinden Yasemin Güneri’nin 4 Aralık 2010 tarihli haberine göre, savcılık tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti, kalorifer borusundan sızan suyu engellemek için yapılan lehim işlemi sırasında kullanılan pürmüzün (alev tabancası), izolasyon malzemelerini tutuşturması nedeniyle yangın çıktığını düşünüyor.

Yorum yazın