Sanat

Haydarpaşa için dans

Yazan: Mehmet Yeşilmen
Mehmet Yeşilmen

Dans severler, “Haydarpaşa Garı’nın işlevsizleştirilmesine karşı tarihi sorumluluğunu” yine dans ederek yerine getirdi.

Haydarpaşa Garı’nın özgün işlevi dışında kullanılmak istenmesine karşı eylemler düzenleyen Haydarpaşa Dayanışması tarihi garda dün akşam dans etkinliği gerçekleştirdi. Profesyonel ve amatör dansçılar, tren seferlerinin 18 Haziran’da sona erdirildiği garı, Swing, Lindy Hop ve Salsa danslarıyla hareketlendirdi.

Etkinliği düzenleyenler arasında yer alan ve yaklaşık 25 yıldır dansla uğraşan Mehmet Ceyhan, “Soğuk bir hava olmasına rağmen birçok insan üşenmeden bizi desteklemeye gelerek, garın sahipsiz olmadığını gösterdi” şeklinde konuştu. Dansın evrensel barış dili olduğunu, bunu bilerek etkinliği düzenlediklerini belirten Ceyhan, “Yapılan eylem, tarihi sorumluluğumuzu yerine getirme, dans ve sanat cephesi adına güzel bir duruştu. Bir başka güzel tarafı, çeşitli dans disiplerinin birarada olduğunu ve her dansın bitiminde insanların birbirini alkışladıklarını, çok barışcıl ve etkileyici bir atmosferin olduğunu gördük” dedi.

Uluslararası yarışmalarda şampiyonlukları bulunan kareograf Aytunç Bentürk ise, organizasyon için “Çok güzel ve anlamlı bir etkinlik oldu, gar için dans etmek bu ülkede herhangi bir şeyi değiştirmeyecek ama şunu gördük ki hiç yalnız ve az değiliz. Hâlâ bu ülkenin geleceği, modern yarınları için umutla çarpan güzel yürekler var. Ben ve öğrencilerim bu güzel organizasyonda dans ettik ve durmadan edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Marmaray nedeniyle “ihtiyaç dışı” 

Dönüşümü ilk kez 2003’te gündeme gelen Haydarpaşa Garı ve arazisinin turizm, kültür ve ticaret alanına çevrilmesini amaçlayan Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı 25 Kasım 2011’de İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi tarafından kabul edilmişti. Şehirlerarası seferlerin Ocak 2012’de, banliyö seferinin ise 18 Haziran’da sona erdiği gar, Marmaray Projesi dışında bırakıldığı için işlevini yitirmişti. 2015’te tamamlanması öngörülen Marmaray Projesi’ne göre banliyö hatlarının  Anadolu yakasındaki ilk durağı Söğütlüçeşme olacak. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinin tamamlanmasıyla eskiden Haydarpaşa’dan yapılan şehirlerarası seferler ise Pendik’ten başlayacak.

Yorum yazın